Tom Hanks nabídl ostrou sebereflexi. Na své filmy se nedívá kvůli vlastním výkonům, za dobré označil jen čtyři
Tom Hanks | Warner Bros.
Kariéra šestašedesátiletého Toma Hankse mohla být těžko úspěšnější. Od sklonku osmdesátých let se pravidelně objevuje v oceňovaných dílech těch nejlepších filmařů a své nadání dal na odiv v obdivuhodném žánrovém spektru. Zazářil v romantických komediích, závažných dramatech, válečných eposech, gangsterkách či v epických sci-fi. Vyhrál dva Oscary pro nejlepšího herce v hlavní roli za filmy Philadelphia a Forrest Gump a další čtyři nominace získal za komedii Velký, Zachraňte vojína Ryana, Trosečníka a Výjimečné přátele.
Roku 2012 v Atlasu mraků prokázal, že s bravurou zvládá také vypočítavé a odpudivé postavy, což loni podtrhl pozoruhodnou kreací hamižného Presleyho agenta v životopisném velkofilmu Elvis. Aktuálně promuje americký remake švédské dramedie Muž jménem Ove s názvem Muž jménem Otto, který do českých kin dorazí 2. února, v němž hraje odměřeného mrzouta.
Elvis | Warner Bros.
Hanks se těší popularitě také pro své příjemné a laskavé vystupování. To, že zůstává nohama na zemi, dokládá i jeho upřímná kariérní sebereflexe. V minulosti už několikrát prohlásil, že se nerad dívá na své filmy a že pouhou hrst z nich považuje za opravdu dobré. Tento otevřený přístup nyní dotáhl do extrému během účasti v podcastu The Great Creators with Guy Raz, kde své herectví ostře zpochybnil. „Zápolím s autenticitou,“ přiznal herec, jehož brzy uvidíme také v novince Wese AndersonaAsteroid City. „Potýkám se s rozdílem mezi tím, že jako herec se živím lhaním a jako člověk lžu sám sobě,“ pokračoval Hanks, jenž se ke svým projektům nevrací, jelikož v nich spatřuje faleš.
„Všímám si okamžiků, kdy si říkám: ‚Tady jsem tu příležitost vůbec nevyužil,‘“ kál se častý spolupracovník Stevena Spielberga s tím, že mohl dosáhnout mnohem lepších výkonů. „Po dokončení filmu jsem si často uvědomil, že jsem nedospěl tam, kam bylo potřeba. A proč? Uspokojilo mě to, co jsem předvedl? Nedokázal jsem se naladit na text? Neměl jsem v kapse dost nápadů? Nebo proto, že jsem ten den přišel pozdě a místo šesti pokusů absolvoval jen dva? Z toho pramení všechny pochybnosti,“ vysvětlil.
Hanks dokonce přiznal, že takřka s žádným ze svých pamětihodných charakterů se nedokázal plně ztotožnit. Žádnému se prý nepodobá. Přesto zmínil Forresta Gumpa jako film, který ho zastihl v nejlepší formě a v nejpoctivější přípravě. „S Robertem Zemeckisem jsme nad tím seděli celé týdny a přemýšleli, co si s tím počneme,“ tvrdil herec. Na mysli měl přístup ke knižní předloze Winstona Grooma, kterou snímek svým úspěchem zastínil. „Mluvili jsme o všem ve scénáři. A také o scénách, které v něm neskončily, a o tom, co pro děj znamenají. S textem se musíte seznámit, jelikož představuje interpretaci tématu. A kvůli tématu to všechno děláme,“ vysvětloval.
Forrest Gump | Paramount
Právě témata jsou pro Hankse klíčová, přičemž je umí zpětně nahlížet velice kriticky. V zářijovém rozhovoru pro magazín People překvapil tvrzením, že natočil maximálně čtyři velmi povedené filmy. Forresta Gumpa staví na piedestal a několikrát veřejně adoroval také Atlas mraků, v němž si zahrál několik různých rolí. Dále si cení ještě Zemeckisova Trosečníka a překvapivě vybral ještě sportovní komedii Velké vítězství z roku 1992.
Mezi svými filmy, jimiž oscarový herec vyloženě pohrdá, patří například komedie Muž s červenou botou (1985), kterou roku 1989 pomluvil v rozhovoru pro Playboy. „Mizerný a nesoustředěný film. Nepojednává o ničem, čemu byste mohli porozumět,“ řekl. V oblibě nemá také Ohňostroj marnosti (1990) a pyšný není ani na svůj výkon v Zachraňte vojína Ryana. Pro New York Times rovněž zpochybnil kvality Šifry mistra Leonarda a jejích pokračování.
Tvorba filmů je podle něj nesmírně náročná a málokdo ji ovládá tak, aby stvořil hodnotné dílo. „Podílel jsem se na vzniku spousty filmů a jejich výroba mě stále fascinuje. Ze záblesku jediné myšlenky k blikajícímu obrazu na plátně. Celý ten proces nahlížím jako zázrak,“ řekl pro People. Hanks možná lituje některých zmařených šancí, ale filmařinu považuje za nejlepší práci na světě.
A Man Called Otto | Columbia/TriStar
Dokonce o ní napíše svůj první román, který nazval The Making of Another Major Motion Picture Masterpeace. Nakladatelství Penguin Random House ho vydá 9. května letošního roku. Pojednává o fiktivním natáčení hvězdně obsazeného superhrdinského filmu. Příběh se rozpíná do několika dekád, začíná roku 1947 u válečného veterána, jehož synovec se pro svůj komiks inspiruje jeho hrdinskými činy.
Kinolog: Avatar 2 je nejlépe udělaný film všech dob. Proč to většina lidí neuvidí?
Po 13 letech přichází pokračování 3D sci-fi Avatar. Je podobně technicky revoluční jako jednička, ale rozdílů si všimne jen trénované oko. Nadšení brzdí, že i druhý díl vychází z podobně problematických dějových konceptů.