Scenáristická stávka si vybírá svou daň. Stranger Things a další projekty se odkládají

Scenáristická stávka si vybírá svou daň. Stranger Things a další projekty se odkládají
Stranger Things (2016) | Netflix
Výměnu klávesnic za protestní transparenty okamžitě pocítily pořady vysílané na týdenní bázi. Utrum mají populární scriptované talkshow včetně Jimmyho Kimmela či Stephena Colberta. Ruší se rovněž večerní epizody Saturday Night Live, která s pravidelností běží od roku 1975. Lépe si povedou denní formáty, na nichž se členové a členky WGA většinou nepodílí. Výjimku tvoří The Talk od CBS, který okamžitě zastavil produkci a po odvysílání několika nahraných dílů se přikloní k reprízám.
Ze sledovaných seriálů si Černého Petra zatím vytáhla druhá série Ve vatě od Apple TV+, jejíž výrobu narušili demonstranti přímo v místě natáčení. Zpozdí se i možná největší show dneška, netflixovské Stranger Things. Fantaskní retro o nerdovských teenagerech a městě zmítaném paranormálními jevy zahájilo produkci své páté a poslední série, ale tvůrci Matt a Ross Dufferovi budou se stávkou WGA solidární. Novinku oznámili v sobotu na svém twitterovém účtu s tím, že věří ve férovou dohodu s AMPTP a v brzký návrat všech do práce.
Ve vatě
Ve vatě | Apple TV+
Netflix zdržení svého nejdrahocennějšího artiklu potvrdil, ale odmítl poskytnout komentář. Poslední série Stranger Things tak zřejmě napodobí tříletou propast mezi třetí a čtvrtou řadou, která vycházela loni na dvě části. Dufferové však před stávkou pracovali také na spin-offu a přidružené animované sérii. 
Reagovat musel i Marvel, jenž přerušil produkci dlouho chystané komiksovky Blade. Věhlasného bijce upírů si v ní zahraje Mahershala Ali, k němuž se nedávno připojili Mia Goth a Delroy Lindo. Natáčení mělo začít příští měsíc v Atlantě pod vedením režiséra Yanna Demangeho (71, Mladý gangster) a premiéra se chystala na září 2024.
Jiné projekty mají víc štěstí a jejich preprodukce je natolik kompletní, že před kamery mohou zamířit i bez scenáristického týmu. Bez zdržení by měly vzniknout druhé série loňských seriálových událostí Prsteny moci a Rod draka. Scénář má hotový také třetí Deadpool nebo nadcházející Superman od Jamese Gunna. Nejisté zítřky čekají projekty od HBO jako The Last of Us nebo batmanovský vesmír Matta Reevese, neboť zastřešující společnost Warner Bros. požaduje okamžitý zápřah stávkujících autorů a autorek, jejichž závazky ke studiu chápe jako prioritní.
Aktuální situace dokládá, že Hollywood se po pandemii znovu ocitá v nejistotě. Především televizní a streamovací tvorba sice vypadá sebevědomě a Netflix se chlubí stále novými hity, jimž ve velkém odklepává pokračování, ale studia v rámci utahování opasků šetří. Ruší pracovní pozice i hotové projekty, a dokonce citelně snižují počet natáčecích dní. To se týká právě scenáristů a scenáristek, které zaměstnávají na zkrácené úvazky a vyplácí je za počet napsaných epizod bez nároku na bonusy v případě úspěchu online titulů.
Jejich stávka trvá od prvního května a členové WGA usilují o návrat k jednacímu stolu a splnění zásadních požadavků, před nimiž AMPTP často ani nemrkla. Jde například o zajištění vyššího počtu autorů a autorek na jednu televizní sérii a jejich dlouhodobé smlouvy. Momentálně vznikají především minisérie a scenáristé dostanou zaplaceno pouze za brainstorming v tzv. mini-rooms, kde přichází se základními nápady a zápletkami. Poté je nahradí jediný hlavní autor/ka a současně producent/ka, který/á si nárokuje většinu odměn.
The Last of Us
The Last of Us | HBO Max
Minulá stávka nastala v listopadu 2007 a trvala tři měsíce, během nichž se otřásla budoucnost i kvalita mnoha filmů a sérií. Mezi tehdejší oběti spadaly třeba bondovka Quantum of Solace nebo sci-fi Terminator Salvation, které to od kritiků schytaly zejména za děravé scénáře. Zásadně (byť bezesporu v dobrém) se tehdy proměnil také čerstvě odstartovaný seriál Perníkový táta, jehož první série byla kvůli stávce o tři epizody kratší a studio odpískalo původní plán zabít postavy Hanka a Jesseho už na koni první řady.
Takové zvraty, jež lze zpětně vnímat jako pozitivní, však momentálně zanikají v tuhém obchodním boji. Scenáristé a scenáristky si chtějí za každou cenu vydupat důstojnější ohodnocení a možnost zaplatit vysoké účty za život v L.A., studia přicházející během stávky o miliardy dolarů však zatím cuknout neplánují. Historicky nejdelší stávka z roku 1988 trvala 155 dní, nyní se Hollywood pomalu, ale jistě kloní k podobné zákopové válce.

Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?
Ostatní7. 5. 2023
Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?