Golda – Železná lady Izraele

63%
Golda – Železná lady Izraele
6. října 1973, pod rouškou tmy, v den největšího izraelského svátku a během měsíce ramadánu, zahájila spojená vojska Egypta, Sýrie a Jordánska překvapivý útok na Sinajský poloostrov a Golanské výšiny. Golda Meirová, jediná premiérka v dějinách Izraele, stojí proti přesile, čelí bezprostřednímu, evidentnímu a všudypřítomnému nebezpečí, tikající časované bombě, které, jak doufala, nikdy nebude muset čelit. Zahlcená, paralyzovaná a frustrovaná spory ve svém čistě mužském kabinetu, s malou nadějí na záchranu, se tato jediná žena ocitá v závodě s časem o záchranu milionu životů na obou stranách konfliktu. Téměř nepoznatelná Helen Mirren ztělesňuje jednu z nejikoničtějších a nejvlivnějších politických vůdkyň dvacátého století, kterou předtím v televizi ztvárnila Ingrid Bergman a na divadelních prknech Anne Bancroft. Golda Meirová se ocitla v centru dramatických geopolitických událostí a v rozhodující scéně vysoké diplomacie, v okamžiku, který se její zemi mohl stát osudným, jako žena obklopená samými muži – generály Dajanem, Elazarem, Šaronem a také Henrym Kissingerem. (Film Europe)


Režie:

Recenze: Golda – Železná lady Izraele

Kinobox.cz
50%

Režisér Guy Nattiv umí točit, Helen Mirren umí hrát. Golda: Železná lady Izraele drží pohromadě a obsahuje některé sugestivně natočené scény. Jenže konflikt filmu je otupený svou přímočarostí a oslavností, za níž se skrývá neochota zajít víc do hloubky. Oslava národní hrdinky nedává příliš prostoru k pochybám o jejích záměrech či rozhodnutích, proč s ní tedy máme trávit přes devadesát minut času?


mojmir.sedlacek
6 033 bodů
6
Hlavním tahákem tohoto ne-životopisu je jistě suverénní výkon Helen Mirren a jejího maskérského týmu, výsledek však překvapivě soustředěně a poutavě nabízí i trochu jiný (a zábavnější) zážitek, než by člověk od biopicu o političce čekal.
roman21
roman21
292 bodů
6
Takový nemastný neslaný


Dodatečné informace

Původní název:
Golda (více)
  • Golda – Železná lady Izraele
  • Velká Británie Golda
  • Velká Británie Golda - Železná lady Izraele
Premiéra v ČR:
21. 9. 2023
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Velká Británie
Tržby:
5,7 mil. USD (celosvětově)