Herečka z Cliffhangera dokázala, že má větší koule než Stallone. Zvládla scénu, na kterou neměl

Herečka z Cliffhangera dokázala, že má větší koule než Stallone. Zvládla scénu, na kterou neměl
Cliffhanger (1993) | Carolco Pictures Inc.
Cliffhanger vypráví o zkušeném horolezci Gabovi (Stallone), jehož sice poznamená velká osobní tragédie nad hlubokým průsmykem, ale pouze on dokáže zastavit nebezpečného teroristu (John Lithgow), jenž v horách provádí šílenou milinovou loupež. Film přišel v době, kdy Sly po sérii kritických a finančních přešlapů potřeboval solidní hit. Spřáhl se s režisérem Smrtonosné pasti 2 Rennym Harlinem a také jako spoluautor scénáře se velkou měrou zasloužil o úspěch, který po taškařici Stůj, nebo maminka vystřelí! očekával málokdo. Cliffhanger se stal s tržbami 225 milionů dolarů sedmým nejvýdělečnějším filmem roku a jeho pozitivní recenze často zmiňovaly obdivuhodné technické provedení, z něhož nečněla žádná ateliérová faleš.
Cliffhanger
Cliffhanger
76%
Stallone se přitom pro pověstnou úvodní scénu, kdy Gabo zachraňuje kamarádku Sarah (Joyner), bezvládně visící nad rozsáhlou strží mezi dvěma hřebeny, neodvážil nadýchat vysokohorského italského vzduchu. Realisticky zhmotněná situace, při níž Gabo musí nezkušenou ženu s prasklým popruhem vytáhnout do relativního bezpečí a dostat na druhou stranu k helikoptéře, tudíž probíhala jen za účasti Joyner, jejího filmového partnera v podání Michaela Rookera a také kaskadéra Marka De Alessandra, jenž zaskakoval za Stalloneho. Ten své záběry natáčel v bezpečí studia a střihač Frank J. Urioste se opravdu činil, když střípky skládal do infarktově napínavé koláže.
Efekt je tak přesvědčivý, že Joyner přivedl k myšlenkám, zda tehdy opravdu musela tak riskovat. „Renny mi tehdy pověděl, že nikde není místo na přistání helikoptéry, takže se z ní musíme spustit na laně a někdo si nás přitáhne a popruhy připevní ke skále,“ vzpomínala v rozhovoru pro The Telegraph herečka, pro niž šlo o první natáčecí den. A nebyla to žádná sranda. Harlin v zákulisním videu tvrdí, že lokace se nacházela v nadmořské výšce 2500 metrů, tudíž i pro člověka nezatíženého akrofobií by šlo o slušnou adrenalinovou injekci. „Když to teď sleduji, nenapadlo by mě, že tam Stallone vlastně není. Nejde to poznat. Musela jsem tedy opravdu dávat takhle všanc vlastní život?,“ zapochybovala Joyner, již pro scénu opatřili rovnou dvěma popruhy – jeden byl rekvizitou, která v kritické chvíli praskne, další jí vedl rukávem a chránil ji před reálným pádem do hlubin.
Cliffhanger
Cliffhanger
Cliffhanger (1993)
Cliffhanger
Sylvester Stallone
Gaba ovšem můžeme vidět zdolávat skalní převisy, což samozřejmě musel absolvovat profesionál. Stallone se tak mohl snadno nechat zastoupit i pro dramatickou sekvenci vyžadující detaily na tváře herců. V případě Joyner se přitom jednalo o velmi autentické reakce. „Když mě potom uvolnili z provazů, nemohla jsem ani chodit. Nohy mě přestaly poslouchat. Zpětně si říkám, že jsem to neměla dělat. Nebála jsem se, že by se to mohlo zvrtnout. Bylo to prostě děsivé. Opravdu mi tekly slzy. I když pouze předstíráte, vaše tělo to nepozná. Třesete se a tělo vám zeslábne. Je to přirozená lidská reakce,“ vylíčila svůj zážitek Joyner, která si od štábu vysloužila potlesk a uznání. A to prý k nelibosti Stalloneho, jenž se k herečce podle jejích slov nechoval úplně přátelsky a možná jej sžírala závist směrem k její odvaze. „Myslím, že to neocenil. Jako kdybych byla připomínkou, že k tomu neměl potřebné koule,“ dodala dvaašedesátiletá kalifornská rodačka.
Bez ohledu na hereckou oběť, která byla v případě Joyner a také Rookera mimořádná, úvodní scéna Cliffhangera zůstává i po třech dekádách esencí skvělého střihu a náročné inscenace v podmínkách, k nimž se moderní produkce už takřka neuchylují. Stalloneho životní pojistka mohla být prostě příliš vysoká, případný strach z výšek navíc dvakrát nepomůže. Momentálně se chystá druhý díl v režii Rica Romana Waugha (Greenlad: Poslední úkryt), kde Gabo na horské hřebeny prolezlé padouchy vezme také svou dceru. Laťka přitom visí proklatě vysoko a nedá se předpokládat, že by Stallone před osmdesátkou tentokrát víc zariskoval. V součtu to beztak není nutně potřeba.
Podívejte se na žebříček nejlepších akčních filmů podle Kinoboxu.
zdroje: SlashFilm, The Telegraph