Kamil Fila

Kamil Fila

Autor
Od roku 2023 vytváří pro Kinobox videorecenze na aktuální filmy a seriály, předtím magazín tři roky vedl. Začínal v roce 1999 jako externista magazínů Živel a od roku 2003 psal pro měsíčník Cinema. Mezi léty 2005-2010 pracoval jako redaktor odborného periodika Cinepur, od roku působil na plný úvazek jako redaktor deníku Aktuálně.cz a mezi léty 2012-2016 byl v týdeníku Respekt. V roce 2013 získal cenu Křepelka pro nejlepšího novináře do 33 let. V roce 2016 založil vlastní web Ještěvětšíkritik.cz. Vyučoval či vyučuje na katedře Teorie a dějin filmu a audiovizuální kultury na FF MU v Brně, Vyšší odborné škole publicistiky, FAMU a pravidelných seminářích MFF Jihlava. Byl nebo je externistou pro časopisy Finmag, Heroine.cz, magazín Salon deníku Právo, Hospodářské noviny, Deník N a Lidové noviny. Je spoluautorem knihy David Lynch: Temné stránky duše. Podílel se jako odborný redaktor knih Matrix (Joshua Clover) a Mrtvý muž (Jonathan Rosenbaum) pro nakladatelství Casablanca. Pro AktuálněTV točil videorecenze (Za)biják Kamila Fily. Píše knihu o filmových utopiích a dystopiích nazvanou Tohle je budoucnost?. V roce 2024 vyjde jeho kniha Velmi pozdní odpoledne zabývající se proměnami chápání sexuality.

Články autora

  1. Videorecenze: Návštěvníci jsou největší komunistická propaganda, ale nikomu to nevadí
    Recenze29. 9. 2023
    Videorecenze: Návštěvníci jsou největší komunistická propaganda, ale nikomu to nevadí

    V dějinách světové sci-fi máme poměrně málo utopií, kde je v budoucnosti s lidstvem a společenským zřízením vše v pořádku. Zato tu máme více antiutopií o tom, že budoucnost skončí v nějakém druhu totality, nebo dystopií, jež jsou o rozpadu demokratického řádu. Korporace se stanou mocnější než státy nebo se vlivem katastrofy dostáváme zpět na úroveň středověku nebo pravěku.

  2. Videorecenze: Sci-fi Stvořitel radši neměli stvořit. Je to zklamání roku
    Recenze28. 9. 2023
    Videorecenze: Sci-fi Stvořitel radši neměli stvořit. Je to zklamání roku

    Měla to být sci-fi roku, vyloženě revoluce, místo toho jde o zklamání – nelogicky patetický mišmaš nahodilých nápadů, na němž není nic futuristického, ale většina věcí na něm je zpátečnická.

  3. Piraně vás nesežerou, větrací šachtou se neproplazíte. 10 filmových mýtů
    Téma24. 9. 2023
    Piraně vás nesežerou, větrací šachtou se neproplazíte. 10 filmových mýtů

    Filmy nejsou odrazem reality, ostatně celá „teorie odrazu“ je nejasná, protože nevíme, co jiného by se mohlo odrážet než světlo, ale ani to už v éře digitálních kamer neplatí. Mnoho dějů a jevů ve filmech se musí zjednodušovat, spousta příběhů stojí na čistých fantazijních fikcích. Nicméně, mnohé věci jsme ve filmech viděli tak často, že nad nimi už ani nepřemýšlíme a říkáme si, že jsou nejspíš možné, pravděpodobné nebo zcela pravdivé. Následující článek vybírá deset známých omylů, kterým už nemusíte věřit.

  4. Návštěvníci znovu v televizi. Při natáčení chtěli nadržení delfíni humidovat s Dádou Patrasovou
    Seriály24. 9. 2023
    Návštěvníci znovu v televizi. Při natáčení chtěli nadržení delfíni humidovat s Dádou Patrasovou

    Patnáctidílný seriál Návštěvníci, jenž letos slaví neuvěřitelných 40 let od svého vzniku a má vyloženě kultovní charakter, uvádí od pátku 22. září Déčko České televize. K přehrání je rovněž na iVysílání ČT. Natáčení seriálu a jeho uvádění v minulosti provázely mnohé problémy. V tomto článku si shrneme aspoň některé z nich.

  5. Pomáhal Formanovi, Svěrákovi, Menzelovi i Kleinovi. Václav Šašek zemřel v 89 letech
    Téma22. 9. 2023
    Pomáhal Formanovi, Svěrákovi, Menzelovi i Kleinovi. Václav Šašek zemřel v 89 letech

    Ve čtvrtek v noci zemřel jeden z nejvýznamnějších českých filmových dramaturgů Václav Šašek. Na svém kontě má téměř 60 snímků jako dramaturg a 26 scénářů jako autor. Bez něj by neexistovala česká nová vlna a těžko si bez něj představit i 70., 80. a 90. léta naší kinematografie.

  6. Videorecenze: Postradatelní 4 jsou prošlé zboží z bulharského second handu
    Recenze22. 9. 2023
    Videorecenze: Postradatelní 4 jsou prošlé zboží z bulharského second handu

    Čtvrtý a nejspíš i poslední díl série Expendables je zároveň tím jednoznačně nejhorším. Celou dobu působí uměle, unaveně a zbytečně. Není ničím originální, nově příchozí aktéři většinou nejsou zajímaví, velká část akce je ošklivě digitální. Rating R přispívá pouze k tomu, že do kamery šplíchá víc digitální krve.

  7. Bod obnovy prolamuje prokletí české sci-fi. Po úspěchu ve Varech jde do kin
    Recenze21. 9. 2023
    Bod obnovy prolamuje prokletí české sci-fi. Po úspěchu ve Varech jde do kin

    Asi na žádný český film na letošních Varech nečekalo před velkým sálem Thermalu tolik lidí. A zatím jsem u žádného snímku nezažil tak dlouhý potlesk a vlastně opakované mohutné hlasité potlesky – při uvádění filmu a prezentaci štábu, po všech jejich projevech a poděkováních, při závěrečných titulcích a po jejich skončení. Sci-fi Bod obnovy, která právě vstupuje do široké distribuce, si něčím podmanila publikum.

  8. Videorecenze: Golda Meir není v podání Helen Mirren železná, ale latexová lady Izraele
    Recenze21. 9. 2023
    Videorecenze: Golda Meir není v podání Helen Mirren železná, ale latexová lady Izraele

    Téměř každý rok vznikne životopisný film o velké politické osobnosti. Izraelská premiérka Golda Meir patří k výjimečným ženám historie, jež vedly nějakou zemi. Helen Mirren se tu po vzoru Meryl Steep, jež ztvárnila britskou premiérku Margaret Thatcher, rozhodla bojovat nejen s morálními dilematy, ale i s výraznou latexovou maskou.

  9. Videorecenze: Bod obnovy zlehka obnovuje víru v českou sci-fi. Šedesát let po Ikarii XB-1
    Recenze20. 9. 2023
    Videorecenze: Bod obnovy zlehka obnovuje víru v českou sci-fi. Šedesát let po Ikarii XB-1

    České sci-fi jsou skoro vždy komedie či parodie. Téměř nikdo si netroufá na vážná témata a seriózní vyznění. Bod obnovy je pokusem o český Minority Report nebo Půjčovnu masa. Režisér Robert Hloz se uvedl jako schopný řemeslník. Teprve druhý film ukáže, zda je v něm něco víc.

  10. Videorecenze: Přízraky v Benátkách jsou duchařská detektivka o zčajovaném důchodci
    Recenze17. 9. 2023
    Videorecenze: Přízraky v Benátkách jsou duchařská detektivka o zčajovaném důchodci

    Kenneth Branagh je britský herec a režisér irského původu, který si rád odfajfkovává velké úkoly. Takto zfilmoval šest filmů podle Shakespearových her a nyní má za sebou už třetí detektivku podle Agathy Christie.

  11. Videorecenze: Viděli jsme čtyři díly Elišky a Damiána. Zanechalo to na nás hluboké jizvy
    Recenze14. 9. 2023
    Videorecenze: Viděli jsme čtyři díly Elišky a Damiána. Zanechalo to na nás hluboké jizvy

    I v titulku samozřejmě přeháníme. Jak už se tak naučili skoro všichni, kdo o seriálu Eliška a Damián mluví a píšou. Jako by bylo třeba neustále nadsazovat a přisazovat si a nebylo možné o tomto zcela standardním televizním seriálu mluvit střízlivě.

  12. Videorecenze: Fremont není černobílá depka, ale vzpruha pro všechny introverty
    Recenze14. 9. 2023
    Videorecenze: Fremont není černobílá depka, ale vzpruha pro všechny introverty

    Pojem indie film už dávno není označením něčeho čistě nekomerčního, ale je to také komerční značka. Dostanete v úhledném balíčku milý film o obyčejných lidech, trochu hořkosladký, ale ne hloupý, kýčovitý a vyloženě podbízivý. Tyto snímky se obvykle drží vysoko v hlasování na filmových festivalech, kde je publikum unavené depresivním uměním chápe jako druh „pozitivního vykoupení“.

  13. Videorecenze: Brejchová ukázala v Každý den odvahu víc než odvahu. Stal se z ní sexidol
    Recenze10. 9. 2023
    Videorecenze: Brejchová ukázala v Každý den odvahu víc než odvahu. Stal se z ní sexidol

    Národní filmový archiv přichází každoročně s restaurovanými filmy v té nejvyšší kvalitě. Kánon velmi slavných děl už se začíná doplňovat i těmi méně známými. Mezi ně patří právě debut režiséra Evalda Schorma a scenáristy Antonína Máši nazvaný Každý den odvahu, v němž hrají hlavní role Jan Kačer a Jana Brejchová.

  14. Kde skončili herci z Ramba? Viděli jste je mnohokrát, ale už si to nepamatujete
    Filmy10. 9. 2023
    Kde skončili herci z Ramba? Viděli jste je mnohokrát, ale už si to nepamatujete

    Série Rambo už tím, že je pojmenovaná po jednom člověku, vypadá, jako by byla filmem jednoho herce. Přitom je Sylvester Stallone obklopený spoustou zajímavých spoluhráčů, kteří dávají vyniknout jeho výkonu a přihrávají jeho postavě silné motivace. Nepochybně si při opětovném sledování Ramba (zvlášť když teď stále běží v kinech v nejlepší kvalitě) můžete říkat: „Odkud toho člověka znám, kde jsem ho ještě viděl?“ Jaké tedy byly osudy Stallonových spoluherců a spoluhereček v Rambovi, před ním i po něm? Kdo už umřel a kdo se proslavil i jinak?

  15. Videorecenze: Sestra II je horor se spoustou kozlíku lékařského a vína v Kristově krvi
    Recenze7. 9. 2023
    Videorecenze: Sestra II je horor se spoustou kozlíku lékařského a vína v Kristově krvi

    Nesnese se se sestrou, už podruhé. Nadpřirozený horor spadající do „conjuring universa“ má spojitosti se snímky V zajetí démonů, Annabelle a La Llorona. Odehrává se v 50. letech, kde na sebe démon Valak bere podobu řádové sestry. V nerovném souboji proti ní stojí jiná jeptiška, mladá Irene (Taissa Farmiga), která má pevnou víru a schopnost vidět minulost a budoucnost.