Nový Napoleon má 158 minut. Režisér chce přesvědčit studia, aby povolila čtyři a půl hodiny

Nový Napoleon má 158 minut. Režisér chce přesvědčit studia, aby povolila čtyři a půl hodiny
Napoleon | Sony
Rozpočet vyšel na 130 milionů dolarů a vzhledem k tomu, jak je Scott zvyklý šetřit a za výrazně menší peníze umí udělat velkou podívanou, to slibuje nevídaný zážitek. Film bude mít uvedení nejprve v kinech na velmi omezenou dobu, aby stihnul oscarovou sezónu. Potom však bude k vidění na VOD službě AppleTV, která ho z velké části zafinancovala. Tato kinoverze má mít 158 minut, což je v dnešní době spíš standard.
Napoleon: trailer | Apple TV+
Scott má nicméně zároveň v rukávu (či na pevných discích své produkční společnosti uloženou a nachystanou) verzi, která má 270 minut, tedy čtyři a půl hodiny. Kromě delších válečných scén a putování Napoleonovy armády světem má obsahovat výrazně posílenou dějovou linii s Napoleonovou ženou Joséphine, již ztvárnila Vanessa Kirby. Scény by se přitom měly odehrávat před jejím setkáním s Napoleonem.
Napoleon
Napoleon
70%
Scott by byl rád, kdyby se mu podařilo přesvědčit Apple a studio Sony, aby prodlouženou verzi (director´s cut) pustili někdy do kin, byť samozřejmě jen v limitované verzi několika exkluzivních kopií. Právě podobnými vypuštěnými zprávami si filmařská legenda zajišťuje pozornost a připravuje variantu, že podobný plán vyjde.
Ridley Scott
Ridley Scott

Režisér, Scenárista

Scott je obecně králem director´s cuts. Filmový server Collider dokonce v roce 2021 uspořádal žebříček jedenácti různě prodloužených verzí jeho snímků, z nichž nejhůř dopadl Robin Hood, který v dlouhé verzi působil jako dva filmy v jednom (odlehčený i supervážný). Třeba u snímku Černý jestřáb sestřelen je výrazně víc brutálních záběrů, ale nic podstatného, co posouvá děj. To se ostatně týká vetšiny prodloužených verzí. U fantasy Legenda z roku 1985 se její přestříhaná a téměř o 20 minut delší verze z roku 2002 jeví už jako výrazně lepší film.

Nejproslulejší je pochopitelně Blade Runner, jehož verze z roku 2007 uváděná jako „ultimate cut“ ukázala, jak moc odlišný potenciál v sobě již beztak klasický film ukrýval. Verzí Blade Runnera je ke všemu víc (za nejdůležitější se považuje ta z roku 1992) a zdá se, že nyní ani Scott sám není zárukou, co mělo být oním původním záměrem.
top-10-liam-neeson-jako-akcni-hrdina
Království nebeské | 20th Century Fox
„Nejvíce zachráněným“ Scottovým filmem je však historická válečná epika Království nebeské z roku 2005, kde nový sestřih byl naprosto odlišný od verze uváděné v kinech. Vyniklo, jak moc studio film poškodilo, zatímco Scottova verze je velkým uměleckým dílem.

V případě Napoleona nejspíš ani nejde o to, že by Scott byl se 158minutovou verzí velmi nespokojený, jen má touhu v době VOD minisérií ukázat, že příběh, jenž napsal jeho oblíbený scenárista David Scarpa (Všechny prachy světa a připravovaný Gladiátor 2) unese mnohem větší stopáž. Je ostatně běžné, že první sestřihy mívají o hodinu až dvě víc než výsledné filmy v kinech.
Většinou je v nich vidět víceméně všechen natočený materiál uspořádaný často lineárně a z této formy se snímky postupně otesávají na divácky přijatelnou délku. Autoři však mnohdy musí oželet své oblíbené scény. Éra DVD přinesla možnost vracet je zpět (jako volitelně zobrazitelné) a etapa VOD umožňuje prezentovat filmy zase v jiném formátu – minisérie nebo dlouhého filmu, který lidé nakoukávají postupně s pauzami.
Světová premiéra Napoleona v kinech je stanovená na 23. listopadu 2023.