Videorecenze: Golda Meir není v podání Helen Mirren železná, ale latexová lady Izraele

Videorecenze: Golda Meir není v podání Helen Mirren železná, ale latexová lady Izraele
Golda – Železná lady Izraele | Piccadilly Pictures
Golda – Železná lady Izraele – videorecenze | Kinobox
Paradoxní je, že Helen Mirren je dnes 78 let, zatímco Goldě Meir bylo v inkriminovaném roce 1973 ‚pouze“ 75 let a byla těžce nemocná. Kromě problémů s pohybovým aparátem měla zhoubný myelom a chodila na ozařování.
Golda – Železná lady Izraele
Golda – Železná lady Izraele
63%
Film zobrazuje těžce nemocnou a velmi osamělou ženu mezi samými muži. Ženu, která přitom musela být rozhodnější a tvrdší než mnozí vojáci. Cítila jako svoje poslání dát najevo, že Izrael bude s ostatními zeměmi bojovat a neváhá při tom použít ani jaderné zbraně nebo nechat zemřít tisíce nepřátelských vojáků Sýrie a Egypta žízní.
Helen Mirren
Helen Mirren

Herečka, Režisérka

Helen Mirren má za sebou už roli Alžběty II. ve snímku Královna (2006), za nějž obdržela cenu BAFTA, Zlatý glóbus i Oscara. Stejně tak byla Meryl Streep odměněná Oscarem za Železnou lady (2011). Snímek Golda na tuto linii navazuje – scenárista Nicholas Martin dělal scénář pro předchozí film režiséra Královny Stephena Frearse s názvem Božská Florence (2016), kde opět hrála Meryl Streep. Režisér Guy Nattiv, jenž se narodil v Izraeli, dosud točil spíše menší nezávislé snímky s tematikou rasismu a multikulturalismu.
Golda je scenáristicky vystavěná tak, že bývalá premiérka s odstupem času před vyšetřovací komisí reflektuje události izraelsko-arabské války a obhájí si všechny své kroky. Film tak při vší své kultivovanosti a neokázalosti působí jako dílo izraelské propagandy obhajující „jestřábí postupy“. Ve filmu se v roli moudrého spojence objevuje i americký ministr zahraničí Henry Kissinger a budoucí izraelský premiér Ariel Šaron coby horkokrevný voják.
Helen Mirren se nicméně nepodařilo splynout tolik se svou postavou jako nedávno Garymu Oldmanovi ve snímku Nejtemnější hodina (2017), kde se vtělil do role Winstona Churchilla.