Kamil Fila

Kamil Fila

Autor
Od roku 2023 vytváří pro Kinobox videorecenze na aktuální filmy a seriály, předtím magazín tři roky vedl. Začínal v roce 1999 jako externista magazínů Živel a od roku 2003 psal pro měsíčník Cinema. Mezi léty 2005-2010 pracoval jako redaktor odborného periodika Cinepur, od roku působil na plný úvazek jako redaktor deníku Aktuálně.cz a mezi léty 2012-2016 byl v týdeníku Respekt. V roce 2013 získal cenu Křepelka pro nejlepšího novináře do 33 let. V roce 2016 založil vlastní web Ještěvětšíkritik.cz. Vyučoval či vyučuje na katedře Teorie a dějin filmu a audiovizuální kultury na FF MU v Brně, Vyšší odborné škole publicistiky, FAMU a pravidelných seminářích MFF Jihlava. Byl nebo je externistou pro časopisy Finmag, Heroine.cz, magazín Salon deníku Právo, Hospodářské noviny, Deník N a Lidové noviny. Je spoluautorem knihy David Lynch: Temné stránky duše. Podílel se jako odborný redaktor knih Matrix (Joshua Clover) a Mrtvý muž (Jonathan Rosenbaum) pro nakladatelství Casablanca. Pro AktuálněTV točil videorecenze (Za)biják Kamila Fily. Píše knihu o filmových utopiích a dystopiích nazvanou Tohle je budoucnost?. V roce 2024 vyjde jeho kniha Velmi pozdní odpoledne zabývající se proměnami chápání sexuality.

Články autora

  1. Český film Promlčeno se tváří jako thriller, ale propagují ho jako komedii. Nemaťte publikum!
    Téma29. 4. 2022
    Český film Promlčeno se tváří jako thriller, ale propagují ho jako komedii. Nemaťte publikum!

    Bezpochyby nejde o závažnou kauzu, spíš o jakýsi komunikační šum. Nový film renomovaného režiséra Roberta Sedláčka se profiluje jako superseriózní drama a thriller, jenomže propagační tým na sociálních sítích tuto snahu lehce sabotuje.

  2. Na českých lidových komediích o mužích a ženách nevadí lechtivost. Vadí, že nás poučují o nesmyslech
    Téma22. 4. 2022
    Na českých lidových komediích o mužích a ženách nevadí lechtivost. Vadí, že nás poučují o nesmyslech

    České, údajně romantické komedie tu s námi nejsou dlouho. Jejich vlna prakticky začala až s Líbáš jako Bůh (2009) a Ženy v pokušení (2010). Po více než dekádě a několika desítkách titulů se zdají být zcela vyčerpané a u mnoha lidí vyvolávají spíše odpor. Řada herců a hereček se tak zprofanovala, a dokonce možná i láska v jejich pojetí vypadá hůř. Co je na těchto filmech ale nejhorší? Ukažme si to na novince Po čem muži touží 2.

  3. Amélii z Montmartru prý mají rádi všichni. Existují ale důvody, proč ji nesnášet
    Téma15. 4. 2022
    Amélii z Montmartru prý mají rádi všichni. Existují ale důvody, proč ji nesnášet

    Do českých kin se po jednadvaceti letech v obnovené premiéře dostává francouzská romantická komedie Amélie z Montmartru, jeden z nejoblíbenějších filmů všech dob. Její pozice v dějinách je svým způsobem neotřesitelná. Ale přesto se najdou lidé, kteří toto dílo nemají rádi.

  4. Pandemie u teenagerů vytvořila závislost na médiích. Sledují je zhruba 8 a půl hodiny denně a neumí si představit život bez YouTube
    Téma1. 4. 2022
    Pandemie u teenagerů vytvořila závislost na médiích. Sledují je zhruba 8 a půl hodiny denně a neumí si představit život bez YouTube

    Málokdy bylo možné sledovat v tak krátkém čase tak velký nárůst času stráveného u obrazovek než v posledním roce covidové pandemie a karantén. Výzkum organizace Common Sense Media přišel se studií, podle níž američtí teenageři strávili u různých elektronických médií ještě v roce 2015 průměrně 6 hodin a 40 minut. Nyní to je skoro o dvě hodiny více.

