Milan Rozšafný

Milan Rozšafný

Autor
Šéfredaktor Kinoboxu. Narozen v roce 1988, vystudoval obor Komunikace v médiích. Psaní o filmech a seriálech se věnuje od roku 2012. Prošel redakcemi Moviezone.cz, TVZone.cz a webů televize Prima, externě spolupracoval s Esquire.cz. Je jedním z autorů knih Encyklopedie fantasy filmu a Encyklopedie hororového filmu. Milovník akčňáků, gangsterek, fantasy i sci-fi filmů.

Články autora

  1. Sci-fi událost roku? Seriál od tvůrců Hry o trůny láká na mimozemskou invazi a jiné světy
    Seriály9. 3. 2024
    Sci-fi událost roku? Seriál od tvůrců Hry o trůny láká na mimozemskou invazi a jiné světy

    Zatímco únor se nesl na Netflixu ve znamení velkolepé seriálové fantasy Avatar: Legenda o Aangovi (Avatar: The Last Airbender), v březnu se pro změnu ponese na vlnách velmi ambiciózní sci-fi. Tvůrci Hry o trůny (Game of Thrones) David Benioff a D. B. Weiss se 21. března vrátí na seriálovou scénu adaptací oceňovaného románu Problém tří těles (3 Body Problem), který slibuje mnohovrstevnatou žánrovou podívanou. I po finální ukázce však stále nabízí více otázek než odpovědí.

  2. VOD tipy: Přichází Wonka, noví Gentlemani i hvězdy filmů pro dospělé
    VOD8. 3. 2024
    VOD tipy: Přichází Wonka, noví Gentlemani i hvězdy filmů pro dospělé

    Tento víkend bude na streamovacích službách žánrově velmi pestrý. Příznivce rodinné zábavy čeká nový Willy Wonka s tváří Timothéeho Chalameta, dočkají se ale i fanoušci režiséra Guye Ritchieho a na Netflixu si můžete zapnout i novou epickou fantasy s hvězdou Stranger Things. Nabídka ale obsahuje i poněkud peprnější počiny.

  3. Úzkost, závist i stud. Návrat animáku V hlavě ukazuje nové emoce a baví stejně jako před lety
    Filmy8. 3. 2024
    Úzkost, závist i stud. Návrat animáku V hlavě ukazuje nové emoce a baví stejně jako před lety

    Pixarovka V hlavě (Inside Out) patří mezi divácky nejoblíbenější animáky studia s lampičkou a jde v podstatě o jeden z jeho posledních originálních počinů mimo sequely, který u kritiků i diváků uspěl a nezanechal po sobě rozpačité reakce či tržby z kin. Nelze se proto divit, že se Pixar v neveselých časech k divácky oblíbené látce vrací a od 13. června ji hodlá v kinech přiživit druhým dílem. Nový trailer ale napovídá, že dvojka by nemusela být laciným ždímáním úspěšného animáku.

  4. Hojerem ani spartakiádním vrahem Metoda Markovič neskončí. Tvůrce prozradil, kolik řad má v plánu
    Seriály8. 3. 2024
    Hojerem ani spartakiádním vrahem Metoda Markovič neskončí. Tvůrce prozradil, kolik řad má v plánu

    Na streamovací službě Voyo sbírá velmi nadšené ohlasy kriminální série Metoda Markovič: Hojer, která se minulý týden dočkala svého finále. Mnohými kritiky i diváky je považována nejen za dosud nejlepší originální počin této platformy, ale také za jednu z nejlepších tuzemských kriminálek posledních let. Není žádným překvapením, že tvůrci již pracují na druhé řadě, jež bude pojednávat o spartakiádním vrahovi. Scenárista Jaroslav Hruška ovšem ani zde nechce skončit.

  5. Colin Farrell válí jako detektiv Sugar. Skvělý trailer láká na kriminálku ze staré školy
    Seriály8. 3. 2024
    Colin Farrell válí jako detektiv Sugar. Skvělý trailer láká na kriminálku ze staré školy

    V časech, kdy se tvůrci kriminálek snaží o přehnanou originalitu a chtějí příběh osvěžit rádoby svěžími nápady či přepálenými zvraty a např. ve čtvrtém Temném případu (True Detective) až přehnaně sází na nadpřirozeno, je vždycky hezké, když se objeví detektivka, která spoléhá na prověřené propriety a nechá vzpomenout na klasiky žánru. A přesně takový by mohl být nový seriál Sugar s hvězdným Colinem Farrellem v hlavní roli.

  6. Seriálový Fallout láká na postapokalyptický nářez roku. Velkolepá ukázka nadchne nejen herní fandy
    Seriály7. 3. 2024
    Seriálový Fallout láká na postapokalyptický nářez roku. Velkolepá ukázka nadchne nejen herní fandy

    Už 11. dubna dorazí na streamovací službu Amazon Prime Video jeden z nejočekávanějších seriálů tohoto roku, adaptace videoherní legendy Fallout. Tato značka patří mezi nejmilovanější herní série vůbec, na níž fanoušci nedají dopustit, a bylo jasné, že hraná verze to bude mít u diváků hodně těžké. Dosavadní upoutávky ale zatím všechnu skepsi zahání, a naopak Fallout katapultují mezi nejepičtější seriály tohoto roku.

  7. Třetí Survivor bojuje o přežití. Televizní sledovanost si připisuje nejhorší start v historii pořadu
    Téma6. 3. 2024
    Třetí Survivor bojuje o přežití. Televizní sledovanost si připisuje nejhorší start v historii pořadu

    Na obrazovkách televize Nova v úterý večer začala očekávaná třetí řada oblíbené reality show Survivor Česko & Slovensko. Předplatitelé streamovací služby Voyo se sice prvních dvou dílů, v nichž několik soutěžících z řad celebrit i obyčejných lidí bojuje o výhru 2,5 milionu, dočkali už minulý týden, v televizi se však pořad rozjíždí až nyní. Nejspíš to je jedním z hlavních důvodů, proč zájem o Survivora „v bedně“ konstantně klesá a svou letošní řadu odstartoval až nečekaně nízko.

  8. Kungu Fu Panda 4 kope a baví jako za starých časů. Oblíbený animák si drží své klady i zápory
    Recenze6. 3. 2024
    Kungu Fu Panda 4 kope a baví jako za starých časů. Oblíbený animák si drží své klady i zápory

    Když se před 16 lety Kung Fu Panda poprvé objevila na plátnech kin, studio Dreamworks možná ani netušilo, že zde vzniká jedna z jeho největších animovaných značek. Žravý i neohrožený medvědí bojovník se stal symbolem poctivého dětského dobrodružství, které hezky využívá tematiku asijských bojových filmů a nabízí sympatickou podívanou pro děti i jejich rodiče. Čtvrtý díl vstupuje do kin osm let po posledním filmu a dá se říct, že i tentokrát zůstalo vše při starém. Což je dobře i špatně zároveň.

  9. Začíná 40. ročník festivalu FAMUFEST. Nabídne studentské filmy Chytilové, Svěráka a dalších legend
    Festivaly a ceny6. 3. 2024
    Začíná 40. ročník festivalu FAMUFEST. Nabídne studentské filmy Chytilové, Svěráka a dalších legend

    Od středy 6. března až do neděle bude zejména v okolí pražské Letné probíhat jubilejní 40. ročník filmového festivalu FAMUFEST, který nenabídne pouze nejnovější studentské počiny. Zásadní milník je totiž potřeba oslavit také řadou koncertů, speciálních akcí, přednášek a v neposlední řadě se bude vzpomínat na ty největší osobnosti, které z dveří FAMU vyšly a začaly dobývat českou či světovou kinematografii.

