Kamil Fila

Kamil Fila

Autor
Od roku 2023 vytváří pro Kinobox videorecenze na aktuální filmy a seriály, předtím magazín tři roky vedl. Začínal v roce 1999 jako externista magazínů Živel a od roku 2003 psal pro měsíčník Cinema. Mezi léty 2005-2010 pracoval jako redaktor odborného periodika Cinepur, od roku působil na plný úvazek jako redaktor deníku Aktuálně.cz a mezi léty 2012-2016 byl v týdeníku Respekt. V roce 2013 získal cenu Křepelka pro nejlepšího novináře do 33 let. V roce 2016 založil vlastní web Ještěvětšíkritik.cz. Vyučoval či vyučuje na katedře Teorie a dějin filmu a audiovizuální kultury na FF MU v Brně, Vyšší odborné škole publicistiky, FAMU a pravidelných seminářích MFF Jihlava. Byl nebo je externistou pro časopisy Finmag, Heroine.cz, magazín Salon deníku Právo, Hospodářské noviny, Deník N a Lidové noviny. Je spoluautorem knihy David Lynch: Temné stránky duše. Podílel se jako odborný redaktor knih Matrix (Joshua Clover) a Mrtvý muž (Jonathan Rosenbaum) pro nakladatelství Casablanca. Pro AktuálněTV točil videorecenze (Za)biják Kamila Fily. Píše knihu o filmových utopiích a dystopiích nazvanou Tohle je budoucnost?. V roce 2024 vyjde jeho kniha Velmi pozdní odpoledne zabývající se proměnami chápání sexuality.

Články autora

  1. Videorecenze: Tvůrci thrilleru Němá tajemství by asi chtěli, abyste zůstali víc beze slov
    Recenze6. 9. 2023
    Videorecenze: Tvůrci thrilleru Němá tajemství by asi chtěli, abyste zůstali víc beze slov

    Režisér Tomáš Mašin má za sebou spíše efektní, ale prázdně pozérské filmy jako Tři sezóny v pekle nebo Wilsonov. Z žádného z nich není cítit vnitřní důvod, proč vznikly. Tento drajv se nejspíš bude týkat jeho dlouho připravovaného projektu o bratrech Mašínových, s nimiž je vzdálený příbuzný. V mezičase však vzniknul ještě snímek Němá tajemství, který je zcela neakční, velmi intimní a stojí na niterných pocitech.

  2. Videorecenze: Toto není Čestmír Strakatý, ale Louis Garrel Nevinný
    Recenze4. 9. 2023
    Videorecenze: Toto není Čestmír Strakatý, ale Louis Garrel Nevinný

    V nabídce kin řada filmů zapadne, protože nemá dostatečnou reklamu. Louis Garrel sice ve frankofonním světě platí za zvučné jméno, u nás však žádná francouzská filmová hvězda není momentálně v kurzu, éra Belmonda nebo Depardieua je pryč. Louis Garrel přitom není jen herec, ale i režisér a zjevně kráčí ve šlépějích Francoise Truffauta. Jeho tvorba patří k tomu kvalitnímu mainstreamu s přesahem.

  3. Nový Napoleon má 158 minut. Režisér chce přesvědčit studia, aby povolila čtyři a půl hodiny
    Filmy4. 9. 2023
    Nový Napoleon má 158 minut. Režisér chce přesvědčit studia, aby povolila čtyři a půl hodiny

    Režisér a producent Ridley Scott, jemuž je letos neuvěřitelných 65 let, chce na Vánoce uvést do kin historickou válečnou epiku Napoleon, v níž ztvárnil hlavní roli oscarový Joaquin Phoenix.

  4. Videorecenze: Lidi jako rozbité panenky. FAMU Four ukazuje kvalitu české filmové školy
    Recenze2. 9. 2023
    Videorecenze: Lidi jako rozbité panenky. FAMU Four ukazuje kvalitu české filmové školy

    Hodinové pásmo čtyř krátkometrážních filmů z FAMU. Zní to trochu jako nuda? Překvapivě se ukazuje, že jedny z nejlepších českých filmů jsou právě ty školní, kde ještě panuje absolutní tvůrčí svoboda.

