Sedím na konári a je mi dobre

79%
Sedím na konári a je mi dobre
Jednoduchý a zároveň spletitý příběh dvou válečných navrátilců, kteří se náhodou potkají a od té chvíle jsou jejich osudy pevně propojené. Najdou společně poklad, usadí se v opuštěné židovské pekárně a začnou péct chleba. Společnou láskou se jim stane tajemná dívka Ester, která se tu jednoho dne objeví. Čekají je ještě všelijaké peripetie jejich společného osudu, včetně toho, že se oba stanou tatínky jedné malé holčičky, jak se však nakonec ukáže - jejich radost ze života nakonec vždy překoná všechno.



Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
10
Jeden z nejvýraznějších filmů Juraje Jakubiska pohrávající si v jeho obvyklém stylu s předurčeností osudu a lidskými slabostmi i schopnostmi překonat sami sebe. Ústřední dvojici protagonistů si s chutí zahráli Bolek Polívka a Ondřej Pavelka (v konečně důstojné filmové roli), jejich femme fatale, rodinnou tragédii náhodně přeživší židovské dívku Ester, téměř bezeslovně ztvárnila Markéta Hrubešová. Symbolicky nejvýrazněji je s "číhajícím osudem" spojen miniaturní rolí chamtivého pošťáka démonický Miroslav Macháček. Strom je u Jakubiska symbolickým strážcem života, tady nejzřetelněji. Hledači archetypů zajásají, najdou jich hodně.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Juraj Jakubisko je bezesporu kontroverzní tvůrce. Stejně tak to mám s jeho filmy. Tento nepatří k mým nejoblíbenějším, ale po více pokusech jsem si k němu našel přeci jen cestu a příběhy lidí v poválečném Československu ( Slovensku ) mě baví. Bolek Polívka skvělý, Jakubiskův rukopis je zde nepřehlédnutelný.. zajímavý snímek.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
8.5
Sedím na větvi a je mi dobře, kdyby někdo zapomněl na slovenštinu...co že to je za film.


Dodatečné informace

Původní název:
Sedím na konári a je mi dobre (více)
  • Československo Sedím na konári a je mi dobre
  • Československo Sitting on a Branch, Enjoying Myself
Premiéra v ČR:
1. 10. 1989
Země původu:
Československo, Slovenská republika, Západní Německo
Přístupnost:
18+
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné