Jaké je to spát pod mostem a třídit odpad s bezdomovci? Zhýčkaná zlatá mládež před televizními diváky

Jaké je to spát pod mostem a třídit odpad s bezdomovci? Zhýčkaná zlatá mládež před televizními diváky
Zlatá mládež 2 | Radek Miča / Česká televize
jake-je-to-spat-pod-mostem-a-tridit-odpad-s-bezdomovci-zhyckana-zlata-mladez-pred-televiznimi-divaky
Zlatá mládež 2 | Michaela Buchtová / Česká televize
Pětice aktérů (raperka Sharlota, youtuber MikeJePán, politik Petr, modelka Klára a zpěvák Renato) se televizním divákům v druhé řadě Zlaté mládeže prvně představí ve středu 16. května večer. První díl ponese název "Mezi bezdomovci" a účinkující v něm narazí na sociální problémy velkoměsta.
„Rozdíl mezi první a druhou řadou je hlavně ve výběru účinkujících. Nejde jen o to, že se v druhé řadě objeví mediálně známá jména, ale i o to, že příslušníci této generace jsou mediálně zběhlejší než aktéři první řady. Vědí, jak se prezentovat před kamerou. O to zajímavější bude pro diváky sledovat, jak se v situacích, které jsme jim připravili, jejich snaha kontrolovat si svou image rozpouští a odhaluje se to, jací skutečně jsou,“ říká kreativní producent pořadu Dušan Mulíček.
Zlatá mládež
Zlatá mládež - Mike | Radek Miča / Česká televize
Pětice aktérů se postupně dostane mezi lidi žijící bez domova, vyzkouší si práci na třídící lince odpadu, na českém venkově zažije práci řezníků a chovatelů v zemědělském družstvu. Čeká je i zkušenost mimo hranice České republiky, mimo pohodlí a bezpečí západního světa. V indickém městě Agra, proslaveném jedním z divů světa, Taj Mahalem, poznají místa nevyhledávaná turisty. Stanou se dělníky v místní továrně vyrábějící boty i pro český trh. V malých obuvnických dílnách – „sweatshopech", kde jsou velmi tvrdé podmínky práce, budou zaměstnáni s místními dělníky, mezi kterými pracují i děti.
Zlatá mládež
Zlatá mládež v Indii | Česká televize
„V globalizovaném světě máme odpovědnost i za lidi mimo hranice státu, ve kterém žijeme. Když si kupujeme levnou botu například ‚made in India‘, musíme počítat s tím, že její cena je nízká především díky dělníkovi, který nedostává důstojnou mzdu," upozorňujeDušan Mulíček a režisér Richard Komárek k působení aktérů Zlaté mládeže v jednotlivých situacích dodává: „Osobní zkušenost je nejlepším způsobem, jak si udělat názor na svět. Jakákoliv zkušenost se do nás zapisuje. Nemusí to mít bezprostřední dopad, ale věřím, že se to projeví třeba někdy v budoucnu.“
Ve dvou dílech se aktéři vydají po stopách uprchlíků, poputují tzv. balkánskou cestou, ne však do Evropy, ale opačně, za hranice Evropské unie. Podniknou tak, pro mnohé objevnou, sondu mezi palčivé problémy současného světa. V Srbsku se setkají s legálními i nelegálními migranty, stanou se obyvateli jednoho z nejchudších slumů světa, Kibery, která leží na okraji keňské Nairobi, a seznámí se s příběhy lidí přežívajícími v jednom z největších uprchlických táborů na Zemi, v Kakumě, nacházejícím se na okraji africké pouště.
Zlatá mládež
Zlatá mládež - Renato | Radek Miča / Česká televize
Troufám si říct, že právě návštěvy uprchlických táborů v Keni byly nejtěžší momenty druhé série,“ říká Renato Salerno, který se jako jediný aktér Zlaté mládeže zúčastnil natáčení obou řad. „Natáčení druhé série bylo mnohem náročnější ve všech ohledech. Velmi stresující a silnější. Po dotočení posledního dílu jsem cítil obrovskou svobodu.