  5. Odborný rozbor facky Willa Smithe na Oscarech s laserovým ukazovátkem
    Téma28. 3. 2022
    Odborný rozbor facky Willa Smithe na Oscarech s laserovým ukazovátkem

    94. ročník Oscarů, kde hlavní cenu večera vyhrálo dojemné drama CODA a nejvíce sošek posbírala Duna, bude navždy zapsaný v dějinách tím, že Will Smith na pódiu udeřil Chrise Rocka, jenž krátce předtím vtipkoval na účet jeho ženy Jady Pinkett Smith. Je to svým způsobem nepochopitelná kauza, v níž neexistuje dobro a zlo.

  6. Ruský oscarový režisér tvrdí, že Ukrajinci vycvičili smrtící ptáky ke slovanské genocidě
    Téma25. 3. 2022
    Ruský oscarový režisér tvrdí, že Ukrajinci vycvičili smrtící ptáky ke slovanské genocidě

    Šestasedmdesátiletý Nikita Michalkov patří k největším prominentům režimu Vladimira Putina. Držitel Oscara za snímek Unaveni sluncem (1994) se v posledních letech projevoval především jako kariérista lačný po funkcích. Až s vypuknutím války se ale dostal do soukolí konspiračních teorií.

  7. Hráli spolu milenecký pár. Ona dostala Oscara, on ne. Pak ji znásilnil
    Téma18. 3. 2022
    Hráli spolu milenecký pár. Ona dostala Oscara, on ne. Pak ji znásilnil

    S nedávným úmrtím herce Williama Hurta (71) se tento týden opět vynořily vzpomínky žen, jimž za svého života ubližoval. Pozoruhodně se mu léta dařilo unikat odpovědnosti, aniž by aspoň poskytnul konkrétní vyjádření k daným kauzám. Každopádně, odteď se už nebudeme nikdy dívat na film Bohem zapomenuté děti (1986), jako jsme mohli dřív. Pozadí této křehké romance je totiž děsivé.

  8. Příteli chvátej, SOS, ať je Michael Bay i zítra, čím je dnes
    Recenze17. 3. 2022
    Příteli chvátej, SOS, ať je Michael Bay i zítra, čím je dnes

    Akční lupičský thriller Ambulance startuje v kinech a burácí celých 136 minut únavné stopáže. Režisér Mizerů, Skály a Transformers chce být i ve svých 57 letech tím nejvíc hyperaktivním klukem v Hollywoodu. Hladký průběh akce však brzdí překomplikovaný scénář.

  9. Oscarový režisér Oliver Stone částečně procitá z okouzlení Putinem i jinými diktátory
    Téma15. 3. 2022
    Oscarový režisér Oliver Stone částečně procitá z okouzlení Putinem i jinými diktátory

    Mezi umělci západního světa najdeme minimum těch, kteří by podporovali ruského prezidenta Vladimira Putina. Zvláštní místo mezi nimi zaujímá 75letý scenárista a režisér Oliver Stone, který se sice nyní distancuje od ruského válečného tažení na Ukrajinu, ale přitom ještě před pár lety o Putinovi točil a vytvářel o něm zavádějící uklidňující portrét. Stonea je sice těžké pochopit, ale není ani snadné jej úplně odsoudit.

  10. Betlémské světlo není tak hrozné. Dostat drátem do oka bolí víc
    Téma11. 3. 2022
    Betlémské světlo není tak hrozné. Dostat drátem do oka bolí víc

    Betlémské světlo je zřejmě poslední film, na němž spolupracovali otec a syn Svěrákovi. A je to poprvé, co se nesnaží vyprávět souvislý a soudržný příběh. Určitá rozpadlost díla však není omylem. Z dosavadních hodnocení to vypadá, že jde také o nejhorší film, který tato dvojice stvořila. Zkusme se na něj ale podívat trochu jinak.

  11. Zpráva o záchraně mrtvého je tak umělecký film, že na něj nemá většina diváků uměleckých filmů
    Recenze5. 3. 2022
    Zpráva o záchraně mrtvého je tak umělecký film, že na něj nemá většina diváků uměleckých filmů

    Osmačtyřicetiletý režisér a scenárista Václav Kadrnka patří k nejosobitějším autorům současné české kinematografie. Jeho debut Osmdesát dopisů vyprávěl o přípravách na emigraci v 80. letech. Křižáček, v němž hrál Karel Roden, byl zase jakousi středověkou meditaci o hledání ztraceného syna. Třetí autorův počin je opět osobní a tentokrát se odehrává v současnosti – zachycuje několik dnů v životě rodiny, která navštěvuje u nemocničního lůžka starého otce v kómatu. Klíčovou otázkou zůstává, zda je film vybroušením určité metody či vidění světa, nebo zda už jde o překročení limitů psychické únosnosti většiny publika.

  12. Nový Batman nenápadně podporuje politiku Black Lives Matter
    Téma4. 3. 2022
    Nový Batman nenápadně podporuje politiku Black Lives Matter

    The Batman je se svými 176 minutami nejdelším batmanovským filmem vůbec. S rozpočtem 100 milionů dolarů bude – s ohledem na inflaci – nejspíš i tím nejlevnějším. To na něm ale není to nejzajímavější. Překvapuje obsazením i nenápadným poselstvím v podtextu.

  13. Režisér Kmotra se možná zbláznil. Hodlá vyhodit oknem 120 milionů dolarů z vlastní kapsy za film, který nemůže mít komerční úspěch
    Téma25. 2. 2022
    Režisér Kmotra se možná zbláznil. Hodlá vyhodit oknem 120 milionů dolarů z vlastní kapsy za film, který nemůže mít komerční úspěch

    Francisi Fordu Coppolovi, který se navždy zapsal do dějin režií mafiánské trilogie Kmotr, bude brzy 83 let. V době, kdy většina lidí je už v důchodu, se ale chystá na možná největší film své kariéry. Připravuje ho skoro čtyřicet let a nikdo mu na něj nechtěl dát peníze.

  14. „Tereza Ramba se jako devatenáctiletá lékárnice v novém Svěrákově filmu svléká!“ Prosím, přestaňte nám posílat takové tiskové zprávy
    Téma22. 2. 2022
    „Tereza Ramba se jako devatenáctiletá lékárnice v novém Svěrákově filmu svléká!“ Prosím, přestaňte nám posílat takové tiskové zprávy

    Propagace české kinematografie začíná být čím dál zoufalejší. S filmem Betlémské světlo dosáhla prozatímního vrcholu. Těžko na to reagovat jinak než otevřeným dopisem všem „piáristům“ a „piáristkám“.

  15. Proč jsou Krotitelé duchů nejlepší film všech dob nebo se to aspoň často říká? Připomeňte si klasiku od režiséra, co tento týden zemřel
    Téma18. 2. 2022
    Proč jsou Krotitelé duchů nejlepší film všech dob nebo se to aspoň často říká? Připomeňte si klasiku od režiséra, co tento týden zemřel

    Ivan Reitman se narodil v Československu a v USA se mu podařilo udělat velice slušnou kariéru. Kromě toho, že natočil dva díly Krotitelů duchů, v roce 2016 produkoval jejich ženskou verzi a letos i dětskou, zapříčinil také zlom v kariéře Arnolda Schwarzeneggera, kdy z akčního hrdiny udělal komika ve snímcích Dvojčata, Policajt ze školky a Junior. Produkoval rovněž skvělou komedii Soukromé neřesti o rozhlasovém moderátorovi Howardu Sternovi nebo film svého syna Jasona Reitmana Lítám v tom. Odešel z tohoto světa v poklidu, ve spánku v rodinném domě v Kalifornii. Tím se mu splnilo něco, o čem sní asi většina lidí.