Kamil Fila

Kamil Fila

Autor
Od roku 2023 vytváří pro Kinobox videorecenze na aktuální filmy a seriály, předtím magazín tři roky vedl. Začínal v roce 1999 jako externista magazínů Živel a od roku 2003 psal pro měsíčník Cinema. Mezi léty 2005-2010 pracoval jako redaktor odborného periodika Cinepur, od roku působil na plný úvazek jako redaktor deníku Aktuálně.cz a mezi léty 2012-2016 byl v týdeníku Respekt. V roce 2013 získal cenu Křepelka pro nejlepšího novináře do 33 let. V roce 2016 založil vlastní web Ještěvětšíkritik.cz. Vyučoval či vyučuje na katedře Teorie a dějin filmu a audiovizuální kultury na FF MU v Brně, Vyšší odborné škole publicistiky, FAMU a pravidelných seminářích MFF Jihlava. Byl nebo je externistou pro časopisy Finmag, Heroine.cz, magazín Salon deníku Právo, Hospodářské noviny, Deník N a Lidové noviny. Je spoluautorem knihy David Lynch: Temné stránky duše. Podílel se jako odborný redaktor knih Matrix (Joshua Clover) a Mrtvý muž (Jonathan Rosenbaum) pro nakladatelství Casablanca. Pro AktuálněTV točil videorecenze (Za)biják Kamila Fily. Píše knihu o filmových utopiích a dystopiích nazvanou Tohle je budoucnost?. V roce 2024 vyjde jeho kniha Velmi pozdní odpoledne zabývající se proměnami chápání sexuality.

Články autora

  1. Kinolog: Proč nejde natočit skutečně protiválečný film? Jelikož milujeme zabíjení a smrt
    Téma6. 11. 2022
    Kinolog: Proč nejde natočit skutečně protiválečný film? Jelikož milujeme zabíjení a smrt

    Jedna z nejslavnějších knih všech dob se dočkala už třetího zfilmování. Je určitě nejbrutálnější, ale ne nejlepší. Tento díl bude i o tom, jak se dá filmovat válka.

  2. Kinolog: Sex za socialismu nám kazili patriarchální fotříci. Jinak byl možná lepší než teď
    Téma30. 10. 2022
    Kinolog: Sex za socialismu nám kazili patriarchální fotříci. Jinak byl možná lepší než teď

    Česká televize ukrývá jeden ze svých nejlepších dokumentárně vzdělávacích pořadů jen na webu a nevysílá ho celoplošně. Osmidílná Kronika orgasmu o dějinách sexuologie v Československu bude bavit mladší i starší publikum.

  3. Ledviny bez viny nás nutí zabít vlastní matku. Zase to nebyla komedie, i když se to tak tváří
    Recenze25. 10. 2022
    Ledviny bez viny nás nutí zabít vlastní matku. Zase to nebyla komedie, i když se to tak tváří

    Druhý díl zdravotnického cyklu České televize se rýmuje nejpěkněji. Ledviny bez viny, to zní, panečku. Skoro jako hudba Martina Ledviny, který spoluskládal s Janem P. Muchowem skočné drnkání. Kdyby vás někdy postihla ledvinová kolika, chtěli byste slyšet právě tohle. Jinak je tu, bohužel, i příběh. Hynek Čermák už zase hraje policajta, co má dominantní matku, což jsme letos viděli zatím jenom jednou, ale těsně. Úplně totéž hrál v Prvokovi, Šampónovi, Tečkovi a Karlovi loni.

  4. Kinolog: Božský Vojta Dyk bez klobouku bos, upadnul mu nos. Dostane za to Oscara?
    Téma23. 10. 2022
    Kinolog: Božský Vojta Dyk bez klobouku bos, upadnul mu nos. Dostane za to Oscara?

    Po dlouhé době vzniknul v Česku tak ambiciózní historický životopisný film. Režisér Petr Václav přitom nikdy podobný projekt nedělal. Největší pastí by bylo hledat v něm nového Amadea. Il Boemo se vydává vlastní cestou.

  5. Bezva zuby na zásnuby? Skvělá telka od Vejdělka! Česká televize vrací do hry nedělní chvilky poezie
    Téma17. 10. 2022
    Bezva zuby na zásnuby? Skvělá telka od Vejdělka! Česká televize vrací do hry nedělní chvilky poezie

    Česká televize v neděli večer zahájila čtyřdílný minicyklus televizních komedií scenáristy Marka Epsteina a režiséra Jiřího Vejdělka. Názvy jednotlivých dílů jsou bakalářsky rozverné – Bezva zuby na zásnuby, Ledviny bez viny, S písní v tísni a Ruce v záruce. Jako by je vyvrhlo básnické střevo prostého lidu v roce 1985. Vypadalo to, že nás čeká třeskutá zábava, napůl Zdeněk Troška na sedativech a napůl věstník VZP.

  6. Kinolog: Marilyn Monroe týraná po své smrti. A s ní na Netflixu i publikum šíleným filmem
    Téma16. 10. 2022
    Kinolog: Marilyn Monroe týraná po své smrti. A s ní na Netflixu i publikum šíleným filmem

    Snímek Blonde má dlouhých 160 minut. Většina diváků a divaček ho prý vypíná po 10 až 20 minutách. Je opravdu tak hrozný? To, že vadí „běžnému publiku“, se dalo předpokládat? Proč ho ale odmítají i ti náročnější a kultivovanější?