  10. „Manželé Stodolovi nejsou true crime, ale romance,“ tvrdí tvůrci. Rádi by natočili pohádku
    Rozhovory5. 3. 2024
    „Manželé Stodolovi nejsou true crime, ale romance,“ tvrdí tvůrci. Rádi by natočili pohádku

    Od čtvrtka 29. února můžete v českých kinech vidět film Manželé Stodolovi, temný příběh o nechvalně známých sériových vrazích, kteří si vybírali oběti mezi osamělými seniory. K této příležitosti jsme si na rozhovor do Kinoboxu pozvali režiséra snímku Petra Hátleho a představitele jedné z hlavních rolí, herce Jana Hájka, aby nám o projektu prozradili bližší informace.

  11. Top kina ČR: Druhá Duna odstartovala famózně. Semlela Matku v trapu i Stodolovy
    Filmy5. 3. 2024
    Top kina ČR: Druhá Duna odstartovala famózně. Semlela Matku v trapu i Stodolovy

    Po dlouhých týdnech, kdy (nejen česká) kina zela prázdnotou, je v nich zase důvod k radosti. Po minulém úspěchu Matky v trapu tentokrát dorazil Paul Atreides s písečnými červy. Druhá Duna (Dune: Part Two) s přehledem překonala čísla prvního dílu a vidělo ji přes 100 tisíc diváků. Jak si v nabité konkurenci vedli Manželé Stodolovi?

  12. První vítěz Survivoru Vláďa komentuje novou řadu. Co si myslí o Mikýřově taktice?
    Rozhovory4. 3. 2024
    První vítěz Survivoru Vláďa komentuje novou řadu. Co si myslí o Mikýřově taktice?

    Minulý týden začala na Voyo nová řada oblíbené reality show Survivor Česko & Slovensko, v níž bude znovu skupinka soutěžících čelit drsné výzvě a v podobě dvou týmů se snažit vyhrát nejen náročné hry, ale také přežít náročné podmínky i taktiky či pletichy ostatních. Vítěz reality show si odveze domů nejen titul, ale zejména výhru v hodnotě 2,5 milionu korun. Co si o úvodních epizodách myslí vítěz první řady, Vladimír Čapek? Co říká na jednotlivé soutěžící a první kauzy?

  13. TV sledovanost: Seriál To se vysvětlí, soudruzi! zaostal za očekáváním. Sedm schodů k moci mu je v patách
    Téma4. 3. 2024
    TV sledovanost: Seriál To se vysvětlí, soudruzi! zaostal za očekáváním. Sedm schodů k moci mu je v patách

    V neděli večer odstartovala svou pouť novinka To se vysvětlí, soudruzi! a očekávalo se, zda sci-fi komedie naváže na obrovský úspěch Smyslu pro tumor. Seriál sice stanul na prvním místě nedělní návštěvnosti, na čísla předešlého hitu se však zatím příliš nechytá. Konkurence v podobě Sedmi schodů k moci pak České televizi hodně dýchá na záda.

  14. Tohle nevysvětlí ani soudruzi. Zmatený seriál České televize marně hledá humor i záhady
    Recenze4. 3. 2024
    Tohle nevysvětlí ani soudruzi. Zmatený seriál České televize marně hledá humor i záhady

    Mělo se jednat o nový hit Český televize, který ladně naváže na popularitu Smyslu pro tumor. Jenže už z žánrového mixu a prvních ukázek bylo jasné, že to novinka To se vysvětlí, soudruzi! nebude mít u diváků vůbec jednoduché. Mysteriózní sci-fi detektivka od Matěje Chlupáčka a Michala Samira v prvním díle nejde publiku ani trochu naproti, ale navíc vlastně jako by ani nevěděla, čím chce být.

  15. Druhá Duna slaví obří úspěch. Překonává tržby jedničky a jde ve stopách Oppenheimera
    Filmy4. 3. 2024
    Druhá Duna slaví obří úspěch. Překonává tržby jedničky a jde ve stopách Oppenheimera

    Druhá Duna (Dune: Part Two) konečně vtrhla do světových kin a všichni doufali v megahit, který po dlouhých týdnech sucha potěší všechny kinaře. A ti se dobrých zpráv opravdu dočkali. Druhý díl adaptace Franka Herberta skoro zdvojnásobil otvírací čísla jedničky a má nakročeno k tomu, aby ji i v celkových tržbách velmi rychle předběhl.