Kamil Fila

Kamil Fila

Autor
Od roku 2023 vytváří pro Kinobox videorecenze na aktuální filmy a seriály, předtím magazín tři roky vedl. Začínal v roce 1999 jako externista magazínů Živel a od roku 2003 psal pro měsíčník Cinema. Mezi léty 2005-2010 pracoval jako redaktor odborného periodika Cinepur, od roku působil na plný úvazek jako redaktor deníku Aktuálně.cz a mezi léty 2012-2016 byl v týdeníku Respekt. V roce 2013 získal cenu Křepelka pro nejlepšího novináře do 33 let. V roce 2016 založil vlastní web Ještěvětšíkritik.cz. Vyučoval či vyučuje na katedře Teorie a dějin filmu a audiovizuální kultury na FF MU v Brně, Vyšší odborné škole publicistiky, FAMU a pravidelných seminářích MFF Jihlava. Byl nebo je externistou pro časopisy Finmag, Heroine.cz, magazín Salon deníku Právo, Hospodářské noviny, Deník N a Lidové noviny. Je spoluautorem knihy David Lynch: Temné stránky duše. Podílel se jako odborný redaktor knih Matrix (Joshua Clover) a Mrtvý muž (Jonathan Rosenbaum) pro nakladatelství Casablanca. Pro AktuálněTV točil videorecenze (Za)biják Kamila Fily. Píše knihu o filmových utopiích a dystopiích nazvanou Tohle je budoucnost?. V roce 2024 vyjde jeho kniha Velmi pozdní odpoledne zabývající se proměnami chápání sexuality.

Články autora

  1. Černý telefon děsí víc než černá sanitka. Jeden z nejlepších hororů letoška vám připomene urban legends
    Recenze12. 7. 2022
    Černý telefon děsí víc než černá sanitka. Jeden z nejlepších hororů letoška vám připomene urban legends

    Černý telefon, který bude mít premiéru ve čtvrtek, je jedním z nejlépe hodnocených hororů letošního roku. Stál asi 18 milionů dolarů a už vydělal kolem stovky na tržbách, a to se jeho zahraniční distribuce teprve rozjíždí. Stojí za ním výrazné osobnosti – režisér Scott Derrickson a vycházející hvězda strašidelné literatury Joe Hill, jeden ze dvou synů Stephena Kinga. Retro ze 70. let z předměstí amerického Denveru vypráví o únosech teenagerů tajemným mužem v černé dodávce.

  2. Stranger Things v sobě nesou hodně příběhů. Dějové linky vycházejí z konspiračních teorií i skutečných případů
    Téma11. 7. 2022
    Stranger Things v sobě nesou hodně příběhů. Dějové linky vycházejí z konspiračních teorií i skutečných případů

    Skončila čtvrtá řada seriálu Stranger Things, který má na Netlixu rekordní sledovanost v USA a u nás se také dostal na vrcholek desítky nejlepších pořadů. Na tento seriál se dá dívat z různých úhlů pohledu, co vlastně znamená. Která linka pro vás byla důležitá a která ne?

  3. Thor počtvrté už nepřipomíná ani vlastní parodii, ale cosplay sraz
    Recenze7. 7. 2022
    Thor počtvrté už nepřipomíná ani vlastní parodii, ale cosplay sraz

    V rámci všech marvelovských superhrdinů je Thor nejspíš největší pohodář. Předčí v tom i Iron Mana alias Tonyho Starka, který přece jenom může snadněji umřít a má větší strach o lidi okolo sebe. Thor si umí užít boj a umí si užít i oslavnou pařbu poté. Tuto bezstarostnou povahu u něj oceňuje i publikum, a proto tu máme čtvrtý díl, což se zatím nepovedlo nikomu z marvelovského univerza.

  4. Kinolog: Bohemian Rhapsody je oproti novému Elvisovi nudná podívaná
    Téma7. 7. 2022
    Kinolog: Bohemian Rhapsody je oproti novému Elvisovi nudná podívaná

    Nový životopis o zpěváku Elvisovi Presleym má 160 minut, ale trvat by mohl klidně i déle. Je to film o rychlém vzestupu a pomalém pádu. Formálně je mnohem nápaditější než nedávná úspěšná, ale nudná Bohemian Rhapsody. Více se dozvíte v novém dílu Kinoboxu.

  5. Marek Eben přirovnává dnešek k totalitě. Je to jen nepovedený Žert?
    Téma5. 7. 2022
    Marek Eben přirovnává dnešek k totalitě. Je to jen nepovedený Žert?

    Při uvedení restaurované verze slavného československého filmu Žert z roku 1968 podle románu Milana Kundery moderátor Marek Eben zkusil zavtipkovat, že děj snímku je stále aktuální, protože nám tu „povstali noví svazáci“, co zakazují humor. Řekl to před plně obsazeným Velkým sálem hotelu Thermal, napsaly o tom lecjaké noviny a jsou toho plné sociální sítě. Marek Eben přitom stále zůstává na svobodě a do uranových dolů ho nikdo nepošle. Ani po tom nikdo nevolá.

  6. Když se podíváte na Twilight po 14 letech, nebude vám připadat tak hrozný jako dřív
    Téma4. 7. 2022
    Když se podíváte na Twilight po 14 letech, nebude vám připadat tak hrozný jako dřív

    V popkultuře znamená jedna dekáda hodně, prakticky výměnu jedné generace. Proto dřívější teenagerky, které nadšeně vzdychaly nad upírem Edwardem či vlkodlakem Jacobem, už můžou být vdané paní se dvěma dětmi. První kniha ságy Twilight (Stmívání) tu byla v roce 2005 a první film v roce 2008. Celkem se prodalo přes 100 milionů výtisků a filmy utržily v kinech zhruba tři a půl miliardy dolarů.

