Kde skončili herci z Ramba? Viděli jste je mnohokrát, ale už si to nepamatujete

Kde skončili herci z Ramba? Viděli jste je mnohokrát, ale už si to nepamatujete
Rambo: První krev | Orion Pictures
Nezapomeňte si prohlédnout rozsáhlou galerii k článku.
Sylvester Stallone, Richard Crenna
Rambo III | Carolco Pictures

Richard Crenna (1926 – 2003)

Začít musíme pochopitelně představitelem plukovníka Trautmana, Rambova velitele, mentora a symbolického náhradního otce. Crenna, jenž sám bojoval jako voják ve druhé světové válce a vystudoval původně literaturu, si zahrál ve třech dílech Ramba; v ostatních se na něj vzpomíná prostřednictvím fotografií a archivních záznamů. On je ten, kdo dovede Ramba v prvním díle zklidnit bez násilí, on je ten, kdo ho dovede ve druhém díle přesvědčit, aby šel znovu do Vietnamu, kvůli němu je Rambo ochotný ve třetím díle opustit svůj mnišský život a jet ho zachránit do Afghánistánu.

Crenna neváhal svou nejslavnější filmovou postavu parodovat ve druhém díle Žhavých výstřelů. Svou kariéru začínal v 50. letech v rozhlase a v 60. letech v televizi, k filmování se dostal v 70. letech. Kromě Ramba patří k jeho největším úspěchům televizní film Znásilnění Richarda Becka z roku 1985, za nějž dostal cenu Emmy. Ztvárnil v něm detektiva, jenž je zvyklý nevěřit obětem znásilnění a říkat jim, že si za něj mohou samy. Poté, co ho znásilní dva muži, začne svůj postoj přehodnocovat. Od roku 1985 do roku 1994 hrál postavu detektiva jménem Frank Janek v sedmi televizních filmech. V roce 2001 si zahrál prezidenta Ronalda Reagana v televizním filmu zachycujícím atentát, kdy jej postřelil šílený fanoušek herečky Jodie Foster inspirovaný snímkem Taxikář, aby upoutal její pozornost. Richard Crenna zemřel na rakovinu slinivky před dvaceti lety.
Richard Crenna
Richard Crenna

Herec


Rambo: První krev
Rambo: První krev | Orion Pictures Corporation

Brian Dennehy (1938 – 2020)

Hlavní Rambův protivník v prvním filmu, zákeřný maloměstský šerif Will Teasle. Dennehy byl na střední škole nadaným sportovcem a dostal univerzitní stipendum díky excelentním výkonům v americkém fotbalu, takže si vybudoval svou celoživotně mohutnou postavu. Sloužil jako voják v Japonsku a v Koreji (stejně jako šerif Teasle), později bohužel do médií lhal, že sloužil i ve Vietnamu. Za tuto dezinformaci se musel veřejně omluvit coby za největší chybu svého života. Nikdy nestudoval herectví, ale měl bakalářský titul z historie a živil se jako dělník či řidič kamionu. Nicméně ho to táhlo k divadlu, jelikož měl velký přirozený talent.
Dennehy hrál za svůj život v ohromujícím množství kinofilmů, televizních filmů i seriálů, od velmi komerčních po velmi umělecké. Přesto byl nejúspěšnější právě na divadle, kde dostával i hlavní role. Byl kmenovým hercem děl Eugena O´Neilla, účinkoval ve hrách od Shakespeara či Becketta. Vyvrcholením jeho kariéry byl v roce 2000 Zlatý glóbus za televizní adaptaci hry Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího.
Se Stallonem se seznámili při natáčení odborářského dramatu P.Ě.S.T. a dostal nabídku hrát v Rambovi, kde ho hrozivě převyšuje o 11 centimetrů. Denney měl obdivuhodný typový záběr rolí. Samozřejmě mu šli dobře padouši jako ve westernu Silverado, kde byl dalším zlým šerifem v řadě, hrál však i pozitivní role jako v důchodcovské sci-fi Zámotek. Zemřel na srdeční příhodu.
Brian Dennehy
Brian Dennehy

Herec, Scenárista


Charles Napier (1938 – 2011)

Byrokratický úředník CIA Marshall Murdock, který Ramba zavleče do akce a pak ho zradí. Rambo si tedy po vyhrané bitvě v džungli jde i pro něj, i když jej nakonec nezabije. Charles Napier má za sebou víc než stovku rolí a celý život jej trápilo, že se nikdy nestal velkou hvězdou formátu Jacka Nicholsona, který může hrát i padouchy a být populární. S tímto svým steskem alespoň účinkoval v jednom díle pořadu televizního psychologa Dr. Phila, který u něj „diagnostikoval“ chorobnou závislost na slávě. Dodnes není jasné, jestli to nebyla jedna z nejlepších Napierových rolí.
Napier vystudoval tělesnou výchovu a chtěl být basketbalovým koučem. Přítelkyně ho však doporučila softpornografickému režisérovi Russi Meyerovi a díky těmto filmům si ho všimnul i Alfred Hitchcock. Hrál v mnoha televizních seriálech a později si ho oblíbil režisér Jonathan Demme, který ho obsadil hned do šesti svých filmů, z nichž si lidé asi nejlépe pamatují roli soudce ve Philadelphii (1992). Zemřel na následky žilní trombózy.
Charles Napier
Charles Napier

Herec, Koproducent


Martin Kove (1945)

Zlotřilý voják Ericson z druhého dílu, Murdochova pravá ruka. Rambo ho na závěr kopne do rozkroku. Martin Kove se jinak nejvíc proslavil o rok dříve jako zlý sensei a šéf dojo Cobra Kai v Karate Kid se jménem John Kreese. Svou roli si zopakoval jak v dalších dvou dílech Karate Kid, tak v seriálu Cobra Kai po mnoha letech. Kove skutečně léta trénoval okinawské karate a na svou životní roli byl skvěle připravený.
Za svůj život hrál v desítkách béčkových akčních filmů, někdy dostal i hlavní role jako ve Steel Justice (1987), kde hraje postavu jménem Johny Steele. Objevoval se i v hororech a westernech, například ve Wyattu Earpovi (1994) s Kevinem Costnerem. Neunikl pozornosti Quentina Tarantina, který jej obsadil do menší role v Tenkrát v Hollywoodu.
Martin Kove
Martin Kove

Herec, Koproducent


Julia Nickson (datum narození neznáme)

Herečka singapurského původu s anglickým jménem ztvárnila vietnamskou agentku Co Phuong Bao, do níž se Rambo (nejspíš) zamiluje a želí její smrti. Julia Nickson se původně živila jako modelka na Havaji. Postupně dostávala role v seriálech jako Magnum. Rambo II byl její největší film.
V našich kinech byla k vidění v horolezeckém dramatu K2. Její největší rolí bylo asi životopisné drama China Cry (1990), kde ztvárnila disidentku Noru Lam, která uprchla z komunistické Číny do Hongkongu kvůli své křesťanské víře. Sama Nickson se přitom hlásí ke scientologické církvi.
Většina ostatních děl, v nichž účinkovala, není nijak významná. Patří sem třeba adaptace videohry Double Dragon (1994) s Markem Dacascosem. Objevila se v několika epizodách seriálu Walker Texas Ranger (1996) s Chuckem Norrisem jako Dr. Susan Lee nebo po boku Pierce Brosnana v seriálu Cesta kolem světa za 80 dní (1989) jako princezna Aouda. V posledních letech se z filmového a televizního světa vytratila, naposledy byla vystřižena ze sci-fi Ready Player One (2018).
Julia Nickson
Julia Nickson

Herečka


George Cheung
George Cheung | Carolco Entertainment

George Kee Cheung (1949)

Jeden z mnoha (většinou postarších) filmových Asiatů, které nemáte moc šanci identifikovat, protože střídá účesy, porost tváře i jméno v titulcích, nicméně většinou má polodlouhé vlasy ulíznuté dozadu a výrazný knírek. Narodil se v Hongkongu, emigroval do USA, v San Franciscu vystudoval biologii. Od mládí trénoval kung-fu.
Hraje od 70. let, objevil se například v jednom díle Dirty Harryho s Clintem Eastwoodem (Násilník). Jeho nejvýraznější figurou zůstává severokorejský plukovník Tay z Ramba II, který mučí Sylvestera Stalloneho a je zodpovědný za smrt jeho lásky, vietnamské bojovnice Co Bao. Rambo ho za to rozstřílí na cimprcampr výbušným šípem.
Cheung nemůže chybět ve Velkých nesnázích v Malé Číně, pamatovat si jej můžete i z komedie Víkend u Bernieho. Malé roličky měl ve sci-fi Lebkouni a Robocop 2, objevoval se v různých akčních filmech jako Dalších 48 hodin s Eddiem Murphym, Ricochet s Denzelem Washingtonem nebo v Přepadení v Pacifiku se Stevenem Seagalem. Na přelomu milénia pak ve Smrtonosné zbrani 4, Křižovatce smrti 1 a 3 (ve zcela odlišných rolích), Austinu Powersovi či ve Starskym a Hutchovi. Jeho televizní portfolio jako by bylo dějinami amerických populárních seriálů: M.A.S.H., Úžasný pavoučí muž, Magnum, Airwolf, Knight Rider, Jake a tlusťoch, MacGyver, Walker Texas Ranger, Xena, Alias, v Pohotovosti hrál hned dva generické Číňany pojmenované pan Chen a pan Fong. Jeho poslední role z roku 2016 ze seriálu Hawai Five-O se příznačně jmenuje Old Man.