  5. Adam Driver má jako Ferrari silný drajv. Recenze zatím film vychvalují
    Filmy2. 9. 2023
    Adam Driver má jako Ferrari silný drajv. Recenze zatím film vychvalují

    V kinech se má životopisné drama Ferrari objevit až 25. prosince, ale už první recenze napovídají, že je na co se těšit. Stále obsazovanější Adam Driver v dalším italském biopicu po Klanu Gucci? Shut up and take my money!

  6. Režisér Johna Wicka si vezme na starost novou verzi Highlandera. A obsadí do ní Zaklínače
    Filmy1. 9. 2023
    Režisér Johna Wicka si vezme na starost novou verzi Highlandera. A obsadí do ní Zaklínače

    O tom, že se bude točit remake Highlandera, se spekulovalo dlouho. Ostatně, filmy z 80. let se k nám vracejí stále. Karate Kid, Robocop, A-Team, Barbar Conan, Souboj Titánů a tak dále.

  7. Equalizer 3 vypráví o odchodu akčního žánru na odpočinek
    Recenze1. 9. 2023
    Equalizer 3 vypráví o odchodu akčního žánru na odpočinek

    Snímek Equalizer se zjevil jen tak v roce 2014 coby filmová verze notně zapomenutého televizního seriálu z 80. let. Ne že by akční filmy vyloženě scházely na úbytě, ale zároveň už příběhy o pomstě jednoho muže vůči mnoha protivníkům vyšly z módy. Režisér Antoine Fuqua a herec Denzel Washington je však dokázali oživit. A nyní je třetím dílem zase slavnostně pohřbívají.

  8. Videorecenze: Brutální vedro je český film mimo dobro a zlo. Chce vás naštvat a znejistit
    Recenze1. 9. 2023
    Videorecenze: Brutální vedro je český film mimo dobro a zlo. Chce vás naštvat a znejistit

    Je to jako David Lynch, nebo je to cringe? Tak trochu oboje. Český snímek Brutální vedro je obtížné popsat slovy. Je to absudní retro sci-fi z alternativní reality Pardubic a jeho Perník Peaks.

  9. Videorecenze: Equalizer 3 už působí jako film od Stevena Seagala. Jen trochu líp vypadá
    Recenze31. 8. 2023
    Videorecenze: Equalizer 3 už působí jako film od Stevena Seagala. Jen trochu líp vypadá

    První díl mstitelské série Equalizer tu byl v roce 2014. Stáli za ním režisér Antoine Fuqua a scenárista Richard Wenk, již vycházeli ze stejnojmenného televizního seriálu z 80. let. V hlavní roli se představil Denzel Washington a zdá se, že role ovdovělého a vysloužilého agenta Roberta McCalla se stala jeho Rambem, Terminátorem či Přáním smrti.

  10. Stallone v Rockym neumí pořádně boxovat. Skutečného šampiona byste si netipnuli
    Téma27. 8. 2023
    Stallone v Rockym neumí pořádně boxovat. Skutečného šampiona byste si netipnuli

    Šestidílná série Rocky (která přechází v sérii Creed) je nejslavnější boxerskou ságou a obecně dílem o boxu. Inspirována byla skutečným příběhem z roku 1975, kdy outsidera Chucka Wepnera vyzval šampion Muhammad Ali. Sám Rocky má však i něco z italského šampióna Rockyho Marciana. Sylvester Stallone napsal jako úplný začátečník scénář a chtěl hrát hlavní roli, na niž poctivě trénoval pod dohledem slavného trenéra Ala Silvaniho. Nicméně s boxem předtím zkušenosti neměl.

  11. Disneyho stály letošní čtyři propadáky skoro miliardu. Malá mořská víla nemůže za všechno
    Téma26. 8. 2023
    Disneyho stály letošní čtyři propadáky skoro miliardu. Malá mořská víla nemůže za všechno

    Disney je oficiálně největší filmovou korporací na světě. Svým způsobem vládne světu šoubyznysu. V roce 2020 inkasoval kolem 40 % příjmů, které vygeneroval zábavní průmysl. Rok 2023 je pro Disneyho však krizový. Můžou za to čtyři filmy: pokračování komiksu Ant-Man, hraný muzikál Malá mořská víla, pátý díl Indiana Jonese a marvelovský seriál Tajná invaze.

  12. Duna 2, Godzilla i seriálový Pán prstenů se odsouvají. Stávka odborů zasahuje Hollywood
    Filmy26. 8. 2023
    Duna 2, Godzilla i seriálový Pán prstenů se odsouvají. Stávka odborů zasahuje Hollywood

    V Hollywoodu probíhá už několik měsíců stávka scenáristického cechu a před několika týdny se k němu připojilo i odborové sdružení herců a hereček. Natáčení některých filmů a seriálů bylo pozastaveno, některé pro jistotu vůbec nešly do výroby. Zatím však stále nebyl problém s uváděním již hotových filmů. Nicméně vzhledem k tomu, že herci a herečky ve stávce mají závazek nepropagovat natočená díla, znamená to, že se ani nemohou odehrát slavnostní premiéry.

  13. Jízda smrti ukazuje Liama Neesona unaveného životem. A přesně stejným lidem je i určená
    Recenze25. 8. 2023
    Jízda smrti ukazuje Liama Neesona unaveného životem. A přesně stejným lidem je i určená

    Liam Neeson se během patnácti let, co uplynuly od premiéry akčního thrilleru 96 hodin, dopracoval od statusu „akčního taťky“ k „akčnímu dědovi“. Čas je neúprosný, make-up a svícení kamery však ano, takže Neeson může bezčasým způsobem předstírat, že je mu stále kolem padesáti. Ve filmu Jízda smrti (jenž nás nutí vymýšlet dvojsmysly na Neesonův věk) je otcem dvou dětí, jedné rané teenagerky a jednoho chlapce, jemuž může být šestnáct i dvacet dva.

  14. Videorecenze: Vocasy na tripu jsou nejlepší komedie. Kazmo, tohle je odvázaný film
    Recenze24. 8. 2023
    Videorecenze: Vocasy na tripu jsou nejlepší komedie. Kazmo, tohle je odvázaný film

    Mezi mnoha různými žánry jsou filmy o psech považované za obzvlášť pokleslé. Nebavíme se ani tak o různých adaptacích Bílého tesáka. Ale už Benji, Lassie nebo Beethoven patří k dílům, v nichž nikdo nečeká dobrý příběh, herecké výkony či výpravu. Účinkovat ve filmech se psy je kariérní sestup. V poslední době se navíc rozšířila móda nechat psy díky digitálním trikům i mluvit. A toho zneužili tvůrci snímku Vocasy na tripu, kde pejsci mluví jako dlaždiči. Dlaždiči Tarantinovy vily.

  15. „Zaprodal ses a děláš nebezpečné věci,“ píše Kazmovi herec z Prostřeno!
    Téma24. 8. 2023
    „Zaprodal ses a děláš nebezpečné věci,“ píše Kazmovi herec z Prostřeno!

    Film ONEMANSHOW: The Movie měl rekordní víkendovou návštěvnost v kinech. Jeho hlavní tvůrce s přezdívkou Kazma se proslavil především tím, že se v roce 2017 naboural do reality show Prostřeno! Spolupracoval tehdy s hercem a filmařem Karlem Ondrkou, který předstíral, že má Tourettův syndrom a nekontrolovaně mluví sprostě. Karel Ondrka nám zaslal otevřený dopis, v němž Kazmu alias Kamila Bartoška kritizuje za neetické praktiky. Po odchodu režiséra Markuse Kruga z pořadu ONEMANSHOW jde již o druhého blízkého spolupracovníka, který měl potřebu se veřejně vyjádřit k problematickým stránkám Kazmovy práce. Uveřejněný text byl redigovaný, ale zůstalo zachováno jeho argumentační jádro a Karel Ondrka ho autorizoval.