Marvelovská pátá fáze v ohrožení. Stávka brzdí řadu komiksových projektů

Marvelovská pátá fáze v ohrožení. Stávka brzdí řadu komiksových projektů
Thunderbolts | Disney
Týká se to třeba netflixovské vlajkové lodě Stranger Things, bojového návratu do osmdesátek Cobra Kai, nekonečné hororové antologie American Horror Story, spin-offu Hry o trůny s názvem Rytíř Sedmi království, hvězdněválečného seriálu Andor či druhé sezóny The Last of Us. Tato díla (a mnoho dalších) v různém stádiu preprodukce hibernují a publikum se jich tedy dočká o něco později. A totéž platí i pro pečlivě nalajnované marvelovské univerzum.
Scenáristická stávka si vybírá svou daň. Stranger Things a další projekty se odkládají
Téma8. 5. 2023
Scenáristická stávka si vybírá svou daň. Stranger Things a další projekty se odkládají
První obětí v rámci MCU se stal už dlouho chystaný reboot Bladea. Problematický projekt měl zahájit natáčení už za pár dní, štáb ale zůstane se scenáristy solidární, a tak se Mahershala Ali do kostýmu cynického upírobijce ještě oblékat nemusí. Premiéra byla původně ohlášená na září příštího roku, ale od tohoto termínu už Disney ustoupil a přenechal jej plánovanému pokračování komedie Beetlejuice .
The Marvels
Brie Larson v The Marvels | Marvel Studios
Nejde však o jediný marvelovský projekt zasažený scenáristickou stávkou. Rovněž v červnu se totiž měl začít natáčet snímek Thunderbolts, který měl jít do kin ještě dva měsíce před Bladem. To se však podle webu Deadline nestane a filmaři se na place objeví až po ukončení stávkové pohotovosti. Pro MCU se navíc jedná o důležitý střípek skládačky, neboť se má v této týmovce potkat řada postav známých už z předchozích snímků. Ať už jde o nástupkyni Black Widow Yelenu Belovou (Florence Pugh), Rudého strážce (David Harbour), Taskmaster (Olga Kurylenko) či Wintera Soldiera (Sebastian Stan).
Pozastavení natáčení postihlo i seriály Wonder Man a Daredevil: Born Again, které se měly objevit na platformě Disney+ počátkem příštího roku. Z toho všeho plynou dvě věci. Přerušení natáčení značí, že i další profese souhlasí s požadavky scenáristů. Je tedy dost dobře možné, že třeba režisérská a herecká sdružení, jež budou s producenty rovněž brzy jednat, se též chystají na stávku, což by zásadně postihlo celý filmový průmysl.
Strážci Galaxie 3
Strážci Galaxie 3 | Disney
A zadruhé je tak ohrožený jízdní řád celého MCU. V posledních letech jsme si totiž zvykli, že na sebe navazují nejen filmy v kinech, ale i seriály pro streamovací platformy. Aktuálně probíhající pátá fáze MCU by měla sestávat ze šesti filmů a sedmi seriálů. Snímky Ant-Man a Wasp: Quantumania a třetí Strážci Galaxie se už objevily v kinech, The Marvels uvidíme v listopadu a stávka se v podstatě nedotkne ani téměř hotového příběhu Kapitána Ameriky s podtitulem New World Order. Rovněž seriály Tajná invaze, Loki, What If…?, Echo, Ironheart a Agatha: Coven of Chaos by už měly být víceméně hotové.
Do konce letoška se tedy komiksoví fanoušci a fanynky nemusejí obávat, že by nebylo co konzumovat, ale příští rok bude v superhrdinském světě smutnější. Uvidíme, kdy se podaří producentům se scenáristy dohodnout, ale klidně se může stát, že si na vrcholné momenty marvelovské páté fáze budeme muset dlouhé měsíce počkat.

Kinolog: Svět se zbláznil, Kleopatra je černoška! Komu praskají žilky z Netflixu?
Ostatní21. 5. 2023
Kinolog: Svět se zbláznil, Kleopatra je černoška! Komu praskají žilky z Netflixu?