Co si nesmíte nechat ujít v kinech v lednu 2019

Co si nesmíte nechat ujít v kinech v lednu 2019
Skleněný (detail plakátu) | Distributor

BEAUTIFUL BOY

Datum premiéry: 3. 1. 2019
Žánr: Drama, životopisný
Režie: Felix Van Groeningen
Index natěšenosti: 8z 10
Citlivé melodrama pojednávající o drogově závislém synovi (Timothée Chalamet) a jeho otci (Steve Carell), který nelehký souboj sleduje hodně zblízka. A je dost zoufalý. Výsostné herecké výkony a pohled, který nemoralizuje, nýbrž sleduje, vévodí tomuhle nenápadnému dramatu inspirovanému skutečným příběhem. Hned zkraje roku 2019 nenápadná filmová perla. Nejspíš zazáří i na všemožných výročních cenách.
Krásný kluk

RAUBÍŘ RALF A INTERNET

Datum premiéry: 10. 1. 2019
Žánr: Animovaný, dobrodružný, komedie, rodinný, sci-fi
Režie: Phil Johnston, Rich Moore
Index natěšenosti: 6.5z 10
Raubíř Ralf rozbil internet! Animované pokračování s oblíbeným antihrdinou z tvůrčí Disney dílny se po šesti letech vrací do kin. Mladí diváci se těší, mnozí dospělí se obávají, zda nepůjde po prvním filmu, který byl poctou starým arkádovým hrám, o pouhý product placement mamutího studia.
Děj filmu je následující: "Známý videoherní záporák Ralf a jeho malá rošťácká kamarádka Vanilopka von Šmak musí podniknout riskantní cestu po světové počítačové sítě a najít náhradní část do Vanilopčiny videohry s názvem Cukrkáry. Cestou se Ralf s Vanilopkou setkávají s občany internetu, mezi které patří například podnikatelka zvaná Joo, která je hlavním algoritmem a duší trendové stránky BuzzzTube a Shank, drsná závodnice z ještě drsnější závodní hry zvané Masakr."
Raubíř Ralf a internet: trailer | Disney

ROBIN HOOD

Datum premiéry: 10. 1. 2019
Žánr: Akční, dobrodružný
Režie: Otto Bathurst
Index natěšenosti: 4 z 10
Tak ho tady máme opět, neboť původní tuzemská premiéra byla z roku 2018 přesunuta na letošek. Nejnovějšího Robina Hooda provází dost otřesná pověst (na RottenTomatoes pouhých 16 procent kladných recenzí), takže se asi ptáte, proč patří do lednových kinotipů. Blockbuster s rozpočtem 100 milionů dolarů ze seznamu prostě nemůžeme vynechat. Třeba dají "hejtři" Jana Žižky konečně pokoj.
Robin Hood

SKLENĚNÝ

Datum premiéry: 17. 1. 2019
Žánr: Thriller
Režie: M. Night Shyamalan
Index natěšenosti: 8 z 10
Skutečná lahůdka nás v kinech čeká v polovině měsíce, kdy završí režisér Shyamalan svou thrillerovou trilogii (Vyvolený, Rozpolcený) snímkem Skleněný. Bruce Willis v jedné ze svých nejcharakternějších rolí, upoután do budovy psychiatrické léčebny. To chceme. V kombinaci s inspirací hrdinskými a antihrdinskými komiksy jednoznačně cinefilské lákadlo měsíce. Čímpak nás asi Shyamalan vyvede z míry tentokrát?
Skleněný

KURSK

Datum premiéry: 17. 1. 2019
Žánr: Akční, drama
Režie: Thomas Vinterberg
Index natěšenosti: 7.5 z 10
V srpnu 2000 se v Barentsově moři potopila ruská jaderná ponorka Kursk K-141. Katastrofu nikdo nepřežil a ve světovém tisku se spekulovalo o tom, že ruská strana otálela přijmout nabídky pomoci, což vedlo ke smrti 118 osob. Rekonstrukce události se chopil dánský režisér Vinterberg (Hon, Komuna) a pro diváky si připravil klaustrofobické drama, v němž se bojuje s časem, zastaralou technikou, zoufalstvím a politikou, která v Rusku vždycky hrála důležitou roli.
Kursk

PSÍ DOMOV

Datum premiéry: 24. 1. 2019
Žánr: Dobrodružný, rodinný
Režie: Charles Martin Smith
Index natěšenosti: 6 z 10
Další doják pro dvounohé parťáky nejlepších přátel člověka na obzoru. Za Psím domovem stojí scenáristé Psího poslání (2017). Mění se nicméně režisér a příběh. Ch. M. Smith, režisér filmové série Můj přítel delfín, vypráví o fence Belle, která se ocitne několik set kilometrů daleko od svého páníčka. A hledá cestu domů. Že by příběh Lassie v novém podání?
Psí domov

FAVORITKA

Datum premiéry: 24. 1. 2019
Žánr: Drama, historický
Režie: Yorgos Lanthimos
Index natěšenosti: 8 z 10
Řecký režisér pořádně divných, výsostně originálních a umělecky ceněných filmů (Špičák, Humr) zamířil do Anglie 18. století na královský dvůr, aby nastínil mocenské zákulisní boje a lesbický vztah královny Anny (Olivia Colman) a lady Sarah (Rachel Weisz). Sarah de facto přebírá mocenskou úlohu a snaží se od královny Anny odlákat případné další manipulátory. Na obzoru je však služebná Abigail (Emma Stone) ucházející se o roli královniny "favoritky".
Na webu RottenTomatoes má historické drama prozatím famózních 94 procent (!!!) kladných recenzí. Tak hurá do kina.
Favoritka

NARUŠITEL

Datum premiéry: 24. 1. 2019
Žánr: Drama
Režie: David Balda
Index natěšenosti: 7 z 10
I jeden tuzemský kousek se dostal do našeho lednového výběru. A nejde o jen tak ledasjaký počin. Za dramatem Narušitel totiž stojí teprve osmnáctiletý David Balda, který poctu československým válečným letcům a svému dědečkovi nejen zrežíroval, ale též napsal scénář, postavil se za kameru a stal se též filmovým producentem. Snad si toho nenaložil moc.
Narušitel

TICHO PŘED BOUŘÍ

Datum premiéry: 31. 1. 2019
Žánr: Drama, thriller
Režie: Steven Knight
Index natěšenosti: 7.5 z 10
Scenárista a příležitostný režisér Steven Knight má na kontě celou řadu pozoruhodných děl (Locke, Taboo, Východní přísliby atd.). V novince, kterou napsal a zrežíroval, sledujeme působivé drama, v jehož hlavní roli se ocitá rybářský průvodce Baker (Matthew McConaughey) užívající si poklidného přímořského života. Jenže když se mu po čase ozve bývalá žena Kren (Anne Hathaway), aby jí pomohl odklidit násilnického manžela, je pohoda ta tam. Thrillerové drama plné manipulace, tajuplné minulosti a strachu ze ztráty syna může začít.