Filmové ceny Trilobit 2018 aneb Fosílií na Mečiara a citrónem na moderátora Soukupa

Filmové ceny Trilobit 2018 aneb Fosílií na Mečiara a citrónem na moderátora Soukupa
Trilobit 2018 (foto: Milan Mošna) | Milan Mošna
TRILOBIT je symbolem cen, které v 60. letech uděloval Svaz československých filmových a televizních umělců (FITES) nejlepším uměleckým počinům za uplynulé roční období ve filmu a v televizi. Po karlovarském festivalu se tak jedná o jedno z nejstarších ocenění svého druhu v České republice.
filmovou-cenu-trilobit-si-odnesl-dokument-o-politiku-meciarovi-i-reditel-tv-barrandov-soukup
Trilobit 2018 - Martin Myšička a Vasil Fridrich (foto: Aleš Vlachovský)
Ve svém oboru patří mezi nejprestižnější a současně je nejobtížnější je získat. Cena TRILOBIT byla poprvé udělena v roce 1966. V lednu 1970 byla činnost FITESu zakázána, tím se i udělování cen TRILOBIT na dlouhá léta přerušilo. Udělování cen Trilobit bylo obnoveno v roce 1991.
Nedělní 31. ročník předávání moderovali Martin Myšička a Vasil Fridrich.

PŘEHLED CEN

HLAVNÍ CENA TRILOBIT 2018
Tereza Nvotová
Tereza Nvotová | Milan Mošna
Na absolutní vítězství letos dosáhl dokumentární snímek s politickou a historickou tematikou Mečiar (producenti PubRes, HBO Europe a Negativ). Pod snímkem je podepsána mladá autorka – režisérka a herečka Tereza Nvotová, která do něj poněkud nezvykle, ale o to silněji vnáší autobiografické momenty ze svého dětství. Cenu si do Berouna přijela převzít osobně.

Mečiar: Trailer

Vladimír Mečiar
„Dokument je varovným portrétem zadržitelného vzestupu politika, který pomocí dosud nevídané míry demagogie, populismu a hluboké víry ve vlastní lži dokázal demokratickou cestou uzurpovat moc, jež se neštítila ani zločinů. Snímek však také připomíná i pro nás mimořádně aktuální recept, jak se takového politika stejnou demokratickou cestou zbavit,“ cituje verdikt odborné poroty její předseda prof. Vladimír Just.

CENA TRILOBIT 2018
Martin Myšička, Pavel Kačírek
Pavel Kačírek přebírá cenu od Martina Myšičky (foto: Milan Mošna) | Milan Mošna
Za hluboce lidský, dramaturgicky znamenitě vystavěný dokument Jak odchází prezidentsi jednu z cen TRILOBIT 2018 odnesl dokumentarista a režisér Pavel Kačírek. Snímek sestaven z dosud nezveřejněných záběrů Václava Havla a skupiny jeho poradců je podle poroty i po pětadvaceti letech od oněch událostí svěží a aktuální zprávou o slabosti demokratického systému a je silný v kladení důrazu na Havlovu snahu vracet do politiky „normální lidské chování“.

CENA TRILOBIT 2018
Martin Myšička, Bohdan Sláma, Petr Oukropec
Bába z ledu - za herce ceny převzal režisér Bohdan Sláma a producent Petr Oukropec (foto: Aleš Vlachovský) | Aleš Vlachovský
Představitelé hlavních rolí ve filmu Bohdana Slámy Bába z ledu - Zuzana Kronerová a Pavel Nový - byli ohodnoceni za silné a opravdové ztvárnění rolí stárnoucího páru a schopnost předat divákovi poselství síly a naděje i v nejkritičtějších okamžicích života. Obdiv sklidili rovněž za svou odvahu vstoupit do zimní Vltavy.

CENA TRILOBIT 2018
Pavel Šplíchal, Robin Kvapil
Všechno bude fajn - Robin Kvapil a Pavel Šplíchal s cenou (foto: Milan Mošna) | Milan Mošna
Třetího křišťálového Trilobita si odnesli Robin Kvapil a Pavel Šplíchal za režii a scénář anarchistické grotesky z brněnského prostředí s názvem Všechno bude fajn, jež „současným obrazovým jazykem odráží surreálnou absurditu dnešní reality“.

CENA ZA DLOUHODOBÝ PŘÍNOS ČESKÉ KINEMATOGRAFII
Čestmír Kopecký, Martin Myšička, Vasil Fridrich
Čestmír Kopecký přebírá Cenu Vladislava Vančury (foto: Milan Mošna) | Milan Mošna
Snad nejvíce skloňovaným se pro 31. ročník cen TRILOBIT 2018 stalo jméno filmového a televizního producenta a dramaturga Čestmíra Kopeckého. Dlouholetý producent České televize, tvůrce stojící za televizními cykly Česká soda, Bigbít, Chcete mě? či Šumná města, který se rovněž podílel na vzniku celovečerních filmů Díky za každé nové ráno, Knoflíkáři, Návrat idiota, Rok ďábla, Nuda v Brně, Karamazovi a řadě dalších. Za poslední dva jmenované Kopecký obdržel České lvy coby producent nejlepších snímků daných let. Kromě toho má producent na letošní rok připraven nový snímek, Hastrmana v režii Ondřeje Havelky.
Karel Dobrý, Jiří Lábus
Hastrman | Česká televize
V Berouně Kopecký převzal CENU VLADISLAVA VANČURY za dlouhodobý přínos české kinematografii a zároveň se tak zapsal do tzv. „síně slávy“. Porota jej ohodnotila za „dlouhodobou umanutou produkci originálních televizních a filmových děl, která podstatně obohacují obraz české audiovizuální tvorby popřevratových let“.

