Šedesátiny Brada Pitta. Šest památných rolí, v nichž herecký idol nejvíc zdivočel

Šedesátiny Brada Pitta. Šest památných rolí, v nichž herecký idol nejvíc zdivočel
12 opic | 1995 Universal Studios
Rodným jménem William Bradley Pitt se v televizi prosazoval od roku 1987, hostoval v seriálech jako Jump Street 21 nebo Head of the Class. První hlavní filmovou roli ztvárnil v jugoslávské koprodukci Odvrácená strana Slunce, která však vinou chorvatské války o osamostatnění měla premiéru až roku 1997. Mainstreamové publikum poprvé zaujal roku 1991 vedlejší rolí v emancipačním dramatu Ridleyho Scotta Thelma a Louise, načež si jej vybral Robert Redford do hlavní role svého třetího režijního počinu Teče tudy řeka (1992).
Brad Pitt
Brad Pitt

Herec

Od staršího kolegy, jenž v sedmdesátých letech rovněž setřásal povrchní pověst sexsymbolu, se dle vlastních slov mnohé přiučil. Později si s ním zahrál ve špionážní klasice Spy Game (2001). Větší část devadesátek už Pitt strávil ve světlech reflektorů a mediálně probírané románky a vztahy s herečkami Christinou Applegate, Juliettou Lewis, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston a Angelinou Jolie vyvažoval pozoruhodnou profesní dráhou. Díky žánrově rozličným dílům jako Interview s upírem (1994), Sedm (1995), Seznamte se, Joe Black (1998), Dannyho parťáci (2001), Troja (2004), Hanebný pancharti (2009), Světová válka Z (2013), Tenkrát v Hollywoodu (2019) nebo Babylon (2022) se už tři dekády drží na vrcholu.
Momentálně natáčí sportovní drama z prostředí formule 1 Apex a po boku George Clooneyho se objeví v thrilleru Wolves. Sám ze sebe si umí také vystřelit, což naposledy dokázal vedlejší rolí v parodii Ztracené město (2022). Ty vůbec nejdivočejší a zřejmě nejkultovnější kreace předvedl v následujících šesti titulech, z nichž některé zůstávají spíš přehlížené. Pokud jste je viděli, pak jistě uznáte, že Brad Pitt svému řemeslu rozumí jako málokterá herecká hvězda.

Kalifornie (1993)

Kalifornie
Kalifornie
68%
Ještě než se definitivně proměnil především v ženský idol zásluhou melodramatu Legenda o vášni (1994), Brad Pitt odkryl svou maniakální stránku v psychologickém thrilleru od režiséra Dominica Seny (60 sekund). Protagonisté v podání Julietty Lewis a Davida Duchovnyho cestují po USA a z lokálních zdrojů čerpají informace pro svou knihu o sériových vrazích. Šarmantní mladík Early (Pitt), jehož po cestě naberou, jim takové poučení dodá s intenzivním přesahem do praxe.
Early je nevypočitatelným šílencem, jenž na potkání upaluje bezbranné brouky a s lidmi rozehrává dusnou psychopatickou partii. Jde o působivé ponoření do zdánlivě iracionální mysli vraha, které vyznívá realisticky i proto, že se nesnaží pátrat po jasné příčině nahromaděného zla. Pitt je coby popíjející zašpiněný vidlák vynikající a ve svých třiceti letech předvádí komplexní výkon nahánějící husí kůži.

Pravdivá romance (1993)

Pravdivá romance
Pravdivá romance
78%
Tentýž rok si Pitt střihl také snadno přehlédnutelnou roličku v kultovním filmu z pera Quentina Tarantina, jehož se chopil režisér Tony Scott (Poslední skaut). Pravdivá romance je v podstatě sentimentální love story říznutou výbuchy násilí, bláznivými zvraty a tradičními tarantinovskými dialogy, kde na menším prostoru dominují herci jako Dennis Hopper nebo Christopher Walken.
Pitt se krátce objeví jako líný zevlující feťák Floyd s vizáží Kurta Cobaina, jehož spolubydlící pomáhá ústřední dvojici v podání Christiana Slatera a Patricie Arquette. Herec stráví většinu času na gauči u televize s brkem nebo bongem, jeho největší starostí je včasná donáška piva a s jamajskou čepicí a rozvláčnou intonací nevzrušivě reaguje i na ozbrojené zabijáky, kteří pátrají po hlavních hrdinech. Pitt chtěl v devadesátkách ztvárnit Cobaina v životopisném filmu a při vší úctě k zesnulému frontmanovi Nirvany se nabízí poznatek, že labužnický a vtipný Floyd byl pro tuhle nerealizovanou výzvu skvělou průpravou.

12 opic (1995)

12 opic
12 opic
83%
Rok 1995 byl pro Pitta tím vůbec nejdivočejším. V ikonickém krimithrilleru Sedm působivě oplakal obsah doručené krabice a ve 12 opicích Terryho Gilliama (Brazil) dokázal zastínit i Bruce Willise. Dystopická existenciální sci-fi je plná osobitých postav a originálních motivů, přičemž Pitt vyčnívá v roli chovance psychiatrického ústavu, z nějž se posléze vyklube vůdce konspiračního povstání. Herec nebyl nikdy roztěkanější a méně přitažlivý, jeho výkon ovšem vyznívá podobně jako v Kalifornii velmi realisticky, a to díky soudržnosti a současně variabilitě. Hercovi zajistil první Zlatý glóbus a také první oscarovou nominaci.

Klub rváčů (1999)

Klub rváčů
Klub rváčů
88%
Kultovní a pořádně cynická satira Davida Finchera má tu nevýhodu, že mnoho duševně nevyzrálých jedinců přesvědčila o tom, aby ji brali smrtelně vážně. Pittův Tyler Durden, jenž nečekaně vstoupí do života bezejmenného protagonisty a vypravěče (Edward Norton) a učí jej nihilismu i rvačkám v ilegálním násilném klubu, se pro tyto lidi stal modlou.
Jestliže snímek nepřestává oslovovat díky Fincherově chirurgicky přesné režii a závěrečnému twistu, jednotlivé scény nasávají nevyčerpatelnou energii zásluhou herců. Rozštěpený Norton je bezvadný, ale motorem příběhu je anarchistický, motivující, souložící a do krve bojující Pitt, jehož Akademie tentokrát nepochopitelně opomenula. Živočišné charisma váže na komplikovanou psychologii a publikum strhne podobně jako svého kumpána, jenž se v divoký vzor postupně mění a… Zasvěcení dobře ví.

Podfu(c)k (2000)

Podfu(c)k
Podfu(c)k
85%
Komediální a spletitá gangsterka Guye Ritchieho duchovně navazuje na režisérův úspěšný debut Sbal prachy a vypadni (1998). Oproti němu má Podfu(c)k ještě propracovanější zápletku a silnější postavy, z nichž se těžko vybírá ta nejzábavnější. Pitt se coby sprostý a nepřizpůsobivý cikánský boxer pere o pozornost s Jasonem Stathamem, Vinniem Jonesem či Radem Šerbedžijou, přičemž v rámci možností opět vychází jako vítěz.
Jeho Mickey O'Neil má navzdory ležérnímu vystupování železnou pěst schopnou odrovnat sebelepšího protivníka na jednu ránu. Podsvětí toho hodlá využít ke zfixlování ilegálního zápasu, jenže Mickey nemá pro cizí pletichy pochopení. Pitt je znovu utržený ze řetězu a vychutnává si na poměry áčkového hollywoodského herce neotřelou úlohu, na niž posléze navázal sérií komerčních projektů (Dannyho parťáci, Troja, Mr. & Mrs. Smith).

Po přečtení spalte (2008)

Po přečtení spalte
Po přečtení spalte
72%
Tuto sérii Pitt prolomil roku 2006 povídkovým Babelem a také impozantním, byť veřejností hrubě nedoceněným westernem Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem. Seriózní a artové projekty, jež čítaly rovněž Podivuhodný případ Benjamina Buttona, krátce utnul vedlejší rolí fitness trenéra Chada Feldheimera v komedii bratří Coenů Po přečtení spalte.
Prostoduchý a vitální Chad se zaplete do špionážní partie, když zkouší prodat nalezené memoáry bývalého agenta CIA. V Pittově podání jde o sympaťáka s excentrickými pohyby i způsobem vyjadřování, jenž projevuje dětinské nadšení pro svůj děravý improvizovaný plán na rychlé zbohatnutí. Sledovat slavného herce v takto naivní a žoviální poloze je zábava. A vzhledem k tomu, jaký osud si pro něj nevyzpytatelní Coenové připravili, Chad Feldheimer se řadí k Pittovým nejlepším a nejlépe zahraným úlohám.