  7. Kinolog: Proč jsou Stranger Things nejsledovanějším seriálem všech dob?
    Téma27. 6. 2022
    Kinolog: Proč jsou Stranger Things nejsledovanějším seriálem všech dob?

    Sci-fi hororová minisérie Stranger Things vstoupila na Netflixu do čtvrté a finální sezóny. Obří zakončení nás čeká 1. července. Víte, proč byl projekt původně patnáctkrát zamítnutý a na jaké jiné filmy odkazuje?

  8. Kinolog: Nehoří, má panenko, ale padají chemtrails
    Téma19. 6. 2022
    Kinolog: Nehoří, má panenko, ale padají chemtrails

    Nová česká komedie Kdyby radši hořelo vypráví o malé vesnici a místních hasičích, které pálí konspirační teorie a strach z uprchlíků. Na FAMU debut dobré, ale bude z toho klasika jak od Formana?

  9. Jsou tři stádia kulturních ikon. Marilyn Monroe si teď projde tím posledním
    Téma17. 6. 2022
    Jsou tři stádia kulturních ikon. Marilyn Monroe si teď projde tím posledním

    Premiéra celovečerního dramatu Blonde, jež bude pojednávat o životě (a nejspíš i smrti) Marilyn Monroe, se chystá 23. srpna na Netflixu. Kromě zveřejnění první ukázky se režisér Andrew Dominik nechal slyšet, že bude mít doporučený rating pro sledování NC-17, čili „mládeži zcela nepřístupno“.

  10. Kinolog: Nový Jurský svět je Rychle a zdinosauřile
    Téma13. 6. 2022
    Kinolog: Nový Jurský svět je Rychle a zdinosauřile

    V kinech má premiéru třetí díl Jurského světa, jenž volně navazuje na trilogii Jurský park z 90. let. Napadlo vás někdy, že dobrodružství s dinosaury je vlastně feministická antiutopie?

  11. Jurský park už v 90. letech varoval, že zábava a dovolená mohou být smrtící
    Téma11. 6. 2022
    Jurský park už v 90. letech varoval, že zábava a dovolená mohou být smrtící

    O Jurském parku i pokračující sérii Jurský svět se mluví nejčastěji v souvislosti s počítačovými triky a vědeckými výzkumy ohledně vzhledu a schopností dinosaurů. Ale stojí za to ptát se i na jiné věci. Třeba co znamená symbolika samotného parku.

  12. Proč je Top Gun největší gay klasika osmdesátek? A Predátor hned druhá?
    Téma3. 6. 2022
    Proč je Top Gun největší gay klasika osmdesátek? A Predátor hned druhá?

    Mohli bychom nabýt dojmu, že takzvané queer cinema, tedy filmy s motivy vymykajícími se heterosexuální normě, jsou záležitostí teprve poslední doby. Většinou neuvažujeme o tom, že dřívější dekády nebyly tak otevřené a podobná témata v nich zůstávala víceméně jenom v náznacích. Cílové publikum v nich tedy spíš muselo číst mezi řádky. Zároveň jim ale tvůrci mnohdy vycházeli různými způsoby vstříc.

  13. Josef Abrhám byl hercem do horších časů. Ale díky němu se  dalo snít, že budou lepší
    Téma20. 5. 2022
    Josef Abrhám byl hercem do horších časů. Ale díky němu se dalo snít, že budou lepší

    Pokud něčí kariéra trvá přes šedesát let a objeví se na plátně a na obrazovkách ve více než 190 titulech a desítkách úloh na divadle, nejde o něm prakticky napsat komplexní portrét. Zároveň by bylo nepřesné ustrnout u pár nejznámějších rolí. Všichni milují Vrchní, prchni! a mnoho lidí vzpomíná na Nemocnici na kraji města jako na onen seriál seriálů. Zkusme se ale nejprve podívat, na co se u Josefa Abrháma takřka zapomnělo, a potom na to, jaký typ člověka pro nás ztělesňoval.

  14. Lady Thor, She-Hulk? Svět nepotřebuje více superhrdinek!
    Téma13. 5. 2022
    Lady Thor, She-Hulk? Svět nepotřebuje více superhrdinek!

    Marvel přichází s oznámením, že v nové etapě vývoje jeho filmového multiverza bude více superhrdinek. Z Americy Chavez představené v novém Doctoru Strangeovi se stane Miss America, čeká nás seriál She-Hulk. V novém Thorovi bude vystupovat Lady Thor. V seriálu What If… i zmiňovaném Strangeovi 2 se objevila ženská verze Captaina Americy Peggy Carter. Čeká nás ještě Ms. Marvel a patnáctiletá ženská verze Iron Mana s přezdívkou Iron Heart, po Hawkeyovi přebírá luk a šípy Kate Bishop a vedle Black Widow roste do síly její mladší sestra Jelena Belova.

  15. Mužské sexsymboly v dnešních filmech? Chlápci na dně, co nespí
    Téma6. 5. 2022
    Mužské sexsymboly v dnešních filmech? Chlápci na dně, co nespí

    Kinematografie stále mění, jaký typ mužů je momentálně v kurzu. Mnohdy těžko říct, zda existují nějací muži v realitě, podle nichž vznikají filmy, nebo zda filmy umožňují, aby se jistí muži stali přitažlivými, přestože předtím takoví nebyli.