Tři oříšky pro Popelku

84%
Tři oříšky pro Popelku
Jako každý rok se velký statek chystá na vzácnou návštěvu. Král a jeho družina se tudy budou vracet na svůj královský zámek. Přestože se majitelka statku se svou dcerou Dorou nedočkají prince, který se svými přáteli Kamilem a Vítkem utekli do lovit do lesů, dokáže se ctižádostivá žena i s Dorou pozvat na královský ples. Jejich nevlastní dcera, které nikdo neřekne jinak než Popelka má sice zakázáno se přivítání krále zúčastnit, vůbec jí to však nevadí. Raději se vypraví na projížďku lesem na svém koni Juráškovi. V lese se střetne s princem, kterému překazí lov a poté mu hravě uteče na jeho vlastním koni. Macecha s Dorou se chystají na ples a pošlou čeledína Vincka na nákupy do města, ten slíbí Popelce, že jí přiveze to, co mu cestou cvrnkne do nosu. Jsou to tři oříšky, které ukrývají nečekané tajemství. V prvním najde Popelka myslivecký oblek i s kuší. Vydá se do lesa, kde opět narazí na prince. Tentokrát mu předvede své střelecké umění a získá prsten určený pro krále lovu. Než však princ stačí zjistit, kdo je tím mladým čarostřelcem, Popelka se vytratí. Ve druhém oříšku najde Popelka plesové šaty a může se tak navzdory zákazu vypravit na ples. Tam okouzlí prince, který ji požádá o ruku. Popelka však jeho nabídku přijme pouze pod podmínkou, že princ uhodne její hádanku, potom z plesu uteče. Princ se ji s Vítkem a Kamilem vydá hledat a cesta ho dovede až na statek. Tady však opět narazí na vypočítavou macechu, která chce princi lstí vnutit svou dceru Doru...



Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
10
Jedno z vrcholných děl režiséra Václava Vorlíčka, které s odstupem bezmála půlstoletí neztratilo nic ze svého půvabu. Všechno stojí na klasickém popelkovském příběhu - mimořádnost tohoto zpracování je v logickém (plesová sezóna je přece v zimě!) posunu do zasněžených exteriérů. Popelka Libušky Šafránkové je osiřelá dcera bohatého statkáře, po kterém zůstala na hospodářství jako paní její nevlastní matka (německá herečka Carola Braunbock) se svou vlastní dcerou Dorou (mladší z obou sester Hlaváčových Dana). Popelka je vychovaná jako syn - zvládá střelbu z kuše i jízdu na koni - přesto je pod ušpiněnou tvářičkou jemná pleť a pohled laně a pod hadry dobré srdce. Popelku mají na statku všichni rádi (kromě macechy a nevlastní sestry) a přejí jí štěstí. I princ si drobnou něžnou dívku s malou nožkou zamiluje na první tanec - netuší ovšem, že pod krásnými šaty se skrývá divoženka s rychlýma nohama i střelec se zázračnou muškou, kterému daroval prsten pro krále honu ...
  • vynikající obsazení (kromě Pavla Trávníčka a Libuše Šafránkové např. Vladimír Menšík jako Vincek, neodolatelná Helena Růžičková jako Droběna, Jan Libíček jako preceptor)
  • povedené kostýmy (zejména klobouky paní macechy nebo kreace obou statkářek, jakož i šaty pro Popelku krása a nádhera)
Pete69
Pete69
29 851 bodů
5
Tuto pohádku mi televize doslova zprotivila. Každý štědrý večer to byla jasná volba v naší rodině. Od té doby, co si mohu vybrat sám, tak raději přepnu na Pelíšky a Popelka je už pro mě už nezajímavá.. vracím se k ní pouze mimo štědrý večer a maximálně jednou za 3 roky.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Rozhodně není náhoda, že zrovna tahle pohádka se tak zapsala. Režie je hodně aktivní a třeba některé kamerové zoomy mě zaskočily svojí moderností. Vybudování příběhu kolem aktivní hrdinky je mnohem dál než současné pohádky. Sice i tady platí, že pohádkový žánr je prostě moc velká limitace, abych to v dospělosti mohl plně docenit - příběh je vázaný zákonitostmi a klišé, jimž musí jít proti veškeré přirozenosti naproti, a tím se ochuzuje o svůj potenciál. Příběhově nejsilnější je Popelka (samozřejmě) ve chvílích, kdy je pohádce o Popelce nejvzdálenější.


Dodatečné informace

Původní název:
Tři oříšky pro Popelku (více)
  • NDR Tři oříšky pro Popelku
  • NDR Drei Haselnüsse für Aschenbrödel
  • NDR Three Nuts for Cinderella
Premiéra v ČR:
1. 11. 1973
Distributor:
Národní filmový archiv
Země původu:
NDR, Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Tři oříšky pro Popelku je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch