Forrest Gump ve vesmíru a mezi kanibaly. Legendární film se vzdal nejšílenějších zápletek

Forrest Gump ve vesmíru a mezi kanibaly. Legendární film se vzdal nejšílenějších zápletek
Forrest Gump | Paramount Pictures
Právě do té doby nevídaný přístup k realismu byl přitom jedním z hlavních trumfů oscarové produkce, která vypálila rybník i Pulp Fiction a Vykoupení z věznice Shawshank. Forrest se účastnil řady historických událostí a dobové zasazení navozovaly přelomové efekty z dílny Industrial Light & Magic, jež hlavní postavu začleňovaly do archivních záběrů vedle reálných figur včetně Johna Lennona či prezidentů Kennedyho, Lyndona Johnsona a Nixona. Velký osobní příběh hrdiny s IQ 75, jehož netížily materiální touhy a vedla jej zejména bezpodmínečná láska ke kamarádce z dětství Jenny, byl odrazem divokého kontrakulturního období a toho, jak se jedinci proti své vůli ocitají v koloběhu velké historie.
Forrest Gump
Forrest Gump
  • Google Play
  • Netflix
  • O2 TV
  • +2
92%
Snímek si udržoval satirickou hodnotu a nezastíral, že předkládá neuvěřitelné zápletky. Zůstal však dílem, na které se publikum po celém světě snadno napojí. Stačilo by však věrněji následovat knihu a Forrestovy osudy by rázem zabrousily do opravdu nevšedních teritorií. Významnou událostí 60. let bylo přistání posádky Apollo 11 na Měsíci, což film pokrývá jen televizním přenosem v pozadí, jemuž však nikdo na scéně nevěnuje pozornost. Grooma ale přirozeně napadlo poslat svého protagonistu až tam, kde jej ve vakuu a nulové gravitaci nikdo neuslyší vyprávět o botech a čokoládě.
První polovina filmu kopíruje knižní příběh relativně věrně, i když vypouští některé temnější aspekty Forrestovy minulosti. Groom ovšem po dojemném a oslavném setkání s Jenny u Washingtonova památníku poslal Forresta do institutu pro duševně choré. Hrdinovy autistické matematické dovednosti přivábily pozornost NASA a také filmový Forrest se mohl tentýž rok jako Homer Simpson vydat na vesmírnou misi. V knize skutečně odletěl s astronautkou Janet Fritch a také s pokusnou opicí, již přezdíval Sue.
Posádka příliš pozdě zjistí, že se jedná o agresivnějšího samce, a Forrest Sue v rizikové situaci uklidní zpěvem. Návrat na Zemi se přesto nezdaří a astronauté ztroskotají na Nové Guiney, kde je zajme domorodý kanibalský kmen. Hrdinové nemohou komunikovat s civilizací, ale Forrestův lidský přístup opět zvítězí a během interakce s kmenem se naučí šachům. Po zdárném návratu se stává národním šampionem a potkává prezidenta Nixona.
Forrest Gump
Forrest Gump
Forrest Gump
Forrest Gump
Forrest Gump
Poznáváte ještě příběh výstředního dobráka, jenž si v náročných momentech chodil zaběhat a pojmu hrdinství vůbec nerozuměl? Knižní předloha je skutečně mnohem víc utržená ze řetězu a Zemeckis s Rothem si museli pohlídat, kam ještě mohou Forresta pustit. Pomrknutí na aféru Watergate a televizní vysílání vraždy Teda Kennedyho jsou přece jenom něco jiného než vesmírné a survival dobrodružství, jež normálně vydá na celý film. NASA už možná ve filmech vyslala za hranice atmosféry vrtaře v Armageddonu či stárnoucí Vesmírné kovboje, ale pověřit vedením speciální mise člověka, jenž střelné zranění z Vietnamu považuje za kousnutí, by asi bylo přespříliš.
Vietnamský konflikt, který mohutně rezonoval s americkou společností, pochopitelně měl své místo i ve filmu. Střet s kanibaly jako z exotických exploatačních příběhů by už příliš odváděl pozornost od citlivé satiry, do niž se většinové publikum zamilovalo. Snímek získal šest Oscarů (včetně toho za vizuální efekty) a roku 2001 byl na spadnutí sequel, v němž by Forrest procházel další sadou dějinných zápletek. Plány ztroskotaly po 11. září, neboť světový řád a postavení USA se tehdy dočkaly fatální obměny. A to by Forrest stejně jako vesmírnou expedici nemusel ustát s takovou grácií.
Podívejte se na žebříček nejlepších herců podle Kinoboxu. Toma Hankse zde najdete velmi vysoko.
zdroj: Collider