Slavná tréninková montáž z Rockyho mohla vypadat jinak, kdyby Stallone byl silnější

Slavná tréninková montáž z Rockyho mohla vypadat jinak, kdyby Stallone byl silnější
Stallone a Butkus | Getty Images
Historie vzniku prvního Rockyho je všeobecně známá. Patří do ní i smutné epizody z první poloviny 70. let, kdy se Sylvester Stallone nepříliš úspěšně protloukal jako herec. Musel brát role v podřadných filmech, a když byl úplně na dně, musel prodat i svého milovaného psa. Více než padesátikilový bulmastif jménem Butkus byl Stalloneho nejvěrnějším parťákem, přesto se jej živořící herec musel načas zbavit. Nechal jej sousedovi za pouhých padesát dolarů a Stallone tento moment označil za nejhorší ve svém životě.
Rocky | Metro Goldwyn Mayer
Když se mu nedlouho poté podařilo udat scénář k prvnímu Rockymu, karta se obrátila. Výkupní cena Butkuse se drasticky zvedla a Stallone musel za psa zaplatit tři tisíce dolarů, což byla zhruba desetina jeho scenáristického platu. Herec (a současně i scenárista) však neváhal.
Rocky
Rocky
82%
Snad i proto Stallone původně plánoval ozvláštnit dnes slavnou tréninkovou montáž zapojením právě Butkuse. Chtěl ho držet v náručí během ikonického běhu po schodech a ukázat, jak při něm věrný čtyřnohý kamarád stojí i v těžkých momentech. „Nebylo by skvělé, kdybych vyšel ven, trénoval a popadl svého psa Butkuse, který váží asi pětapadesát kilo, a vyběhl po schodech nahoru? To by se mi líbilo. Bylo by to jedinečné, neobvyklé. Na konci bude Rocky schopný běhat se psem a předvést, jak je silný,“ vzpomínal Stallone na ambiciózní nápad v rámci kampaně k prvním Postradatelným (2010).
Sylvester Stallone
Sylvester Stallone / Rocky | MGM
Realizace tohoto plánu však tak snadno neprobíhala: „Rozběhl jsem se a asi po čtyřech schodech jsem si uvědomil, že toho psa neunesu. Pokud se nezmění v čivavu, mám velký problém.“ Nakonec se proto Stallone rozhodl situaci nekomplikovat, schody vyběhnout sám a Rockyho výkonnostní posun ilustrovat pouze tím, že na začátku nemůže popadnout dech, zatímco později, když je na zápas s Apollem Creedem připravený, to zvládne jako nic.
Butkus se tedy musel smířit s mnohem menší rolí v příběhu, ale snad ho to nakonec příliš nemrzelo. Úspěchem prvního Rockyho totiž započala natolik bohatá kariéra jeho páníčka, že se už věrný mazlíček o svou budoucnost bál nemusel.