Wyatt Earp

70%
Wyatt Earp

Kevin Costner vystupuje v roli nejslavnějšího muže zákona, co kdy kráčel po Divokém Západě a stal se legendou. Gene Hackman v roli Wyattova otce a Dennis Quaid coby Earpův nejlepší kamarád navíc dodávají šťávu tomuto velkolepému a říznému westernu.




Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
6.5
Westerny nejsou mým oblíbeným žánrem, ale i v něm se dají najít zajímavé filmy. Příběh o Wyattu Earpovi jsme viděli určitě dvakrát celkem slušně a to Přestřelku u O.K. Corralu a akční Tombstone. Oba filmy jsou dobré. Wyatt Earp by měla být spíš slušná minisérie, než celovečerní film. Přemrštěná délka je hodně velký problém, ale jinak je to obstojné zpracování slavného amerického příběhu.
Klajnik
Klajnik
8 504 bodů
4
Na to, že stopáž má 3 hodiny, tak to nijak zvlášť silné není. Nudit jsem se nezačal, ale ani jsem se příliš nebavil, příběh mě nijak nezasáhl a znovu se k tomuto filmu tedy nevrátím. Kvality spočívají hlavně v pojetí protagonisty a v tom, že film nemá žádné výrazné vady. Krásně vypadá, protože produkce stála 63 mega a na scénografii si dali tvůrci záležet - výsledek tedy působí velmi uvěřitelně a diváka nevytrhávají sevřené prostory nebo levné kulisy. Rovněž zde hraje řada dobrých herců, kteří utáhnou jednotlivé scény. Costnerova Wyatta pak možná trochu přehrává charismatický Doc Holliday v podání Dennise Quaida - to je však částečně dáno tím, že protagonista zde není líčen jako takový charismatický sympaťák jako nejspíš bývalo zvykem. Bez ohledu na to jsem si však obě postavy více užil ve filmu Tombstone z roku 1993, který bych doporučil spíše, protože má většinu kvalit tohoto filmu, je však dramaticky sevřenější (navzdory tomu, že mu v druhé půlce dojde trochu dech), je svižnější (nejen proto, že je o hodinu kratší) a je zkrátka zábavnější i co se jednotlivých scén a interakcí mezi postavami týká. Tento film však onu slavnou postavu Divokého Západu polidšťuje - Protagonista, Wyatt Earp, zde není zosobněním všech ctností, má své vady a občas se zachová jako hovado. Divák však rozumí jeho pochodům, takže to ničemu nevadí - ba naopak. Scénář není děravý, jen by potřeboval být dramaticky a tematicky soustředěnější a vypointovanější, protože takový, jaký je, neobhájí délku své stopáže. Scénárista se měl možná více nořit do vztahů Waytta jinými postavami a zvýraznit nějakého antagonistu (klidně i abstraktního).
p.a.douch
p.a.douch
8 339 bodů
6.5
Westerny mám rad. Herecké obsazení je taky dost kvalitní. Kasdan ale westerny neumí. Už Silverado mě zklamalo. Postavy v tomhle filmu mě moc nezaujaly. Earpové, Holliday, Mastersonové, Clantonové vše reálné postavy. Ale Kasdan je natočil tak nějak ploše a předvídatelně. Délka filmu mi ani nevadila, mám dlouhý westerny rád, ale tenhle to na víc než 65 procent nedotáhnul.


Dodatečné informace

Původní název:
Wyatt Earp (více)
  • USA Wyatt Earp
  • USA Vajat Erp
  • USA Wyatt Earp - Das Leben einer Legende
  • USA Γουάιτ Ερπ
  • USA Уайатт Эрп
  • USA Уайът Ърп
Premiéra v ČR:
1. 12. 1994
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
63 mil. USD
Tržby:
25,05 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné