Na Štědrý večer se na ČT otevře nebeská brána. Boží hod zase nabídne cestování časem

Na Štědrý večer se na ČT otevře nebeská brána. Boží hod zase nabídne cestování časem
Klíč svatého Petra | Jaroslav Fikota / Česká televize
Klíč svatého Petra
Klíč svatého Petra
56%
Hlavním tahákem je jako obvykle nová pohádka, vysílaná během Štědrého večera. Ta letošní se jmenuje Klíč svatého Petra a režijně je pod ní podepsaný Karel Janák. Režíruje tak už desátou štědrovečerní pohádku za posledních 16 let. Scenáristou byl Petr Hudský, jenž pro Janáka napsal také Korunního prince (2015), Princeznu a půl království (2019) či Jak si nevzít princeznu (2021). Z hlediska tvůrčího týmu se tedy ČT do žádných novot nepouštěla a vsadila na osvědčená jména.
Klíč svatého Petra: teaser trailer | Česká televize
Hlavní hrdiny nové pohádky ztvárnili Sára Korbelová, Filip Březina, Berenika Kohoutová a Mark Kristián Hochman. „Příběh od všech postav vyžaduje, aby se chovaly jinak, než jak jim předurčuje jejich přirozenost. Svatý Petr musí otvírat nebeskou bránu šperhákem, hlavní hrdina zpívá lidem o tom, jak mají být poctiví a slušní a nesmí krást, ale sám se pak shodou okolností dá dohromady s jedním zlodějem a jednou podvodnicí. Vodník je romantik. Sám nikoho netopí a pro lásku je ochotný opustit svoje podvodní království,“ poodhaluje Janák v oficiální tiskové zprávě.
Letošní štědrovečerní princezna z Ulice Sára Korbelová o tom, jak se dospívá před kamerami
Rozhovory24. 12. 2023
Letošní štědrovečerní princezna z Ulice Sára Korbelová o tom, jak se dospívá před kamerami
Druhou novinkou je koprodukční československá pohádka Tři zlaté dukáty. Tu televizní diváctvo uvidí 25. prosince a bude si moci vybrat mezi původním slovenským zněním či českým dabingem. O režii se v tomto případě postarala Mariana Čengel Solčanská, známá díky thrillerům Sviňa (2020) a Únos (2017), melodramatu Služka (2023) či pohádce Zakletá jeskyně (2022). Hlavní roli zakleté zámecké paní Julie dostala Katarína Krajčovičová, doplňují ji Ladislav Bédi, Michal Isteník či Jitka Čvančarová.
Tři zlaté dukáty
Tři zlaté dukáty | Mayo Hirc / Česká televize
„Julie přichází z období feudalismu, kdy všechna půda patřila šlechtě a panovník byl bohem pomazaný absolutistický vládce. Potká se s mládencem, který se narodil dávno po zrušení nevolnictví a využívá výdobytky průmyslové revoluce. A to je zábavný střet. Folklorností mají Tři zlaté dukáty nejblíž k Perinbabě a humorem k Popelce,“ upozorňuje v tiskové zprávě Čengel Solčanská na rovinu cestování v čase.
Vánoční program České televize samozřejmě obsahuje i spoustu repríz oblíbených pohádek či svátečních klasik v čele s Pelíšky (1999). Nebudou chybět ani adventní koncerty a na platformě iVysílání se objeví rovněž záznam vystoupení kapely Bert & Friends. Televizní premiéru si odbude loňská pohádka Princ Mamánek a romantická komedie Vánoční příběh. Pro děti se sluchovým znevýhodněním ČT připravila novou pohádku Dvě Mařenky.
Dvě Mařenky
Dvě Mařenky | Česká televize / Tomáš Martinek
Režíroval ji Ivo Macharáček, který pracoval s neslyšícími herci. „V podstatě nonstop jsem měl vedle sebe Danielu Novákovou, která nejenže tlumočila moje požadavky hercům, ale i jejich reakce mně. Práce s hercem je vždy hlavně o dialogu. Potřebuju vědět, jak roli vnímá, co je mu blízké, ale i čemu nerozumí a jak ho můžu lépe motivovat,“ řekl režisér. Celkem se tak jedná o osmou původní pohádku České televize pro divačky a diváky se sluchovým hendikepem.
Než se toho všeho dočkáme, můžete se podívat na náš žebříček nejlepších českých pohádek a animáků.
zdroj: Česká televize, Kinobox