Perinbaba

70%
Perinbaba
Děj je situován v pohádkové krajince. Komediantské dítě Jakub se dostane k Perinbabě. Babičce, která vyrábí sníh, mlhu, prostě všechna přírodní manýry. Jakub se všemu rychle naučí, nekdy to i zneužívá. Sněží v Africe, hází sněhové koule po malých holkách. Jedna taková je Eliška /v puvodním slovenském znění Aložbetka/. Jakub se do ní zamiluje. Perinbabě ukradne klíče od tajemné věžičky přes kterou se dostane na svět za Eliškou. Chce si ji vzít za ženu, jenomže tomu brání zlá macecha a její dcera Dora. Obě spolu zabijí pávy, o které pečuje Jakub. Vyženou ho tak na samotu, kde ho taky otráví a Elišku hodí do jeho studny. Do podozření padá jedině Jakub. Je odsouzen na smrt. Eliška se přes studnu dostane k Perinbabě, taky se všemu naučí. V den Jakubové popravy si pučí "Peřinbábrliččinu zázrační duchnu" a sjede na zem. Tam zruší Jakubovu popravu. Celá pravda vyjde na jevo. Vesničané si uvědomí co se děje a začnou macechu z Dorou honit. Ty se zmocní zázrační duchny a s vesnickými penězi letí prič. Větrný mlýn který Jakub postavil zastaví obě zlodějky a vesničanum vrátí peníze. Jakub si veme Elišku za ženu. Všichni tancují, Perinbaba sype svatební květinový sníh.



Brenan88
Brenan88
47 160 bodů
4
Zatímco mne staré České pohádky dokázaly vždy okouzlit a přitáhnout k televizní obrazovce,tak Slovenské pohádky na mne měly opačný dopad. Jakubisko to natočil způsobem vlastním a na mne tohle umělecké pojetí pohádky nefungovalo. Zkrátka na jedno shlédnutí ano,ale víckrát opravdu ne.
Chrustyn
Chrustyn
43 674 bodů
4
V mnoha ohledech hororovější, než většina hororů, co jsem za poslední roky viděl.
Psisko59
Psisko59
32 871 bodů
9
Jedna z nejpoetičtějších československých pohádek, pocta režiséra Juraje Jakubiska jeho vzoru a učiteli Federicu Fellinimu (včetně obsazení výborné Julietty Masiny do titulní role). Syžet pohádky je půvabný a prostý: Na kočující cirkus spadne lavina. Smrt s kosou (výborná Valerie Kaplanová) obchází kolem a raduje se, ale dítě na saních se jí postaví a než ho Smrt stačí schvátit, spustí Perinbaba vánici a Jakuba jí vytrhne. Dítě vyrůstá u vládkyně sněhu, dokud nevyroste a nezamiluje se. Půvabná Alžbětka (Petra Vančíková) je dcerou rychtáře, ale v rodině ji utiskuje macecha (Soňa Valentová) a její dcera Dora. Jakub Perinbabě uteče na zem i s peřinou a v rodině rychtáře získá službu - a pak i lásku své vyvolené Alžbětky. Smrt se sice Jakuba bojí, ale vzdává se nerada ... Reálie, exteriéry i spousta rekvizit odpovídá tradiční poetice Jakubiskových filmů (včetně všudypřítomné Smrti, cirkusáků v roli chóru, bohaté symboliky - paví peří, panenství, vítr, ...). Role "nadpřirozena" vyrovnávající lidské křivdy a bezpráví je smysluplná a snové obrazy a vize jenom dokreslují pohádkovou atmosféru, v níž i strach je krásný. Bohužel, filmu český dabing jenom ubližuje.

Dodatečné informace

Původní název:
Perinbaba (více)
  • Československo Perinbaba
  • Československo Frau Holle
  • Československo Frau Holle - La signora della neve
  • Československo La dama de las nieves
  • Československo Madame Holle
  • Československo The Feather Fairy
Premiéra v ČR:
1. 2. 1986
Země původu:
Československo, Západní Německo, Itálie, Rakousko, Česká republika, Slovenská republika
Knižní předloha:
Čeština:
Perinbaba je dostupný s českým dabingem

Další z kolekce Perinbaba


Podobné


Powered byJustWatch