Kevin Costner se velkolepě vrací k westernům. Z traileru na jeho ságu budete mít husí kůži

Kevin Costner se velkolepě vrací k westernům. Z traileru na jeho ságu budete mít husí kůži
Horizon: An American Saga | Warner Bros.
Epický příběh se zaměří na několikaleté období kolem občanské války s důrazem na osidlování amerického západu, boje s původními obyvateli a obecně na budování Spojených států i s jejich nakřáplými liberálními hodnotami. Costner si na projekt brousil zuby od roku 1988, ale potřebný rozpočet si nikde nevyprosil ani po Tanci s vlky – studiím se následně muselo ulevit, když vysoké náklady vložené do dalších hercových počinů nenávratně mizely v dost sebestředném megalomanství.
Horizon: An American Saga - Chapter 1
Horizon: An American Saga - Chapter 1
AI
67%
S čistými westerny to však Costner pořád umí, jeho pozdější Krajina střelců má oddané fanoušky a Yellowstone od Taylora Sheridana skvěle přemostil obchodní mravy Divokého západu do moderní doby. V USA extrémně populární seriál od Paramount Network, který zatím inicioval prequely 1883 a 1923, se otřásl v základech po nečekaném Costnerově odchodu. Hlavní hvězda se s Sheridanem zjevně nepohodla, u soudu řešila rozvod s dlouholetou manželkou Christine Baumgartner a druhá půlka finální páté řady stále čeká na premiéru.
Costner se na prahu sedmdesátky tudíž vrhl na vysněný projekt Horizon: An American Saga, který má dle jeho smělých plánů sestávat ze čtyř celovečerních filmů. Jisté jsou zatím dva – první část, již promuje zveřejněný trailer, dorazí koncem června; druhá přijde na řadu 16. srpna. A bude to velké. Herec, scenárista a režisér v jedné osobě oželel rozsáhlý pozemek, na němž chtěl postavit své nové sídlo, a stomilionový rozpočet financoval převážně z vlastních zdrojů.
Horizon: An American Saga - Chapter 1: trailer | Warner Bros.
Od prvních vteřin tříminutové upoutávky se projevuje Costnerův starosvětský přístup, jímž se konkrétně odvolává ke slavnému úvodnímu a závěrečnému záběrů Stopařů od Johna Forda. Co se týče malování širokoúhlého plátna, s přibývajícími léty má Kevin pořád stejně ostříží zrak. Většina záběrů vyzařuje poctivou vizuální krásu nezahlcenou efekty a jímavý soundtrack se dovolává husí kůže, která jistě přepadne každého ctitele tradičního kino-zážitku.
A jaké je to melodrama! Chvílemi si v návalu vznešených emocí vzpomeneme na scénu z Postmana, kdy Costner ve zpomalovačce předával dopis opomenutému chlapci. Jenže Horizon, jehož čtyři díly by dohromady měly vydat na jedenáct hodin, zatím vypadá jako důstojný nástupce zlaté westernové éry. Největší americké příběhy se ještě v šedesátkách odehrávaly na texaských pláních a je vidět, že Costner chce tuhle spíš nostalgickou etapu maskulinních hrdinů a obřích společenských témat oživit v co nejvěrnějším duchu. A pokud si k tomu půjčí i hrstku motivů ze skvělých Nepřátel Scotta Coopera, pak jedině dobře.
Horizon: An American Saga
Horizon: An American Saga | Warner Bros.
Epická sága to každopádně nebude mít lehké. Třetí a čtvrtý díl vzniknou jedině tehdy, pokud první dva v kinech udělají nějaký byznys. Costner sice má jméno a z obýváků vytáhne i generace, které už na popcorn a nachos moc nespěchají, ale tradiční westernový hit jsme neměli dlouho. Ani ne dvouměsíční pauza mezi premiérami si žádá, aby jedničku navštívilo co nejvíc lidí, protože jinde než v kinech ji před uvedením dvojky asi neuvidíme. O distribuci se v Americe dělí New Line Cinema a Warner Bros. Discovery, filmy tak nakonec zamíří na streamovací službu Max.
Pokud potřebujete víc důvodů k návštěvě kina, možná pomůže i herecké obsazení. Vévodit sice bude omlazený Costner s mohutným knírem, který se nezalekne ani erotických scén, ale k ruce má také Sama Worthingtona (Avatar), Siennu Miller (Ztracené město Z), Isabelle Fuhrman (Sirotek) či Willa Pattona (Halloween). Jedinečná osobnost Hollywoodu si píše velký osobní příběh, s kolty proklatě nízko rozhodně nevypadá zle a možná vrátí westernům reputaci, o niž i vinou Costnerových propadáků kdysi přišly.
Podívejte se na žebříček nejlepších westernů podle databáze Kinoboxu.
zdroj: Movieweb