„Předběhli svou dobu, měli vyjít až po Avengers.“ Proč Nolan hájí Snyderovy Watchmeny?

„Předběhli svou dobu, měli vyjít až po Avengers.“ Proč Nolan hájí Snyderovy Watchmeny?
Strážci - Watchmen | Warner Bros.
Snyder ale tak dlouho burcoval svou fanouškovskou obec, až se roku 2021 na televizní obrazovky dostala jeho verze tohoto příběhu, dokončená speciálně pro platformu HBO Max. Koncem téhož roku se na Netflixu objevil podprůměrný akční horor Armáda mrtvých, navzdory tomu však spousta fanoušků a fanynek dodnes vzrušeně přemítá nad tím, kde jen dnes mohlo DC univerzum být, kdyby Snyder nadále pokračoval v realizaci svých představ. V závěru letošního roku se dočkáme první části jeho nové série Rebel Moon, jež by prý měla být jeho osobní poctou Hvězdným válkám. No, uvidíme, jak to dopadne.
Zack Snyder
Zack Snyder

Režisér, Herec

Před tímhle vším však Snydera v Hollywoodu považovali za jednoho z nejstylovějších tvůrců, a to díky svižným a žánrově zdařilým hitům Úsvit mrtvých (2004) a 300: Bitva u Thermopyl (2006). Dodnes velmi polarizujícím snímkem jsou však Strážci – Watchmen z roku 2009, kteří navzdory (či možná kvůli) nepopiratelné pokrokovosti a originalitě v kinech pohořeli. I dnes má však tento snímek řadu příznivců, a to dokonce mezi nejslavnějšími režijními jmény.
Christopher Nolan se totiž pro The Hollywood Reporter nechal slyšet, že „vždy věřil, že Strážci předběhli svou dobu. Myšlenka superhrdinského týmu, kterou film tak skvěle podvrací, totiž tehdy ještě nebyla zažitá. Bylo by fascinující, kdyby snímek vyšel v době po Avengers“.
Strážci - Watchmen
Strážci - Watchmen | Warner Bros.
Přátelství Nolana se Snyderem je v Hollywoodu dobře známé. Tvůrci jsou v pravidelném kontaktu a Snyder také patřil do okruhu filmařů, jimž Nolan letos v předstihu promítl Oppenheimera. Nolanova chvála tedy není nijak překvapivá, zároveň se Snyder letos podobně vřelých slov už dočkal. Herec Patrick Wilson, který v jeho Strážcích ztvárnil Dana Dreiberga (Sůvu), totiž v podcastu ReelBlend řekl: „Věděl jsem, že Zack je napřed. Je zvláštní to říct, ale publikum na to nebylo připravené. Takové filmy jsou však zapotřebí. Musíme vidět takhle temné filmy proto, aby pak Avengers mohli být tak odlehčení.“
Je pravda, že na konci první dekády 21. století se marvelovské univerzum teprve rozjíždělo, zatímco u DC tehdy vládla Nolanova trilogie o Temném rytíři. Do tohoto trendu tedy Snyderovi Strážci dobře zapadali, a i když režisér okleštil významově bohatou předlohu na vizuálně strhující spektákl, dodnes jde určitě o jeden z památnějších a výraznějších komiksových projektů. Minimálně ve srovnání s tím, co Snyder udělal později. Můžete se podívat i na náš žebříček nejlepších komiksových filmů všech dob, kde se Strážci také nalézají.
Christopher Nolan
Christopher Nolan

Režisér, Scenárista

zdroje: The Hollywood Reporter, ReelBlend, IndieWire