Kamil Fila

Kamil Fila

Autor
Od roku 2023 vytváří pro Kinobox videorecenze na aktuální filmy a seriály, předtím magazín tři roky vedl. Začínal v roce 1999 jako externista magazínů Živel a od roku 2003 psal pro měsíčník Cinema. Mezi léty 2005-2010 pracoval jako redaktor odborného periodika Cinepur, od roku působil na plný úvazek jako redaktor deníku Aktuálně.cz a mezi léty 2012-2016 byl v týdeníku Respekt. V roce 2013 získal cenu Křepelka pro nejlepšího novináře do 33 let. V roce 2016 založil vlastní web Ještěvětšíkritik.cz. Vyučoval či vyučuje na katedře Teorie a dějin filmu a audiovizuální kultury na FF MU v Brně, Vyšší odborné škole publicistiky, FAMU a pravidelných seminářích MFF Jihlava. Byl nebo je externistou pro časopisy Finmag, Heroine.cz, magazín Salon deníku Právo, Hospodářské noviny, Deník N a Lidové noviny. Je spoluautorem knihy David Lynch: Temné stránky duše. Podílel se jako odborný redaktor knih Matrix (Joshua Clover) a Mrtvý muž (Jonathan Rosenbaum) pro nakladatelství Casablanca. Pro AktuálněTV točil videorecenze (Za)biják Kamila Fily. Píše knihu o filmových utopiích a dystopiích nazvanou Tohle je budoucnost?. V roce 2024 vyjde jeho kniha Velmi pozdní odpoledne zabývající se proměnami chápání sexuality.

Články autora

  1. Videorecenze: Nejkultovnější film všech dob vás o Halloweenu promění v pansexuály
    Recenze22. 10. 2023
    Videorecenze: Nejkultovnější film všech dob vás o Halloweenu promění v pansexuály

    Existuje nekonečná debata, co je to vlastně kultovní film. Není to všemi uznávaná klasika. Nejsou to vždy populární a všeobecně známá díla. Kultovní filmy se rodí tím, jak je přijímá publikum. To k nim má zvláštní vztah. Něco z náboženského rituálu nebo karnevalu. Musí v tom být aktivita, hra, přenášení prvků z filmového světa do reality. A neexistuje kultovnější snímek než Rocky Horror Picture Show.

  2. Videorecenze: Hranice je vrcholem humanismu. Byla však označená za nacistickou propagandu
    Recenze19. 10. 2023
    Videorecenze: Hranice je vrcholem humanismu. Byla však označená za nacistickou propagandu

    Režisérka Agnieszka Holland natočila drama o humanitární uprchlické krizi na hranicích mezi Polskem a Běloruskem s příznačným názvem Hranice (Zielona granica). Snaží se mít soucit s imigranty i policisty. Přesto na ni bývalá polská vláda uspořádala lynč.

  3. Videorecenze: Za Zabijáky rozkvetlého měsíce si DiCaprio a De Niro kráčí pro Oscary
    Recenze18. 10. 2023
    Videorecenze: Za Zabijáky rozkvetlého měsíce si DiCaprio a De Niro kráčí pro Oscary

    Drama Zabijáci rozkvetlého měsíce jsou velký americký román o genocidě na původním obyvatelstvu. Režisér Martin Scorsese dal poprvé na plátně dohromady své dva nejoblíbenější herce – Roberta De Nira a Leonarda DiCapria. 206minutový epos produkovala AppleTV a má s ním oscarové záměry. Výsledek dopadl lépe než přechozí, podobně dlouhý Scorseseho snímek Irčan, jenž vznikl pro Neflix.

  4. Zemřela herečka Suzanne Somers, rázná máma Carol ze sitcomu Krok za krokem
    Téma16. 10. 2023
    Zemřela herečka Suzanne Somers, rázná máma Carol ze sitcomu Krok za krokem

    Přesně o jeden den se nedožila 77 let americká seriálová herečka Suzanne Somers, jež se proslavila především komediálním seriálem Krok za krokem z 90. let. The Hollywood Reporter uvedl, že zemřela v poklidu obklopená svými blízkými. Televizní kadeřnice a máma sedmi dětí 23 let bojovala s rakovinou prsu, jež ji odstavila od práce.

  5. Videorecenze: Beckham je příliš dobrý pro tento svět. Polidštila ho však až manželka
    Recenze15. 10. 2023
    Videorecenze: Beckham je příliš dobrý pro tento svět. Polidštila ho však až manželka

    Čtyřdílný dokument na Netflixu nazvaný prostě Beckham, protože všichni víme, kdo je Beckham, má vynikající divácké hodnocení. Ostatně proč ne, když fanouškům a fanynkám nabízí přesně to, co chtějí. Pohled do soukromí velké fotbalové hvězdy a rekapitulaci jeho oslnivé kariéry.

  6. Videorecenze: Osada 2 se blíží spíš Městečku Twin Peaks či South Parku než Chalupářům
    Recenze13. 10. 2023
    Videorecenze: Osada 2 se blíží spíš Městečku Twin Peaks či South Parku než Chalupářům

    V roce 2021 se na obrazovce České televize objevil třináctidílný seriál Osada. V duchu normalizačních tradic, že televize přináší chlácholivou bezobsažnou zábavu, zpodobněnou třeba seriálem Chalupáři, se v Osadě dostáváme do izolované chatařské utopie, kde osadníci mohou hodit za hlavu nejen městský shon, ale také svou identitu a stát se někým jiným.

  7. Videorecenze: Václav Klaus nenávidí knihu Citlivý člověk. Nyní můžete nenávidět i film
    Recenze12. 10. 2023
    Videorecenze: Václav Klaus nenávidí knihu Citlivý člověk. Nyní můžete nenávidět i film

    Česká dystopická skoro sci-fi o rodině kočovného herce, která putuje zpustošenou českou krajinou v blíže neurčené budoucnosti. Citlivý člověk je adaptace stejnojmenného románu Jáchyma Topola, jenž získal Státní cenu za literaturu.

  8. Videorecenze: Praotec dezolátů Jiří Kára se vrací v nejhorším svatebním videu všech dob
    Recenze7. 10. 2023
    Videorecenze: Praotec dezolátů Jiří Kára se vrací v nejhorším svatebním videu všech dob

    Některé filmy ani nejde popsat. Třeba i proto, že to nejsou úplně filmy. Například Svatba Jiřího Káry se dá označit za amatérské video nebo youtube klip, ačkoli její původní „žánr“ je záznam svatební dne a mělo jít o „rodinnou památku“. Řízením mnoha náhod se však videonahrávka z VHS dostala do digitálního prostoru a stal se z ní virální hit a studnice pro nekonečnou tvorbu memů.

  9. Videorecenze: Tento snímek má spasit kariéru Johnnyho Deppa. Škoda, že je tu tak vyžilý
    Recenze5. 10. 2023
    Videorecenze: Tento snímek má spasit kariéru Johnnyho Deppa. Škoda, že je tu tak vyžilý

    Jde o první film, kde Johnny Depp dostal výraznou roli poté, co byl na několik let odstavený kvůli kauze domácího násilí. Scenáristka, režisérka a herečka Maiwen ho obsadila do historického kostýmního filmu o francouzském králi Ludvíkovi XV. a jeho (druhé) slavné milence madame du Barry.

  10. Videorecenze: Úsvit intersexuality jsme měli poslat na Oscary! Koho zajímají Mašínové?
    Recenze4. 10. 2023
    Videorecenze: Úsvit intersexuality jsme měli poslat na Oscary! Koho zajímají Mašínové?

    Drama Úsvit se odehrává v roce 1937 v baťovském městě Svit na Slovensku. Nález mrtvého novorozence s mužskými i ženskými pohlavními znaky vyvolá strach a detektivní pátrání. Příběh přitom vychází z tehdějších lékařsko-soudních spisů a jde o novodobé, velmi výpravné Dobrodružství kriminalistiky.

  11. Jihokorejský Parazit na iVysílání ČT pouze do neděle. Co je tak divného na oscarovém hitu?
    Recenze3. 10. 2023
    Jihokorejský Parazit na iVysílání ČT pouze do neděle. Co je tak divného na oscarovém hitu?

    Česká televize uvedla jihokorejský oscarový film Parazit, který je nyní dostupný i na iVysílání, ale pouze do neděle 8. října. To, že neanglicky mluvený film vyhrál v roce 2019 i cenu za nejlepší film, byl průlom a zázrak. Vypovídá to něco i o tom, jak moc se svět globalizuje a jak různé společnosti stále víc řeší téma vykořisťování.

  12. Fargo v páté sérii nabídne víc zábavy. Avšak mrtvol bude stále dost
    Seriály3. 10. 2023
    Fargo v páté sérii nabídne víc zábavy. Avšak mrtvol bude stále dost

    Byl to nejprve oscarový film bratrů Coenových v roce 1996. V roce 2014 překvapivě přišla desetidílná minisérie pro televizi FX Network, která se vzápětí stala jedním z nejlépe hodnocených televizních počinů dekády. Druhá řada na sebe nenechala dlouho čekat, divačky a diváci ji dostali hned rok nato. Třetí série následovala v roce 2017 a čtvrtá, bohužel už hůř hodnocená, v roce 2020. Postupně bylo možné televizní Fargo vidět na VOD službách Apple TV, Google Play, Amazon a Vudu.

  13. Nový Bambi bude citlivější k dětem a bude mít modernější tempo
    Filmy2. 10. 2023
    Nový Bambi bude citlivější k dětem a bude mít modernější tempo

    Příběh kolouška Bambiho z roku 1942 patří k těm méně známým, ale o to víc traumatizujícím disneyovkám. Zachycuje totiž smrt maminky hlavní postavy. Zdá se, že nová verze, která bude fotorealistická, bude v něčem vůči publiku citlivější.

  14. Videorecenze: Je Tlapková patrola dětská blbina, horor nebo dvojka Barbenheimera?
    Recenze1. 10. 2023
    Videorecenze: Je Tlapková patrola dětská blbina, horor nebo dvojka Barbenheimera?

    V dějinách dětské zábavy byly generace rodičů vždy mučeny nějakým popkulturním fenoménem. Průběžně byly za otravné, škodlivé a ohlupující pokládané třeba Želvy ninja, později Pokémoni, My Little Pony, Prasátko Peppa nebo Teletubbies. Nyní jejich ulohu převzala Tlapková patrola, ošklivě počítačově animovaný seriál o psech, co jezdí v záchranářských autech. Jeho celovečerní verze se však dost liší a druhý díl se stal součástí internetových memů.

  15. Čtvrtá série Temného případu má v hlavní roli Jodie Foster a pořádný teaser
    Seriály30. 9. 2023
    Čtvrtá série Temného případu má v hlavní roli Jodie Foster a pořádný teaser

    První teaser na čtvrtou řadu úspěšného seriálu Temný případ tu byl už v dubnu. Nyní přichází druhý a stále je to projekt spíše tajemný. Což však patří k jeho stylu a není ani možné „ukázat to nejlepší“, protože to plyne z postupného odhalování stop a sestavování kriminální skládačky.