Stallone v Rockym neumí pořádně boxovat. Skutečného šampiona byste si netipnuli

Stallone v Rockym neumí pořádně boxovat. Skutečného šampiona byste si netipnuli
Rocky Balboa | Metro-Goldwyn-Mayer / United Artists.
Rocky
Rocky
82%
Stallone až při přípravě druhého dílu spároval se světovým šampionem Robertem Dauranem, od něhož odkoukal nějaké triky. Původně lehce nemotornému a jen silově dobře vybavenému Rockymu tak přidal nové finesy. Je ale nutné poznamenat, že Stallone nikdy neabsolvoval jediný ostrý boxerský zápas.

Stejně tak Carl Weathers, který ztvárnil jeho protivníka Apolla Creeda, byl sice špičkovým atletem (hrál závodně americký fotbal), ale boxovat se učil rovněž až pro film. A samozřejmě svůj styl hodně odkoukal od Muhammada Aliho. Ani on však nikdy neuměl nic jiného než naučenou choreografii a nikdy nestál v ringu proti nikomu, kdo by to s bojem myslel vážně.
Je přitom známá věc, že skutečný box jako sport se od filmových zápasů velmi liší. Boxeři se mnohem víc kryjí a většině úderů se vyhnou. Nevyhrává ten s větší silou, vůlí nebo fyzičkou, jak sugerují filmy s Rockym, ale kdo má větší postřeh, lépe načte pohyby a taktiku protivníka a rozhodí jeho rytmus. Box jsou spíše šachy s rukavicemi než gladiátorské mlácení se.
Kinolog: Creed
Ani Mr. T ve třetím díle Rockyho ani Dolph Ludgren ve čtvrtém nebyli původně boxeři. Mr. T hrál rovněž americký fotbal a po zranění kolena působil jako vyhazovač a osobní ochranka. Lundgren zase závodil ve full contact karate, ale neboxoval s rukavicemi. Jediným skutečným boxerem v celé sáze je Tommy Morrison v pátém díle, jehož Rocky trénuje jako nového šampiona.
Morrison v roce 1993 porazil v souboji o titul mistra světa George Foremana a patří mezi boxery s nejsilnějším levým hákem všech dob. Byl zároveň enfant terrible, užíval drogy, byl obviněný ze sexuálního násilí a zemřel na následky AIDS. V šestém díle Rockyho pak je veteránovým soupeřem další (bývalý) profesionální boxer Antonio Tarver.

Ale zatímco Morrisona a Tarvera si lidé již moc nepamatují, nezbývá než vyzdvihnout, že v celé Rockyho sérii vystupuje muž, který měl s profesionálním boxem velké zkušenosti. A nikdy byste to do něj na první pohled neřekli. Je to bratr Rockyho manželky Adriany, malý a zavalitý Paulie, jehož ztvárnil dnes již 83letý Burt Young.
Burt Young
Burt Young

Herec, Scenárista

Young přitom opravdu klame tělem. Plešatějící, pupkatý, kolíbající se a večně kouřící strejc měl totiž za sebou značně oslnivou boxerskou kariéru. Od 17 do 19 let sloužil u námořnictva a během té doby vyhrál 32 z 34 boxerských utkání, což znamená, že zápasil častěji než jednou měsíčně. Poté se dal na profesionální box a vyhrál neuvěřitelných 17 zápasů v řadě bez jediné porážky. Působil však pod více jmény, takže je v historických tabulkách špatně dohledatelný. Ostatně, jeho rodné jméno zní Gerald Tommaso DeLouise. Burt Young si začal říkat až později jako filmový herec, poté, co vystudoval u slovutného newyorského učitele Lee Strasberga.
25-vzacnych-fotografii-z-minulosti-ktere-jste-nejspis-nikdy-nevideli-6-cast-1
Burt Young a Sylvester Stallone při natáčeního Rockyho (1976). | MGM
Jeho boxerským manažerem a trénerem byl, mimochodem, slavný Cus D'Amato, který vynalezl téměř neporazitelný boxerský styl peekaboo, díky němuž získali světový titul Floyd Patterson, José Torrés nebo Mike Tyson. Peekaboo styl je postavený na tom, že se drží paže blízko u těla, rukavice pouze do výše nosu, aby boxer dobře viděl, a ustavičně se uhýbá tělem do stran, případně dolů, a sofististikovaně nadrilovanou prací nohou se soupeř „obtancovává zboku“. Peekaboo boxery, pokud jsou dostatečně rychlí, téměř nejde trefit, zatímco oni se dostávají velmi snadno soupeři na tělo. Dokonce si díky velkému rozsahu pohybů v bocích mohou dovolit velký rozmach a mít extra tvrdou ránu.
Pro Burta Younga muselo být natáčení Rockyho v jeho 36 letech zvláštním zážitkem, protože si tím zpětně vybavoval i to, kdy v tréninku stál proti Muhammadovi Alimu. (Ostatně, také jste si vždy mysleli, že Pauliemu muselo být hodně přes 40 let?) Za roli věčně brblajícího řezníka získal svou první a jedinou nominaci na Oscara.
Burt Young, Talia Shire, Sylvester Stallone
Rocky III | MGM
Za svůj život se objevil v desítkách rolí, obvykle vedlejších. Podobně jako Stallone se věnuje malování a některé jeho obrazy jsou v Rockyho sáze dokonce k vidění. Ilustroval i dětské knížky a poezii. Vydal 400stránkový historický román Endings a napsal dvě divadelní hry a scénář ke snímku Strýček Joe Shannon (1978), v němž si zahrál výjimečně hlavní roli.
V 80. letech se překvapivě věnoval běhání maratonů. Byl jednou jedinkrát ženatý a má jednu dceru. Jeho život byl však celkově mnohem plodnější a pestřejší, než by se mohlo zdát na základě toho, jak přesvědčivě ztvárnil trochu omezeného a nerudného lenocha Paulieho.

P. S.: Sluší se připomenout, že zkušenost z ringu měl i Tony Burton, který ztvárnil člena Rockyho týmu Tonyho Duka Everse. Burton rovněž hrál americký fotbal a profesionálním boxerem byl dva roky v 50. letech.