Americké televize zachraňuje Kevin Costner a sitcomy. Vládne jim však něco úplně jiného

Americké televize zachraňuje Kevin Costner a sitcomy. Vládne jim však něco úplně jiného
Yellowstone | Paramount Network
O sféře amerických kabelových televizí se už zdaleka tolik nemluví. Zatímco v minulých dekádách jsme napjatě vyhlíželi, které seriálové hity se časem dostanou i k nám, globálně dostupné streamovací platformy tyto návyky zcela změnily. Teď sledujeme, s čím přijde Netflix, Disney+, Max, Amazon Prime, Apple TV+ či SkyShowtime. A tak nějak automaticky počítáme s tím, že nejzajímavější obsah ze zámořských kabelovek si na některou z platforem časem najde cestu.
ze-spolu-pribeh-hracek-a-serial-zivi-mrtvi-nemaji-nic-spolecneho-tak-to-byste-se-divili-21
Živí mrtví | AMC
A změněné situace si samozřejmě všimly i samotné kabelové televize, což odráží data americké agentury Nielsen zveřejněná na webu Variety. Ta měří televizní sledovanost už od začátku 50. let a před pár dny publikovala žebříček nejsledovanějších pořadů v televizní sezóně 2022–23. V jejím čele se už tradičně objevil sportovní program Sunday Night Football, týdně přinášející sportovní přenosy a zprávy z amerického fotbalu. Průměrně se na pořad z dílny stanice NBC dívá přes 18 milionů diváků a divaček.
S velkým odstupem je druhý seriál Yellowstone, který na Paramount Network sleduje 11,5 milionu lidí. Westernové drama s Kevinem Costnerem odvysílá posledních šest epizod na sklonku letošního roku a po loňském konci Živých mrtvých se tak bude jednat o další významnou ztrátu na poli tradičních dramatických seriálů. V cílové skupině 18 až 49 let se dokonce jedná o jedinou hranou tvorbu, jinak žebříčkům dominuje americký fotbal či basketbalová NBA na stanicích NBC, ESPN, TNT nebo také Amazon Prime, jehož fotbalový pořad se do měření započítává.
Yellowstone
Yellowstone | Paramount Network
Za pozornost stojí i úspěch seriálu Fire Country od televize CBS. V něm se mladý trestanec stává součástí hasičského sboru v severní Kalifornii a pomáhá bojovat s tamějšími lesními požáry. Nový pořad si v průměru pustilo přes osm milionů diváků a divaček. A trochu překvapivě vyrostly ratingy i několika sitcomům, což rozhodně nebývá standardem. Na Malého Sheldona i Ghosts se dívá přes devět milionů lidí, polepšily si i komediální seriály The Conners a Základka Willarda Abbotta.
Není však pochyb o tom, že americké kabelovky přitahují diváky a divačky spíše pomocí přenosů různých utkání než hrané tvorby. A vzhledem k probíhající scenáristické stávce a spoustě pozastavených produkcí se bude role sportu zřejmě ještě zvyšovat.

Kinolog: Malá mořská víla si rasistický povyk nezaslouží. Kritizovat ji musíme za něco jiného
Ostatní28. 5. 2023
Kinolog: Malá mořská víla si rasistický povyk nezaslouží. Kritizovat ji musíme za něco jiného