Videorecenze: Nejkultovnější film všech dob vás o Halloweenu promění v pansexuály

Videorecenze: Nejkultovnější film všech dob vás o Halloweenu promění v pansexuály
Rocky Horror Picture Show - videorecenze | 20th Century Fox/Warner Bros./Walt Disney Studios Motion Pictures
Rocky Horror Picture Show
Rocky Horror Picture Show
74%
Rocky Horror Picture Show z roku 1975 je komediální hororový sci-fi muzikál, toto dílo tedy spojuje mnoho žánrů najednou. Uvnitř něj jsou desítky odkazů na jiné filmy, knihy, pořady, obrazy nebo popkulturní ikony a fenomény. Jde o poctu mnoha béčkovým hororům a sci-fi, projevuje se tu vliv videoklipů a také pornografie.
Rocky Horror Picture Show – videorecenze | Kinobox
Mladí novomanželé Brad (Barry Bostwick) a Janet (Susan Sarandon) na svatební cestě v dešti zabloudí do tajuplné vily (či zámku), kde mají sraz různé podivné bytosti. Všem velí šílený vědec Dr. Frank N. Further (Tim Curry), transvestita z transsexuální planety Transylvania, který právě stvořil dokonalého umělého člověka Rockyho Horrora (Peter Hinwood) jako svého dokonalého milence. V průběhu děje Brad i Janet sexuálně podlehnou jak Frank N. Furtherovi, tak Rockymu. Na konci zjistí, že již nedokážou žít v genderově omezených rolích a že tradiční manželství je nanic. Toto, prosím pěkně, je skutečně film z roku 1975!
Film vychází původně z divadelního muzikálu a na jeho stylizaci je to hodně poznat. Utahuje si však i z různých výchovných dokumentů, co všechno nemají dělat mladí lidé, aby zůstali počestní. Fascinující je, že Rocky Horror Picture Show se dodnes promítá v některých kinech a v Česku jej opakovaně uvádí kino Aero v rámci Festivalu otrlého diváka.
Tim Curry
Tim Curry

Herec, Účinkující

Film totiž vybízí ke zpívání, tančení, převlékání se do kostýmů, citování hlášek, povídání si s postavami na plátně i dalším aktivitám (házení rýže, konfet, toaletního papíru apod.). Tvůrci Richard O´ Brien a Jim Sharman pochopili velice přesně, co je základem hororového žánru. Nebojíme se monster jako takových či monster jako něčeho radikálně odlišného, bojíme se monster v nás a bojíme se je přijmout. Dlouhé období dějin jsme byli vychovávaní v tom, že LGBTQ+ lidé jsou monstra a jejich identita je nakažlivá jako mor. Tento snímek to ztělesňuje naplno a se sebepřijetím.

Když se pak zamyslíme, co znamená Halloween, je to strašidelná pohanská moc, kdy se osvobozujeme od konvencí, přijímáme lépe svou živočišnou stránku a bereme na sebe pomocí kostýmů jinou identitu.
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.