CENA FERDINADA VAŇKA
Max Tuula
Z Estonska si pro ocenění přijel producent Max Tuula (foto: Čeněk Folk) | Čeněk Folk
Rozhodování poroty nebylo vždy zcela jednoznačné a nakonec přistoupila k udělení dvou CEN FERDINADA VAŇKA. Pro svou trofej si osobně přijel producent estonského původu Max Tuula, jenž se zasloužil o vznik dokumentu Proces: Ruský stát vs. Oleg Sencov. Křišťál převzal také pro svého kolegu, režiséra Askolda Kurova. Snímek s podílem české dramaturgie odkazuje na neprávem vězněného ukrajinského režiséra, který před dvěma lety získal Mimořádnou cenu poroty.
filmoveho-ceny-trilobit-2018-aneb-fosilii-na-meciara-a-citronem-na-reditele-a-moderatora-tv-barrandov
Ivan Havel předává cenu Tomášovi Kudrnovi (foto: Aleš Vlachovský)
Druhou cenu udílenou za přínos rozvoji občanské společnosti získal dokumentarista Tomáš Kudrna za režii snímku Co dokáže lež. Na černobílých záběrech z období ruské okupace roku 1968 autor sugestivně vypovídá o rozdílech mezi minulými a současnými, tedy mediálními formami agrese a postupné okupace mysli nic netušícího obyvatelstva tzv. falešnými zprávami.

CENA JOSEFA ŠKVORECKÉHO
Agnieszka Holland
Přes kosti mrtvých | Milan Mošna
O svých kvalitách sedmičlennou porotu přesvědčil také poslední celovečerní počin renomované polské režisérky Agnieszky Holland, snímek Přes kosti mrtvých. Porota jej ocenila CENOU JOSEFA ŠKVORECKÉHO za zpracování literární předlohy – mnohovrstevnatého románu Olgy Tokarczuk. Vedle toho porota dále vyzdvihla režijní pojetí, skvělou poetickou kameru, emotivní hudbu i herecké výkony.

ZVLÁŠTNÍ CENA POROTY
trilobit-2018-predal-oceneni-za-tuzemskou-filmovou-a-televizni-tvorbu-1
Kateřina Svatoňová a ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant (foto: Milan Mošna)
ZVLÁŠTNÍ CENU POROTY trochu netradičně obdržela autorka filmových publikací Kateřina Svatoňová za monografii Mezi-obrazy: Mediální praktiky kameramana Jaroslava Kučery a za výstavu Mezi-obrazy: Archiv kameramana Jaroslava Kučery. Zaujala díky své tvořivé a odborně erudované práci s nedávno objevenou pozůstalostí zmíněného kameramana, který spolupracoval s významnými režiséry Věrou Chytilovou, Janem Němcem či Vojtěchem Jasným.

ZLATÝ CITRÓN
filmoveho-ceny-trilobit-2018-aneb-fosilii-na-meciara-a-citronem-na-reditele-a-moderatora-tv-barrandov-1
Zlatý citrón pro Jaromíra Soukupa (foto: Čeněk Folk)
Také letos našla svého držitele „nechvalně proslulá“ ZCELA ZVLÁŠTNÍ CENA – ZLATÝ CITRÓN 2018. Následníkem loňského Ministerstva kultury ČR, které si ji vysloužilo za ignorování problému neodborné digitalizace filmů ze Zlatého fondu kinematografie, se stal moderátor TV Barrandov Jaromír Soukup. Porota mu udělila cenu za „neuvěřitelné konferování ‚diskusních‘ pořadů v TV Barrandov, které jsou bizarním koktejlem diletantství a účelového politického aktivismu“.

CENA DĚTSKÉ POROTY - BEROUNSKÝ MEDVÍDEK 2018
Pátá loď
Iveta Grófová přebírá "berounského medvídka" za Pátou loď (foto: Aleš Vlachovský) | Aleš Vlachovský
Sedmičlenná dětská porota složená z žáků ZUŠ Václava Talicha v Berouně každoročně udílí „svou“ cenu některému z filmů určených pro dětského diváka či celou rodinu. Porotu letos nejvíce zaujaly dokumenty Theodory Remundové, které ale nakonec byly přehlasovány ve prospěch koprodukčního filmu Pátá loď, nahlížejícího dětským pohledem na svět dospělých a podobu rodinného zázemí. Ke Křišťálovému medvědovi z loňského Berlinale si tak do sbírky trofejí režisérka Iveta Grófová čerstvě přidala také CENU DĚTSKÉ POROTY – BEROUNSKÝ MEDVÍDEK 2018.

Žebříček nejlepších českých a koprodukčních filmů a dokumentů roku 2017 podle československých kritiků najdete zde.
Žebříček, který volili uživatelé Kinoboxu, najdete zde.