Wyatt Earp

71%
Wyatt Earp
Kevin Costner vystupuje v roli nejslavnějšího muže zákona, co kdy kráčel po Divokém Západě a stal se legendou. Gene Hackman v roli Wyattova otce a Dennis Quaid coby Earpův nejlepší kamarád navíc dodávají šťávu tomuto velkolepému a říznému westernu.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 250 bodů
6
Když se vysloví jméno Wyatt Earp, co o něm hovoří historie? Kromě účasti na neslavné přestřelce u OK Corralu v podstatě nic. Jenom že existoval a to je asi tak všechno. Přesto šli tvůrci tohoto filmu v jeho životě více do hloubky, než říká legenda. Snímek s tříhodinovou stopáží vcelku navnaďuje na skvělou westernovou dobrodružnou podívanou, ale kupodivu přijde spíše zklamání. Děj je značně přímočarý bez patřičných poznatků, bez napětí, bez emocionálních sekvencí a nějaké té snahy o skutečné dobrodružství. Jedním slovem tomu chybí kreativita. Snímek se snaží představit Earpa jako protichůdnou směsici idealismu a násilí, jenomže na to, jak je dlouhá stopáž, toho kupodivu moc nepřináší. Výprava je skvělá a Costner dělá co může. Chtělo by to však hodně zkrátit a scenáristicky daleko více přitlačit alespoň na dramatizaci. Údajně tohle mělo původně sloužit jako televizní minisérie. Podle toho, jak to vypadá, se tomu dá věřit. Aby došlo alespoň k nějakému zaujetíy film by zasloužil zkrátit a to razantně. Pokud vysvětlování jedné věci trvá víc jak deset minut, je na celé koncepci prostě něco špatně.
Sheldon
Sheldon
16 069 bodů
6.5
Westerny nejsou mým oblíbeným žánrem, ale i v něm se dají najít zajímavé filmy. Příběh o Wyattu Earpovi jsme viděli určitě dvakrát celkem slušně a to Přestřelku u O.K. Corralu a akční Tombstone. Oba filmy jsou dobré. Wyatt Earp by měla být spíš slušná minisérie, než celovečerní film. Přemrštěná délka je hodně velký problém, ale jinak je to obstojné zpracování slavného amerického příběhu.
Klajnik
Klajnik
8 701 bodů
4
Na to, že stopáž má 3 hodiny, tak to nijak zvlášť silné není. Nudit jsem se nezačal, ale ani jsem se příliš nebavil, příběh mě nijak nezasáhl a znovu se k tomuto filmu tedy nevrátím. Kvality spočívají hlavně v pojetí protagonisty a v tom, že film nemá žádné výrazné vady. Krásně vypadá, protože produkce stála 63 mega a na scénografii si dali tvůrci záležet - výsledek tedy působí velmi uvěřitelně a diváka nevytrhávají sevřené prostory nebo levné kulisy. Rovněž zde hraje řada dobrých herců, kteří utáhnou jednotlivé scény. Costnerova Wyatta pak možná trochu přehrává charismatický Doc Holliday v podání Dennise Quaida - to je však částečně dáno tím, že protagonista zde není líčen jako takový charismatický sympaťák jako nejspíš bývalo zvykem. Bez ohledu na to jsem si však obě postavy více užil ve filmu Tombstone z roku 1993, který bych doporučil spíše, protože má většinu kvalit tohoto filmu, je však dramaticky sevřenější (navzdory tomu, že mu v druhé půlce dojde trochu dech), je svižnější (nejen proto, že je o hodinu kratší) a je zkrátka zábavnější i co se jednotlivých scén a interakcí mezi postavami týká. Tento film však onu slavnou postavu Divokého Západu polidšťuje - Protagonista, Wyatt Earp, zde není zosobněním všech ctností, má své vady a občas se zachová jako hovado. Divák však rozumí jeho pochodům, takže to ničemu nevadí - ba naopak. Scénář není děravý, jen by potřeboval být dramaticky a tematicky soustředěnější a vypointovanější, protože takový, jaký je, neobhájí délku své stopáže. Scénárista se měl možná více nořit do vztahů Waytta jinými postavami a zvýraznit nějakého antagonistu (klidně i abstraktního).


Dodatečné informace

Původní název:
Wyatt Earp (více)
  • USA Wyatt Earp
  • USA Vajat Erp
  • USA Wyatt Earp - Das Leben einer Legende
  • USA Γουάιτ Ερπ
  • USA Уайатт Эрп
  • USA Уайът Ърп
Premiéra v ČR:
1. 12. 1994
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
63 mil. USD
Tržby:
25,1 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné