Horizont: Americká sága

74%
Horizont: Americká sága
Horizont: Americká sága (Horizon: An American Saga) je čtyřdílný americký výpravný film v režii Kevina Costnera, který je též spoluautorem a producentem. Zachycuje problematiku osidlování Ameriky v době Občanské války a snaží se vyrovnat s velkou americkou vinou. Neboť potřeby přistěhovalců byly uspokojeny na úkor původního obyvatelstva. Současně však zobrazuje osadníky jako odvážné a odolné lidi, kteří v touze po lepším životě byli odhodláni překonat nemalé obtíže, nepohodlí a bolesti.



Recenze: Horizont: Americká sága

Kinobox.cz
70%

Kevin Costner nelhal a servíruje opulentní westernovou poctu, která dokáže svých scenériemi a kamerou vyrazit dech i potěšit několika působivými pasážemi. Snaha rozvětvit příběh do čtyř dlouhých snímků však celku ubližuje, ubírá mu na kompaktnosti a režírující herec v jistých aspektech neví, kdy byl měl raději šlápnout na pomyslnou brzdu. I přesto je Horizont počinem, jaký už se dnes moc nevidí a zaslouží si uznání.


hrumsrt
hrumsrt
10 375 bodů
7
Love letter upadajícímu žánru westernu sepisující stárnoucí Kevin Costner, aby divákům připomněl osudy osídlovačů západu a sám zavzpomínal na svoje slavné role.. Skupinka osadníků zakládá osadu Horizont, bez ohledu na to, jak moc zasahují do území indiánských kmenů, či jak složitý úkol pro nově příchozí vybudování kompletně nové osady bude.. Nádherná výpravná monumentální pouť zachycující drobné osudy příchozích osadníků a jejich velké střety s místním ekosystémem.. Pokud máte rádi westerny stejně Vás ale Horizont může jako diváka skoro zabít, jelikož postrádá jakýkoli uzavřený příběh a spíš než cokoli jde o jednu tříhodinovou expozici s drobnými zážitky ústředních hrdinů. Costnerův Horizont boří známou westernovou strukturu a mnohem víc funguje jako sestříhaný seriál (čemuž napoví i finální upoutávka na další díl). Proto je z něj cítit jistá epizodičnost postrádající větší ucelenější příběh a spíš pokaždé vrací postavy na výchozí místa.. Úvodní noční útok indiánů, či věkově rozdílný vztah Marigold a Hayese to jsou nejzajímavější linky, jaké Horizont v téhle žánrové fresce nabídne.. Costnerův Horizont je jinde, bude nutit současné diváky dívat se na žánr, který jim už asi nic neříká, ignoruje filmovou strukturu, a na současné filmové poměry až nevybíravě střídá uvolněné chvíle s napjatými. Ale dělá to vše s takovou láskou a parádou, že jsem si to nemohl nechat ujít! P.S. Přesně ve třech lidech jsme v sále seděli, zatímco konce se ve stavu bdělosti dočkal už jen jeden.. /viděno v kině/ 75%
Klajnik
Klajnik
8 955 bodů
1
Film sice dosahuje jistých kvalit, ale rozhodně se jedná o přešlap, u něhož jsem přemýšlel nad tím, proč Costner radši nenatočil seriál nebo nenapsal román. Z jeho snah totiž vzešel 3h film bez jakéhokoliv konce.
Film prakticky nic neodvypráví, protože mu chybí jakýkoliv konec nebo rozuzlení, což je problematičtější u filmu spíše než u seriálové epizody. Množství linek a postav znemožňují ve třech hodinách dosáhnout něčeho, co by mohlo být víc než pouhým úvodem.

