Kursk

73%

Zajímavosti 20

  • Při stavbě byl Kursk vybaven nouzovou bójí, která by se v případě nehody automaticky rozvinula a navedla záchranáře na místo, kde se nachází. Ta byla záměrně odstraněna během cvičení o dva roky dříve a nebyla nahrazena. To znamená, že Rusům trvalo několik hodin, než si uvědomili, že došlo k nehodě, a způsobilo zpoždění při hledání ponorky, jakmile bylo nařízeno pátrání.
  • Rusové skutečně vyslali ke Kursku čtyři ponorky - dvě záchranná plavidla, potápěčský zvon a dálkově ovládané vozidlo. Žádnému z nich se nepodařilo spojit se se zasaženým plavidlem.
  • Natáčení začalo 26. dubna 2017 na námořní základně ve francouzském Toulonu. Některé scény s Colinem Firthem se natáčely v obchodním přístavu Brest ve Francii mezi 2. a 6. květnem 2017, včetně scén na palubě záchranné lodi Atlantic Tonjer, sloužící jako Seaway Eagle. Dne 8. května 2017 bylo oznámeno, že kromě Francie bude natáčení probíhat také v lokacích po celé Evropě, včetně Belgie a Norska. Dne 12. července 2017 byl štáb v Jette (Brusel) a scény se natáčely v "Salle Excelsior" (Place Cardinal Mercier).
  • Na motivy knihy Roberta Moora "Čas zemřít" o skutečném příběhu katastrofy ponorky Kursk v roce 2000.
  • Vzkaz, který Michail zanechává své ženě Táně, zní: "Nikdo nemá věčnost, ale já jsem chtěl víc. Chtěl jsem ti dát více....more dětí. Miluj našeho syna a dítě pro nás oba. Říkej jim znovu a znovu, že je miluji, jako jsem miloval tebe. Najdi si jiného muže, kterého budeš milovat, ale miluj i mě. Neboť ačkoli jsem pro tebe jen okamžik, ty jsi můj navždy."
  • Ruské postavy ve filmu hrají především francouzští, belgičtí, němečtí, dánští a švédští herci. Jedinou hlavní ruskou postavu, kterou skutečně hraje ruský herec, je Artěmij Spiridonov, který ztvárňuje syna Michaila Averina.
  • Píseň Enter Sandman, nahraná pro legendární koncert Metallicy na Monsters of Rock v Moskvě v roce 1991, zazní v televizi, když se námořníci nalodí na Kursk. Režisér Thomas Vinterberg je fanouškem skupiny a režíroval jeden z jejich videoklipů, Metallica: (The Day That Never Comes, 2008).
  • Původně se uvažovalo o převážně americkém obsazení, i když Colin Firth a Matthias Schoenaerts už byli vybráni. Nakonec se producenti a režisér rozhodli pro evropský projekt a do hlavní ženské role navrhli Lju Seydoux.
  • Většina filmu se natáčela v Belgii, zejména ve studiích AED, v Antverpách a v několika přírodních scenériích. Tři až čtyři týdny se natáčelo ve Francii, především na vojenských základnách.
  • Několik scén se natáčelo ve skutečné ponorce Redoutable, která se nachází v muzeu Citй de la Mer v Cherbourgu. Použita pro dlouhý pochod Michaila různými odděleními Kursku, když se posádka vydává na manévry. Hlavní konstruktér nechtěl natáčet v Redoutable, protože ponorka je nápadně francouzské konstrukce, ale některé kulisy ji učinily věrohodnou jako ruské plavidlo.
  • Odborníci na danou problematiku, jako například novinář Robert Moore, autor knihy, podle níž byl film natočen, a David Russell, komodor Královského námořnictva, který se snažil zachránit muže z Kurska, a odborník na ponorky Ramsey Martin, působili jako poradci pro film.
  • Myšlenka s náramkovými hodinkami je scénáristův výmysl pro efekt, i když poněkud krutě ironický, protože se předpokládalo, že skutečný člen posádky kapitán-poručík Dmitrij Kolesnikov si psal poznámky (nalezené po vztyčení Kursku), které mohly být pravděpodobně napsány pouze svítícím ciferníkem jeho náramkových hodinek, protože napsal, že kupé bylo v naprosté tmě, ale zaznamenal přesný čas.
  • Film ukazuje admirála Petrenka (Max von Sydow) v čele komise pro veřejné informace: ve skutečnosti ji vedl ruský prezident Vladimir Putin.
  • Film se měl začít natáčet v září 2016, ale musel být odložen, protože ruské ministerstvo obrany nevydalo povolení k natáčení, které mělo trvat asi měsíc. Podle serveru The Hollywood Reporter ministerstvo původně přislíbilo spolupráci s produkcí, ale údajně se začalo obávat o poskytnutí přístupu k utajovaným informacím a místům. Natáčení pak bylo přesunuto do Francie a Belgie a začalo na námořní základně ve francouzském Toulonu 26. dubna 2017.
  • Thomas Vinterberg dostal nápad udělat z postavy Táni těhotnou ženu, když se setkal s Ljou Seydoux, jejíž těhotenství se chýlilo ke konci.
  • Jedná se o jeden z posledních filmů Michaela Nyqvista. Zemřel na rakovinu plic v červnu 2017, měsíc před dokončením natáčení. Podle deníku The Guardian však Nyqvist své scény dokončil.
  • Postava Vladimira Putina byla z filmu vystřižena dříve, než byl do role obsazen herec. Putin, který byl v době tragédie v roce 2000 pouhé tři měsíce ve funkci ruského prezidenta, se měl ve filmu objevit jako vedlejší postava nejméně v pěti scénách. Podle The Hollywood Reporter chtěl prezident společnosti EuropaCorp Luc Besson přesunout pozornost příběhu na záchrannou misi, nikoli na politiku, která stála za katastrofou. Jedna z teorií říká, že nikdo v EuropaCorpu nechtěl být hacknut. "Vzpomínáte si na The Interview (2014)?" uvedl zdroj s odkazem na komedii režisérů Evana Goldberga a Setha Rogena, která rozzlobila Kim Čong-una a je považována za příčinu nechvalně známého hackerského útoku na společnost Sony v roce 2014. Ironií osudu je, že ruský vůdce je v původním scénáři filmu Kursk vykreslen sympaticky, což zdůraznilo, proč si tragédii vzal osobně (Putinův otec byl ponorkář).
  • Vybavení i hlubinní potápěči, kteří prorazili trup Kursku, byli norští, nikoliv britští, jak naznačuje film.
  • Když záchranná loď "Rudnitsky" opouští přístav, je její jméno jasně viditelné na trupu. Jméno je však napsáno latinkou. Ruská loď by měla své jméno v cyrilici. Rovněž by byl použit celý název lodi "Michail Rudnickij".
  • Zbraňový důstojník ponorky uvádí, že nesou rakety SS-16. SS-16 je označení raket NATO a ruská posádka by je zřejmě nepoužila.