Z Napoleona se Phoenixovi roztřásla kolena. Scott s ním musel projít scénář bod po bodu

Z Napoleona se Phoenixovi roztřásla kolena. Scott s ním musel projít scénář bod po bodu
Napoleon | Sony
Joaquin Phoenix patří v tuto chvíli mezi nejchválenější a nejvyhledávanější herce Hollywoodu. Roky si budoval pověst kontrakulturního rebela, který dělá jen to, čemu opravdu věří, a jenž pohrdá mainstreamem. O to úspěšněji ho pak opanoval, vyvrcholilo to dokonce Oscarem za kontroverzního Jokera. Od té doby se zdá, že Phoenix zaplnil díru vzniklou po odchodu Daniela Day-Lewise do důchodu v roce 2017. Nyní je největším mužským jménem branže.
Napoleon
Napoleon
70%
To, že jste na kariérním vrcholu, však neznamená, že se nemůžete setkat s výzvou, která vám nahání hrůzu. Přes dvě staletí odstupu samozřejmě obrousilo Napoleonovu společenskou hranu, dnes ho především známe jako jednu z mnoha historických figur. Dlouhé desítky let však šlo o nejkontroverznější osobnost planety, kterou mnozí milovali a nenáviděli s nekonečnou vášní. V Napoleonovi se zhmotnil jakýsi Protohitler. Šelma a bestie (tituly, jimiž byl skutečně titulovaný) hrozící celé Evropě porobením. Pro jiné byl zákonodárcem, vizionářem, jenž se pokouší sjednotit společnost, dát jí řád a přivést ji na cestu trvalého míru.
Napoleon: trailer | Apple TV+
Ridley Scott popsal ve velkém rozhovoru pro magazín Empire způsobem sobě vlastním pochyby, jež Phoenixe naplnily, když se s postavou plně seznámil. „Přijde ke mně, posrané dva týdny před začátkem natáčení, a říká mi, že neví, co má dělat,“ svěřil se Scott. „Říkám: ‚Cože?!‘ ‚Nevím, co mám dělat,‘ on na to zas. Proboha, myslím si. ‚Pojď a sedni si.‘ A tak jsme seděli deset dní, probrali scénu po scéně, svým způsobem jsme nazkoušeli celý film. Šli jsme detail po detailu,“ upřesnil režisér.
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix

Herec

Pětaosmdesátiletý umělec už zažil vše, co zažít jde. Komerční úspěch, určování trendů i pád na dno, výsměch a nepochopení. Má proto nervy z oceli, zjevně o dost víc než samotný Phoenix. Osmačtyřicetiletého herce si však Scott rozhodně váží, označil ho jako „nejlepšího představitele problematických charakterů“ v odkazu na jeho schopnost skvěle ztvárňovat nějakým způsobem vyšinuté či ztrápené postavy.
Napoleon
Napoleon | Sony
Phoenix na oplátku ke Scottovi vzhlíží, vždyť právě v jeho Gladiátorovi si odbyl první velkou roli. „Už dlouho jsem si pohrával s nostalgickým nápadem pracovat znovu s Ridleym,“ sdělil v rozhovoru pro Empire. „Během Gladiátora to byla neuvěřitelná zkušenost, ale byl jsem tak mladý! Šlo o moji první velkou produkci. Opravdu jsem toužil si to zopakovat. Několikrát už mě oslovil s jinými projekty, ale nic z toho mi nepřišlo jako správná výzva. Celou dobu jsem však čekal na příležitost s Ridleym znovu točit.“
Scénář se po jeho obsazení podle Scotta kompletně přepsal, aby mu lépe sedl. Postaral se o to David Scarpa, jenž pro Scotta pracoval už na filmu Všechny prachy světa. „Joaquin je tak daleko od konvence, jak si jen dokážete představit,“ vysvětloval Scott. „Nedělá to naschvál, jedná se o intuici. Na základě toho pak funguje. Když mu něco nevyhovuje, řekne vám to. Napoleon je mimořádný proto, že celou produkci provázely nekonečné, ovšem konstruktivní otázky od Joaquina,“ shrnul britský režisér.
Jestli všechna ta péče přinese kýžené ovoce, se dozvíme 23. listopadu v českých kinech.