Začíná 40. ročník festivalu FAMUFEST. Nabídne studentské filmy Chytilové, Svěráka a dalších legend

Začíná 40. ročník festivalu FAMUFEST. Nabídne studentské filmy Chytilové, Svěráka a dalších legend
Electra | FAMU
Letošním hlavním tématem FAMUFESTu jsou Sítě. Téma vychází z neuronových sítí v mozku člověka, které vedle všech ostatních podnětů reagují samozřejmě také na umění. Festival se tak letos bude chtít zaměřit na smyslové, myšlenkové i emocionální stavy člověka. Zkrátka na všechno, co v nás filmy dokáží vyvolat. „Letošní téma poukazuje nejen na mozkové sítě, které v nás vyvolávají emoce, ale také na sítě jako propojení, bez kterého by filmový průmysl nefungoval – jedna složka ve filmu se neobejde bez té druhé,“ doplňuje výkonná ředitelka Anna Horáková.
Electra
Electra
75%
Otevíracím filmem festivalu bude krátkometrážní Electra, kterou má na svědomí talentovaná a na Oscara nominovaná Daria Kashcheeva. Snímek minulý rok sklízel ovace nejen v domácím rybníčku, ale také ve světě. Promítal se na festivalu v Cannes a vyhrál cenu za nejlepší krátkometrážní film na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. Jedná se vizuálně, režijně i stylisticky o jeden z nejvýraznějších a nejlepších tuzemských počinů posledních let, a to nejen v rámci krátkometrážních filmů. Rozhodně se tedy vyplatí vidět tento výjimečný zážitek na velkém plátně.
FAMUFEST ovšem nabídne přes stovku filmů, mezi nimiž rozhodně nebudou jen projekty z moderní produkce. Naopak v rámci jednotlivých bloků připomene i raná díla českých či slovenských režijních ikon. „Čtyřicáté výročí festivalu je pro nás velmi důležité. Na oslavu tohoto jubilea představíme kromě klasické výstavy studentů FAMU také výroční výstavu FAMUFESTu. Ta zahájí debatu o historii festivalu s osobnostmi, které hrály v jeho vzniku a transformaci klíčovou roli. V neposlední řadě jsme vybrali několik archivních studentských snímků, které promítneme v rámci jednotlivých filmových bloků,“ říká kreativní ředitelka festivalu Julie Martinková.
Miroslav Krobot
Přes kosti mrtvých | CinemArt
Návštěvníci festivalu tak budou moci zhlédnout studentské filmy např. od Věry Chytilové, Jana Svěráka, Juraje Jakubiska či Jana Hřebejka. Jejich díla budou zároveň reflektovat historii FAMU a ukazovat vývoj kinematografie. Speciálním hostem festivalu bude světově uznávaná polská režisérka Agnieszka Holland, která uvede svůj film Přes kosti mrtvých, v němž si zahrál Miroslav Krobot, a zúčastní se i následné diskuze.
Stěžejní část festivalu proběhne v letenském kině Bio Oko a v divadle Alfred ve dvoře, kde budou moci diváci zhlédnout i divadelní představení. Dále se bude FAMUFEST odehrávat v Klubu Letka, hudebním klubu Bike Jesus nebo Ankali. Velký prostor bude na festivalu věnován i speciálním přednáškám, jednu z hlavních bude mít Aleš Najbrt o tvorbě filmových plakátů. Filmové nadšence zkrátka čekají v následujících dnech na pražské Letné opravdové hody a náhled nejen do historie FAMU, ale i zásadní části české kinematografie.
Program festivalu najdete na oficiálních stránkách FAMUFESTu. V rámci akreditaci pak návštěvníci dostanou také na měsíc zdarma přístup do online platformy FAMU Films.
Zdroj: FAMUFEST