Videorecenze: Equalizer 3 už působí jako film od Stevena Seagala. Jen trochu líp vypadá

Videorecenze: Equalizer 3 už působí jako film od Stevena Seagala. Jen trochu líp vypadá
Equalizer 3: Poslední kapitola | Falcon
Equalizer 3: Poslední kapitola
Equalizer 3: Poslední kapitola
72%
Druhý díl přišel v roce 2018 a třetí nyní se slibným podtitulem Poslední kapitola. Čtvrtou bychom totiž opravdu už nezvládli. Série má mírně sestupnou tendenci a je na ní patrné, že její ideové kořeny leží někde v 80. letech, kdy byl na vrcholu akční samozvanecký žánr. Samozvaní mstitelé (vigilantes) tehdy byli odpovědí na vlnu zločinu, jež v USA narostla v 70. letech. Pocit bezmoci, že nepomůže policie, tajné služby či armáda, ale pouze „hodní chlapi, co nosí zbraň“, odpovídal na hněv mnoha občanů a zároveň v mužích pěstoval pocit potřebnosti a zadostiučinění.
Equalizer 3: Poslední kapitola – videorecenze | Falcon
Vypjatý individualismus panoval v akčním žánru někdy do 90. let, než ho postupně nahradili superhrdinové s nadpřirozenými schopnostmi, kteří už byli často propojení v týmech a měli oficiální posvěcení od vlády.

Equalizer vypráví o muži, který profesi zabijáka pověsil na hřebík, ale právě tento hřebík přibil náčiním, které prodává. Prodavač v obchodě pro kutily se nedobrovolně znovu stává kutilem v zabíjení. Něčím tento nápad oslovoval spoustu starších kutilů, kteří by měli mít nejlepší roky svého života za sebou, ale nářadíčko jim pořád slouží.
Equalizer 3
Denzel Washington – Equalizer 3 | Sony
Série je od počátku braná jako jakási vzpomínka na „staré dobré časy“ a nemá být v zásadě realistická. S množstvím mrtvých protivníků se však dostává až k absurditě. Nejenže je zjevné, že tolik lidí by stárnoucí pán nikdy nezabil, ale hlavně se ukazuje, že zločin nejde vymýtit zabíjením. Equalizer tak dochází až k samotným limitům žánru.

Tím, že se děj přesouvá do Itálie, kde hrdina po téměř fatálním zranění nalézá nový domov, se dostává i ke kořenům organizovaného zločinu – italské mafii, jež byla první takto globální organizací. Zde se jedná o její větev zvanou Camorra. Robert, jenž si začne říkat Roberto a pocvičí se v italštině až k dokonalé plynulosti, se nezastaví, dokud ty bastardy nezničí všechny a nepomůže přitom nezištně i několika dalším lidem.
Equalizer 3: Poslední kapitola
| Falcon
Dokud se hlavní hrdina zotavuje ze zranění a poznává okolní prostředí, je snímek vlastně sympatický. Někde od poloviny se však přepne do něčeho, co se dost podobá akčním béčkům se Stevenem Seagalem (muž s tajemnou minulostí tajného agenta páchá dobro na vlastní pěst a je zcela neprůstřelný a nedotknutelný a na likvidaci ostatních vydává minimum energie).
Přesněji, Equalizer 3 je něco, co by Steven Seagal nepochybně strašně rád sám napsal, režíroval a hrál v tom hlavní roli, akorát nemá talent Antoina Fuquy, charisma Denzela Washingtona a nikdy s ním nebude spolupracovat tříoscarový kameraman Robert Richardson.