Avšak vzhledem k tomu, že mám slabost pro westernový žánr a zajímá mě období dobývání západu, tak mě tyto výjevy ze životů pionýrů, osadníků, indiánů, vojáků a pistolníků furt aspoň částečně zajímaj. Dramaturgicky to ale příliš nefunguje. Z dějových linek toho vidíme příliš málo; S žádnou postavou nestrávíme dost času a někdy se k nim vrátíme později, než by bylo vhodné, takže jsme vytrhnuti časovým skokem. Člověk by si myslel, že rozmáchlé, pomalé nebo komplikované vyprávění může být snahou vše důsledně vylíčit, ale v případě Horizontu to vypadá, jakoby měl stále problém vměstnat předsevzatý obsah do předsevzatého plátna.
Nízké hodnocení dávám však i proto, že mě znechucuje ten patos, který je přítomný a na který nereaguji příznivě (očekával jsem ho však, protože byl přítomný i v trailerech). Costner se snaží ždímat city, ačkoliv není schopen vztahy mezi postavami pořádně prokreslit; Tlačí tedy moc na pilu v některé momenty a na mě ten sentiment působí moc nuceně.
Dále jsem si všiml některých drobných formálních chybek, jako třeba kamery ostřící na jiné místo, než na jakém se odehrává dění, k němuž by mělo být zaostřením přitahována pozornost nebo když je nešikovným hnutím kamery vystřihnuto z obrazu to, co by nemělo. < Nejde však o nic zásadního a film na druhou stranu nabízí i mnoho krásným a povedených záběrů. Očekával bych však, že si to Costner pohlídá líp.

Záběry na celky jsou nádherné, ale když jsem koukal na closeupy, medium closeupy nebo medium shoty, tak mi to přišlo poněkud televizní, laciné, nepřesvědčivé. Nedokážu ale říct, čím přesně to je? Možná tomu chybí nějaká hloubka. Pravděpodobně to bude důsledkem několika aspektů: digitál, formát, záběrování, nasvícení, příliš čisté kostýmy a herci...

V první třetině filmu taky dojde útoku původních obyvatel na nějakou osadu. Osadníci se zabarikádují uvnitř domu, skříň je přitlačí ke dveřím a během sekvence vidíme, jak kulky penetrují okna a dveře (i onu skříň). Žádná z postav se ale neskrčí. Otec od rodiny se dokonce upře vprostřed skříně, skrz kterou ještě před pár vteřinami prolítávali projektily. Takové stupidity mě z filmového dění běžně vytrhávají (narušení imerze). Působí to, jako kdyby nikoho na place nenapadlo, jak by postavy měly na danou situaci reagovat.

Po premiéře v Cannes jsem věděl, že od prvního ze čtyř plánovaných dílů Costnerova magnum opusu nemohu čekat dramaturgicky vystavěnej a uzavřenej příběh s rozuzlením, ale očekával jsem celkovou vyšší kvalitativní úroveň. Spousta věcí na mě ale nepůsobila moc dobře.
Motinski
Motinski
7 513 bodů
8
Z tohoto cítiť obrovské srdce. Costner vsadil na materiál čo sa v dnešnej dobe nenosí. Spracovaním a veľkosťou obsahu ide o naozaj odvážny ťah toto natočiť. Nie úplne mi síce sedela štruktúra, strihy z jednej lokality na druhú a niektoré postavy pôsobia minimálne podivne v tom čo robia, ale okej. Pri troch hodinách sa chyby hľadajú ľahko. Horizont je ambiciózny film plný krásnych záberov divokej krajiny, divokej doby aj divokých charakterov. Zároveň ľudských príbehov ktoré si jednoznačne vyžadujú pokračovanie. Teším sa a je mi ľúto že ide o finančný prepadák. Niektoré scény vo mne vyvolali zimomriavkovú eufóriu tým ako sú drsné a priame v tom čo chcú ukázať. Nádherný zážitok.


Dodatečné informace

Původní název:
Horizon: An American Saga - Chapter 1 (více)
  • USA Horizont: Americká sága
  • USA Horizon: An American Saga - Chapter 1
  • USA Horizon: An American Saga
  • USA Horizont: Egy amerikai eposz
  • USA Горизонт: Американская сага: Часть 1
Premiéra v ČR:
27. 6. 2024
Distributor:
Vertigo International
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
50 mil. USD
Tržby:
33,97 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Horizont: Americká sága


Podobné