  7. Vrahoun Dahmer je na Netflixu hitem. Jak moc se seriál míjí s realitou?
    Téma9. 10. 2022
    Vrahoun Dahmer je na Netflixu hitem. Jak moc se seriál míjí s realitou?

    Sérioví vrazi jsou hlavními hvězdami žánru true crime. Nová hraná série na Netflixu ale zachází mnohem dál než všechny ostatní. Nesoustředí se jenom na postavu vraha, dává velký prostor i obětem a jeho rodinám. Ale je to dobře?

  8. Kinolog: Jak moc musel Adam Mišík fetovat, aby mohl hrát dealera?
    Téma2. 10. 2022
    Kinolog: Jak moc musel Adam Mišík fetovat, aby mohl hrát dealera?

    Snímek BANGER. je spíš komedie, která se až ke konci překlopí v drama. Možná nejlepší český film roku je natolik propojený s hudbou, že i celá recenze je tentokrát hlavně hudební.

  9. Kinolog: Co je nejhorší na seriálovém Pánovi prstenů? Jeff Sauron Bezos
    Téma25. 9. 2022
    Kinolog: Co je nejhorší na seriálovém Pánovi prstenů? Jeff Sauron Bezos

    Služba Prime Video, která patří Amazonu, přišla s nejdražším fantasy seriálem všech dob, jenž je dokonce ještě dražší než původní Pán prstenů. První ohlasy jsou natolik rozporuplné, že se této záhadě podíváme na zoubek.

  10. Pamatujete si na Pobřežní hlídku? Symbol devadesátých let přitom mohl skončit po první sezóně
    Téma25. 9. 2022
    Pamatujete si na Pobřežní hlídku? Symbol devadesátých let přitom mohl skončit po první sezóně

    Před 33 lety měl v americké televizní stanici NBC premiéru seriál Baywatch – Pobřežní hlídka. A měl touto první sérií i skončit. V celoročním sledování se totiž umístil na 73. místě ze 103 tehdy vysílaných seriálů. Shodou náhod však Baywatch i tak dostal druhou šanci a stal se jedním z nejúspěšnějších televizních pořadů 90. let. Dívalo na něj celosvětově přes miliardu lidí.

  11. Kinolog: Drama Ucho zničilo svého scenáristu, ale Bohdalová a ostatní vyvázli bez úhony
    Téma18. 9. 2022
    Kinolog: Drama Ucho zničilo svého scenáristu, ale Bohdalová a ostatní vyvázli bez úhony

    Jde o jeden z nejslavnějších filmů z minulého režimu, co skončily v trezoru. Nyní jde do kin jeho restaurovaná verze. Recenze se noří hluboko do minulosti, nachází nečekané paralely a ukazuje, v čem je Ucho nadčasový snímek.

  12. Pozadí událostí na ČT je anální sondou do myšlení mužů nad padesát
    Téma18. 9. 2022
    Pozadí událostí na ČT je anální sondou do myšlení mužů nad padesát

    Česká televize vysílá od 11. září každou neděli čtyřdílnou krimisérii Pozadí událostí režírovanou Janem Hřebejkem. Scenáristicky za ní stojí Petr Jarchovský a Michal Sýkora. Tentokrát ale nejde o olomoucké detektivy od Nejsvětější Trojice. Sice se tu také stane zločin, ale ten není tak důležitý. Především sledujeme příběh mužské krize středního věku v éře po MeToo.

  13. „Zdařilé filmy o středověku jsou třeba Jméno růže a Hodina prasete. Jan Žižka nedodržuje ani základní reálie,“ říká vojenský historik
    Téma12. 9. 2022
    „Zdařilé filmy o středověku jsou třeba Jméno růže a Hodina prasete. Jan Žižka nedodržuje ani základní reálie,“ říká vojenský historik

    Drahý akční snímek bývalého kaskadéra Petra Jákla se odehrává ve fiktivním středověku a využívá toho, že o první polovině života husitského vojevůdce Jana Žižky téměř nic nevíme. S historikem Janem Biedermanem jsme rozebrali některé typické lapsy, které se týkají filmového ztvárňování středověku.

  14. Kinobox: Filmový Jan Žižka je jako Zelenskyj
    Téma11. 9. 2022
    Kinobox: Filmový Jan Žižka je jako Zelenskyj

    Nejdražší český film Jan Žižka přišel na 450 milionů korun. Slavného vojevůdce představuje v době, kdy ještě neexistovalo husitské hnutí. Jedná se tedy nikoli o historický film, ale o fantasy. A recenze této fantazijnosti vychází vstříc.

  15. Jan Žižka v novém filmu není Čech a vlastenec. Jak to stráví zdejší publikum?
    Téma9. 9. 2022
    Jan Žižka v novém filmu není Čech a vlastenec. Jak to stráví zdejší publikum?

    Po dlouhých odkladech měl 8. září premiéru snímek Jan Žižka producenta, režiséra a scenáristy Petra Jákla. Vzhledem k tomu, že jde o nejdražší film v dějinách české kinematografie (a to i při započítání inflace), dostává se mu náležité pozornosti.