Kursk

73%
Kursk

Film vypráví o skutečné katastrofické události, ke které došlo v roce 2000 na palubě jaderné ponorky K-141 Kursk. 155 metrů dlouhá jaderná ponorka K-141 Kursk je „nepotopitelnou“ pýchou Severního loďstva ruského válečného námořnictva. Během ná-mořního cvičení v srpnu 2000 se na palubě nachází 118 členů posádky. 12. srpna otřesou trupem Kursku mohutné exploze, které plavidlo pošlou do hloubky 108 metrů, na dno arktických vod Barentsova moře. Začíná zoufalý boj s časem. Pro námořníky. Pro jejich rodiny. Záchranou operaci komplikuje zchátralé vybavení a odmítavý postoj ruské vlády přijmout zahraniční pomoc… (Bioscop)




Pete69
Pete69
29 102 bodů
8
Moc pěkný film. Těžko odhadovat, jak reálné jsou scény posádky z potopené ppnorky, protože to se dá jen odhadovat. Každopádně film působí realisticky aniž by byl natočen ruskou produkcí.. nebo právě proto??? Jsem rád, že úvod do děje nebyl příliš dlouhý, stejně tak závěr.. To co bylo důležité, dostalo nejvíce prostoru. Moc dobré zpracování..
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
6
Události kolem ztroskotané ruské ponorky Kursk jsou tak dramatické, že by byl div, kdyby o tom nějaký snímek natočen nebyl. A stalo se. Ne však u ruských tvůrců a kupodivu ani u amerických. Chopila se toho Evropa v Belgicko-lucemburské koprodukci a to striktně ve vší skromnosti. Neznámí herci zvyšují autentičnost a na výpravě se dalo také záležet. Kamenem úrazu je však scénář. Vypadá, jakoby byl sepsán na základě mediálních zpráv a tak divák, který případ pozorně sledoval, se ze snímku v podstatě nic nového nedozví. V koncepci příběhu je samozřejmě hlavně kritika vlády, ale co se týče samotných námořníků a jejich rodin, u kterých nic neočekávatelného nenastane, je příběh jako celek vyrovnaný. Děj je ale hodně zkratkovitý a takřka bez napětí. Jakoby se jednalo o hraný dokument, jen bez doprovodného komentáře. A tak v rámci katastrofických snímků nijak zvlášť nenadchne. Vyznívá jen jako filmová rekonstrukce oné tragické katastrofy s pohledem na veškeré základní dění, které by se více hodilo na televizní obrazovky, než na plátna kin.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
6
Ten film je v podstatě hodně velký nepořádek a prospělo by, kdyby si líp určil nějaké těžiště a soustředil se na konkrétní aspekt události - takhle se musí přistoupit na to, že jde o celkem naivní žánrovku, která funguje spíš intuitivně než objektivně - ale jak je vidět podle hodnocení, podařilo se mi napojit se. Přestože jakékoliv rozebírání toho filmu vede k nalézání dalších a dalších nedostatků. 70 % a kam zaokrouhlím, je skoro nahodilé.

Dodatečné informace

Původní název:
Kursk (více)
  • Belgie Kursk
Premiéra v ČR:
17. 1. 2019
Distributor:
Bioscop
Země původu:
Belgie, Lucembursko
Rozpočet:
20 mil. USD
Čeština:
Kursk je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch