Kurt Russell odmítl Stallonovu akční sérii. „Ohlíží se do minulosti,“ usoudil a podpořil Vina Diesela

Kurt Russell odmítl Stallonovu akční sérii. „Ohlíží se do minulosti,“ usoudil a podpořil Vina Diesela
Kurt Russell – Grindhouse: Auto zabiják | Alamo Drafthouse Cinema
Možná se po šedesátce ještě necítil postradatelným, ale Russellovi na Stallonově nostalgickém konceptu nesedl zkrátka nápad samotný. Volání Rockyho Balboy po rozlučkové akční sérii neodolaly hvězdy minulosti jako Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jet Li, Dolph Lundgren nebo Mickey Rourke, z mladší generace nastoupil Jason Statham a v dalších třech dílech postupně došlo třeba na Chucka Norrise, Harrisona Forda, Mela Gibsona nebo Antonia Banderase. Ti všichni si ochotně zablbli s těžkými kanóny, dali na odiv vystouplé žíly a minimálně v prvních dvou částech rozpoutali i proklatě zábavné a poctivé akční rodeo.
Kurt Russell
Kurt Russell

Herec

Russell, jenž navázal spolupráci se svým ctitelem Quentinem Tarantinem a rychle se oklepal po svém zřejmě největším propadáku, katastrofickém Poseidonu z roku 2006, měl však jiné priority. V rozhovoru pro IGN prozradil, že nabídku na Expendables měl na stole, ale toho času neměl valný zájem o skupinové herectví. A to ve smyslu nakupení známých jmen pro béčkovou akční misi, kde samotný příběh vlastně není vůbec důležitý. „Nikdy jsem žádné Expendables neviděl. Není to můj šálek čaje, přijde mi to jako ohlížet se do minulosti,“ shrnul své pocity herec, jenž se v minulé dekádě krátce připojil k Marvelu ve Strážcích Galaxie 2 a nedávno se objevil také v sérii Monsterverse díky seriálu Apple TV+ Monarch: Odkaz monster.
Rychle a zběsile 7
Rychle a zběsile 7 | Universal Pictures
Roku 2015 se Russell nečekaně připojil k jiné zavedené franšíze, když se coby Mr. Nobody objevil v sedmé části Rychle a zběsile. Otcovskou figuru krotící testosteronová ega automobilových závodníků, z nichž se postupem let stala světová špionážní esa, si zopakoval také v osmém a devátém dílu. Hrál především zákulisní a šarmantní postavu, přičemž daná série pro něj skýtá „tu správnou záhadu.“ Líbí se mu rovněž její expandující apel na stále širší obecenstvo. „Je to určené publiku se smyslem pro zábavu. Hranice jsou mezi patnácti a… třiceti lety? Teď už to můžete posunout na 15 až 45 a to je podle mě zajímavé. Líbí se mi, jak o tom Vin mluví – je to sága. Nikoli série, ale sága,“ zmínil filosofii Vina Diesela, jenž závodnickou značku protlačil z otlučených garáží až k dubajským mrakodrapům a mimo reálné fyzikální zákony.
Krátce po premiéře nicméně pro GQ přiznal, že se účasti nejprve zdráhal a slyšel až na radu svého přítele a bývalého agenta. „Byla to jedna z těch chvil, kdy jsem si řekl, že bych možná měl naslouchat,“ vyprávěl. Roli nakonec přijal pod podmínkou, že mu bude dovoleno kdykoli odejít a nebude muset podepisovat smlouvy na víc projektů. Výjimečně přešel i to, že ještě nebyl hotový scénář. „Nevěděli, jestli tu postavu hned v prvním filmu nezabijí. Navrhl jsem, ať se dáme do práce za předpokladu, že zemře – až v průběhu se rozhodněte, zda s ním chcete pokračovat. Stejně tak se rozmyslím i já.“
Rychle a zběsile 7
Rychle a zběsile 7 | Universal Pictures
Rychle a zběsile je na rozdíl od Postradatelných určené primárně mladšímu publiku a specializuje se spíš na to, že dělá celebrity z dosud nepříliš známých herců. Russell byl teprve druhou opravdu výraznou posilou po Dwaynu Johnsonovi, jenž však před pátým dílem neměl kariéru jakkoli srovnatelnou s pardálem z Věci. Až posléze se připojily hvězdy jako Charlize Theron či oscarová Brie Larson. Rodinné grilování Vina Diesela zdárně přečkalo i tragickou smrt Paula Walkera a momentálně uvedených deset filmů dohromady utržilo kolem sedmi miliard dolarů. Na rozdíl od Expendables, kteří loni se čtvrtým dílem hrubě neuspěli, Diesel a spol. rozumí svým přednostem a publiku. A Russell to jako tradičně dokázal ocenit.
Podívejte se na žebříček nejlepších akčních filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: SlashFilm, GQ, IGN