Mariana Čengel Solčanská

5.5
Mariana Čengel Solčanská
Režisérka Mariana Čengel Solčanská se narodila v roce 1978 v Nitře. Dětství trávila převážně v Čakajovcich. Koloryt obce a rovněž režisérčini prarodiče výrazně ovlivnili její pohled na svět. Po maturitě absolvovala Filozofickou fakultu Univerzity Konštantína filozofa v Nitře, obor kulturologie a politologie. Po obhajobě rigorózní práce a získání doktorátu následně vystudovala Filmovou a televízní fakultu Vysoké školy múzických umění v Bratislavě, obor filmová a televizní režie. Bakalářský stupeň absolvovala středometrážním filmem Ábelov čierny pes, v koprodukci s Českou televizí, magisterský stupeň středometrážním flmem Mlyn. Její krátkometrážní filmy Monštrancia, Majkomašmalon, Šimijé, či Kniha Rút reprezentovaly Slovensko na filmových festivalech a získaly řadu ocenění. Velký doktorát získala na Masmediálnínej fakultě Panevropské vysoké školy. V roce 2010 debutovala dvěma hranými celovečernými filmy, u nichž byla zároveň autorkou scénáře. Historický film Legenda o Lietajícím Cypriánovi sa vyznačuje sugestivním výtvarným a obsahovým zpracováním života kamaldulského kláštera v pol. 18. století. Televízní drama Obhlídka (Obhliadka) natočila za dvanáct dní. Oba získaly cenu IGRIC. V roku 2013 mělo premiéru drama Miluj mě nebo odejdi (Miluj ma alebo odíď ) o vztahu matky a dospívající dcery, která má poměr s nevlastním otcem. V roce 2014 zrežírovala výpravnou pohádku Láska na vlásku. Její film z roku 2017 Únos rozhýbal politickou scénu, patřil mezi najnavštěvovanější slovenské filmy v novodobé historii a významnou měrou přispěl ke zrušení Mečiarových amnestií z roku 1998. Letos v únoru mělo v kinech premiéru společensko-politické drama Svině (Sviňa), k němuž napsala s Rudolfem Biermannem scénář a společně také film režírovali.



Mariana Čengel Solčanská: Filmy a pořady 44



Dodatečné informace

Narození:
14. 2. 1978
Nitra, Československo

Další články

  1. Pohádka Zakletá jeskyně přináší tradiční souboj dobra se zlem, mimořádné přírodní scenérie a neokoukané herecké tváře
    3. 6. 2022
    Pohádka Zakletá jeskyně přináší tradiční souboj dobra se zlem, mimořádné přírodní scenérie a neokoukané herecké tváře

    Nová koprodukční pohádka Mariany Čengel Solčanské s názvem Zakletá jeskyně vstoupila do českých kin. Tematicky se vztahuje k Soli nad zlato či Sněhurce, v rámci mladých herců sází na méně okoukané české a slovenské představitele. Kromě boje dobra se zlem představí mimořádné přírodní scenérie, vlky a filmařinu bez přehršle počítačových triků.

  2. Štětec na suchu potkává Michala ze školky, Psychobitch a Tomáše Baťu. Zlín Film Festival má program pro všechny
    27. 5. 2022
    Štětec na suchu potkává Michala ze školky, Psychobitch a Tomáše Baťu. Zlín Film Festival má program pro všechny
  3. Natáčení filmu Služka: „Staré parkety vzdychají pod každým krokem, zvukaři jsou z toho na nervy.“
    5. 11. 2020
    Natáčení filmu Služka: „Staré parkety vzdychají pod každým krokem, zvukaři jsou z toho na nervy.“
  4. Ženská láska za časů Rakouska-Uherska. Aňa Geislerová a Vica Kerekes vyklízejí pole mladým talentovaným herečkám
    1. 10. 2020
    Ženská láska za časů Rakouska-Uherska. Aňa Geislerová a Vica Kerekes vyklízejí pole mladým talentovaným herečkám
  5. Premiéry v kinech: Zachrání Ježek Sonic videoherní adaptace? A Sviňa slovenskou politiku?
    20. 2. 2020
    Premiéry v kinech: Zachrání Ježek Sonic videoherní adaptace? A Sviňa slovenskou politiku?
  6. Trailer: Nový slovenský thriller nám ukáže opravdové svině vysoké politiky
    7. 1. 2020
    Trailer: Nový slovenský thriller nám ukáže opravdové svině vysoké politiky

    Tvůrci zveřejnili trailer nového slovenského filmu Sviňa, který bude mít v českých kinech premiéru 20. února. Film natočený podle knižního bestselleru Arpáda Soltésze vás zavede do světa vysoké politiky, mafie bílých límečků, organizovaného zločinu, obchodu s bílým masem a velkých peněz.

  7. Recenze: Legenda o létajícím Cypriánovi
    21. 10. 2010
    Recenze: Legenda o létajícím Cypriánovi