Kamil Fila

Kamil Fila

Autor
Od roku 2023 vytváří pro Kinobox videorecenze na aktuální filmy a seriály, předtím magazín tři roky vedl. Začínal v roce 1999 jako externista magazínů Živel a od roku 2003 psal pro měsíčník Cinema. Mezi léty 2005-2010 pracoval jako redaktor odborného periodika Cinepur, od roku působil na plný úvazek jako redaktor deníku Aktuálně.cz a mezi léty 2012-2016 byl v týdeníku Respekt. V roce 2013 získal cenu Křepelka pro nejlepšího novináře do 33 let. V roce 2016 založil vlastní web Ještěvětšíkritik.cz. Vyučoval či vyučuje na katedře Teorie a dějin filmu a audiovizuální kultury na FF MU v Brně, Vyšší odborné škole publicistiky, FAMU a pravidelných seminářích MFF Jihlava. Byl nebo je externistou pro časopisy Finmag, Heroine.cz, magazín Salon deníku Právo, Hospodářské noviny, Deník N a Lidové noviny. Je spoluautorem knihy David Lynch: Temné stránky duše. Podílel se jako odborný redaktor knih Matrix (Joshua Clover) a Mrtvý muž (Jonathan Rosenbaum) pro nakladatelství Casablanca. Pro AktuálněTV točil videorecenze (Za)biják Kamila Fily. Píše knihu o filmových utopiích a dystopiích nazvanou Tohle je budoucnost?. V roce 2024 vyjde jeho kniha Velmi pozdní odpoledne zabývající se proměnami chápání sexuality.

Články autora

  1. Jak sezobnout Zlatou malinu. Poznejte nejhorší herce na světě
    Téma11. 2. 2022
    Jak sezobnout Zlatou malinu. Poznejte nejhorší herce na světě

    Bruce Willis si na anticenách Zlaté maliny, jež fungují jako letitá satirická protiváha Oscarů, vysloužil vlastní kategorii „Nejhorší výkon Bruce Willise v daném roce“ a dostal hned osm nominací, protože hrál v osmi filmech. (Hodně z nich jsme i recenzovali.) Znamená to, že je to nejhorší herec na světě? A jak se to vůbec pozná?

  2. Reality show Survivor na Nově nás nutí nenávidět špatně i správně
    Téma4. 2. 2022
    Reality show Survivor na Nově nás nutí nenávidět špatně i správně

    První ročník této údajně nejtěžší a nejdrsnější reality show na světě byl odvysílán už v roce 1997 ve Švédsku. Od té doby se pod různými názvy vyrobilo téměř třicet různých národních verzí, přičemž nejslavnější je ta americká. Čím je aktuální česká verze, natáčená v Dominikánské republice, zvláštní a co vedlo k jejímu diváckému propadu? Zdá se totiž, že celý fenomén žije jen díky bulvárním článkům a jinak nikoho nezajímá.

  3. Proč princům z pohádky odpouštíme i znásilnění?
    Téma28. 1. 2022
    Proč princům z pohádky odpouštíme i znásilnění?

    Kauza herce Pavla Trávníčka se sexuálními útoky a obtěžováním trvá už několik týdnů. Obětí, které přicházejí se svědectvími, přibývá. Česká veřejnost ale převážně držela svému emeritnímu princi palce. Změna přišla až ve chvíli, kdy byly osloveny bývalé Trávníčkovy partnerky, které už nejsou anonymní, ale mají jisté jméno i v uměleckých kruzích. Jak vlastně funguje naše důvěra k lidem, které známe z filmů?

  4. Pražská FAMU dokázala něco, co žádná filmová škola v Evropě. Stálo to rok a půl práce a vyjde vás to na 80 korun
    Téma20. 1. 2022
    Pražská FAMU dokázala něco, co žádná filmová škola v Evropě. Stálo to rok a půl práce a vyjde vás to na 80 korun

    Pražská FAMU spustila jako první filmová škola v Evropě vlastní VOD platformu nazvanou FAMU Films, kde zpřístupnila veřejnosti filmy svých absolventů a studentů od počátku vzniku po současnost.

  5. Gump je mentální film o nementálním psovi. Zrekapitulujme si nejkýčovitější film loňského roku
    Recenze2. 1. 2022
    Gump je mentální film o nementálním psovi. Zrekapitulujme si nejkýčovitější film loňského roku

    Český snímek s názvem Gump – pes, který naučil lidi žít měl v kinech poměrně solidní návštěvnost – okolo 190 tisíc lidí. Což je svým způsobem až příliš, ale určitě by byla vyšší, nebýt pandemie, jelikož děti chtějí na plátně sledovat chlupaté tvory, i kdyby u toho rodiče měli trpět sebevíc. Gump je bohužel nyní k vidění i na Netflixu, kde na něj – s často hořce poznaným omylem – kliklo tolik lidí, že se nějakou dobu drží v první desítce.

  6. Štědrovečerní pohádka Jak si nevzít princeznu nedává smysl ani za mák
    Recenze25. 12. 2021
    Štědrovečerní pohádka Jak si nevzít princeznu nedává smysl ani za mák

    Sledování nové štědrovečerní pohádky České televize Jak si nevzít princeznu byla čirá bolest. Třeba i proto, jak se v ní plýtvá talentem herců, kteří zde nemají co hrát. Především ale celý děj postrádá elementární logiku.