Steven Berkoff
| IMDb

Steven Berkoff (1937)

V Rambovi II je plukovník Sergej Podovskij, šéf místních ruských poradců Vietcongu. Je tím, kdo vyslýchá Ramba po zajetí a nechává ho všemožně mučit. Rambo jej na závěr sestřelí raketou v helikoptéře a zabije ho i s celou jeho posádkou.
Steven Berkoff je především divadelní herec, autor a režisér, který si vybudoval vlastní styl založený na silné expresivitě, fyzičnosti a dokonce spílání publiku a překračování různých tabu. Napsal desítky divadelních her podle mnoha klasiků (Kafka, Poe, Sofokles) i s svých vlastních (jednu o producentovi Harveymu Weinsteinovi), vydal několik knih povídek, básní i fotografií.

Coby filmový herec se proslavil rolemi padouchů – v bondovce Chobotnička (1983) hraje ruského generála Orlova, v Policajtovi v Beverly Hills zlého boháče Victora Maitlanda a v televizní minisérii War and Remembrance hrál Adolda Hitlera. Začínal v 70. letech ve filmech Stanleyho Kubricka Mechanický pomeranč (policejní důstojník, co mučí hlavního hrdinu) a Barry Lyndon (gamblerský aristokrat). Jednou z posledních větších filmových rolí je Muži, co nenávidí ženy od Davida Finchera, kde hraje právního zástupce.
Steven Berkoff
Steven Berkoff

Herec


Marc de Jonge (1949 – 1996)

Plukovník Alexej Zajsen z Ramba III. Fanatický voják, který uvězní plukovníka Trautmana a potom s Rambem jde do přímého čelního souboje se svým vrtulníkem proti tanku. Náraz a explozi plukovník nepřežije, Rambo ano.
Marc de Jonge se touto rolí mezinárodně proslavil a dostal ji nejspíš na základě toho, že rok předtím účinkoval ve snímku Stevena Spielberga Říše slunce, kde hrál postavu jménem Francouz. De Jonge má na kontě kolem padesáti filmů a dvaceti seriálů, většinou francouzských, dramat, komedií, historických či nudistických, skoro vždy však šlo o vedlejší role. Zemřel nešťastnou náhodou ve 47 letech poté, co šplhal do okna svého bytu v noci, když si zapomněl klíče, uklouznul a zřítil se na zem.
Marc de Jonge
Marc de Jonge

Herec


Rambo III
| Carolco Pictures Inc.

Randy Raney

Obrovitý hromotluk, který zvárnil vojáka jménem Kourov v Rambovi III. Jejich vzájemný souboj, kde Kourov drtí Ramba v pevném sevření, vrcholí tím, že Rambo odjistí granát na Kourovově uniformě a kopem z otočky ho odmrští do jeskynního kráteru, kde Kourov visící na laně vybuchne. Jedná se o jednu z nejefektnějších a nejpřemrštěnějších smrtí v dějinách akčního filmu.
O Randym Raneym přitom prakticky nejde zjistit vůbec žádné informace. Neví se, kdy se narodil ani co dělal předtím a potom, co natočil Ramba, kromě toho, že rok předtím účinkoval v předchozím Stalloneho filmu Do útoku!, kde byl jedním z jeho soupěřů v přetlačování paží.
Podle Raneyho obrovité figury lze soudit, že se věnoval powerliftingu a americkému fotbalu (přinejmenším některé fotografie ho zachycují v typickém klubovém tričku). Ranyeho si lidé často pletou s jiným obrem z Do útoku!, a to ústředním Stalloneho protivníkem Rickem Zumwaltem, který byl skutečným pětinásobným světovým šampionem v armwrestlingu a cirkusovým silákem. Později se objevil třeba ve filmu Batman se vrací.
Randy Raney
Randy Raney

Herec


Rambo: Do pekla a zpět
| Millennium Films

Maung Maung Khin

Ztvárnil ve čtvrtém díle Ramba barmského majora Pa Tee Tinta, který zosnuje několik genocidních masakrů a Rambo mu za to na konci filmu nejprve vyvrhne střeva a poté ho skopne ze srázu. Pro Maung Maung Khina se jedná pravděpodobně o jeho jedinou roli. A jde také nejspíš o jediného herce v rambovských filmech, který měl zkušenosti s válkou v džungli.
Khin je bývalý karenský voják, který se připojil k místnímu odboji v roce 1988. Po mnoha letech uprchl do Thajska a snažil se zde šířit povědomí o barmské genocidě. Byl i tím, kdo Stallonemu osobně líčil páchaná zvěrstva a souhlasil s tím, že bude účinkovat ve filmu právě proto, aby svět věděl o tom, co se v Barmě děje. Krátce po uvedení filmu vládní diktatura uvěznila celou jeho rodinu jako výraz pomsty za to, že si dovolil účinkovat v díle, které tuto vládu vykresluje v negativním světle.
Tint je asi obecně nejvíc negativní postavou celé rambovské série, Jako jediný padouch nemluví vůbec anglicky, užívá drogy a zneužívá mladé chlapce. Ve filmu je ještě druhý padouch, poručík Aey, který se pokusí znásilnit americkou misionářku Sarah. Rambo mu za to holýma rukama vytrhne ohryzek z krku.
Maung Maung Khin
Maung Maung Khin

Herec