Jen jednou v historii Akademie odebrala již uděleného Oscara. Důvodem byla úplná prkotina

Jen jednou v historii Akademie odebrala již uděleného Oscara. Důvodem byla úplná prkotina
Bláznivá střela 33 a 1/3: Poslední trapas | Paramount Pictures
V roce 1969 se poprvé a dosud naposled odehrála situace, která musí všechny filmaře usilující o prestižní ocenění budit ze snu – totiž že jim bude jednou udělená cena zpětně odebrána. Na první pohled to zní podobně jako to, co se stalo štábu La La Landu, tam však sehrála roli chyba v dramaturgii a omylem otevřená nesprávná obálka. Zpětně byl právoplatně udělený Oscar odebrán tedy jen jednou, a to právě na konci 60. let.
Young Americans
Young Americans
58%
Ocenění za nejlepší dokument se tehdy dočkal snímek Young Americans. Hudební snímek mapoval cestu stejnojmenného sboru sestávajícího ze středoškolských a vysokoškolských muzikantů, kteří koncertují na různých zastávkách po Spojených státech. U nás jde o zcela neznámé dílo, pevně ukotvené v atmosféře amerických 60. let. Film měl premiéru už v roce 1967, což se právě ukázalo jako problém.
Aby se totiž jakýkoli snímek mohl ucházet o Oscary, musel mít premiéru v amerických kinech během kalendářního roku předcházejícímu ceremonii; v tomto případě tedy kdykoli v průběhu roku 1968. Přestože se právě v tomto roce o Young Americans mluvilo nejvíce, první veřejné promítání proběhlo už v srpnu 1967, následně pak publikum mohlo snímek vidět i tentýž rok v říjnu. Je jen těžko uvěřitelné, že si toho nikdo z oscarové Akademie nevšiml.
Young Americans
Young Americans | Columbia Pictures
O situaci hovořila v roce 2008 pro Los Angeles Times Madilyn Clark Grasshoff, manželka režiséra a scenáristy filmu Alexandera Grasshoffa. „Stalo se to, že snímek měl veřejné testovací projekce v malých městech třeba v Severní Karolíně. Nevím, proč se proti tomu neohradili, protože oficiálně film premiéru neměl,“ přemítala nad ochotou svého manžela a producenta Roberta Cohna vrátit sošky poté, co jim telefonoval prý sám tehdejší šéf Akademie Gregory Peck.
V květnu roku 1969 se proto ocenění dočkal snímek Journey Into Self, ani ne hodinový záznam jedné skupinové terapie. Young Americans byli vyškrtnuti i ze seznamu nominací a Akademie se snažila tvářit, že k problematické situaci ani nedošlo. Grasshoff navzdory několika dalším nominacím už Oscara nikdy nezískal.
Moonlight
Moonlight | A24
Youg Americans tedy zůstávají jediným filmem, jemuž byl Oscar zpětně odebrán. Vícekrát však došlo ke zrušení nominace. Naposledy v roce 2014, kdy se skladatel Bruce Broughton snažil pomocí e-mailů přesvědčit členy Akademie, aby hlasovali pro jeho píseň Alone Yet Not Alone ze stejnojmenného filmu – což je zakázaná praktika.
Podívejte se i na náš žebříček nejlepších oscarových filmů.
Zdroje: Collider, Los Angeles Times