Electra

75%
Electra
Electra vzpomíná na své desáté narozeniny. Vzpomínky kříží sny a rozpadá se hranice mezi skutečností a fabulací. Izoluje se subjektivním světem fantazie obklopená výjevy prsatých panenek, plastových částí mužských těl či zubařských nástrojů. Učí se budovat vztah k vlastnímu tělu a objevuje sexualitu. Stále více se noří do svého nitra a skrze bolestivé vzpomínky dává průchod doposud potlačovaným emocím, díky kterým nachází cestu sama k sobě. Přední tvář současné tuzemské animace Daria Kashcheeva kombinuje fantasmagorický svět animace s hranými záběry a připomíná surrealistické snímky Jana Švankmajera.



Recenze: Electra

Kinobox.cz
90%

Přesně tohle potřebujeme! Ambiciózní vizi talentované autorky a schopného týmu, která konečně získala prostředky potřebné na realizaci svých plánů. Electra je úžasný zážitek.


hrumsrt
hrumsrt
9 364 bodů
10
Další kraťas, kterým zkouší Daria Kashcheeva dobýt svět a paradoxně to nejzajímavější, co v české tvorbě za opravdu hodně dlouhou dobu uvidíte.. Electra není bezchybná, ale ať už tématem, tak především provedením opět nutí zabodávat svět do mapy v místech, kde se nachází naše unikátní vlast. Po vizuální stránce navazuje na to nejlepší od Jana Švankmajera, či třeba Věru Chytilovou, ale jakoby režisérka dokázala snad jako jediná přenést jejich odkaz do dnešní doby. Řada hravých různých animačních a loutkových přístupů, kterými ozvláštňuje jedinečné téma Elektřina komplexu, utváří pod nánosem nepříjemného a uhrančivého zvukového doprovodu skutečně unikátní zážitek. Známá psychologická teorie poháněná traumatizujícím vzpomínáním hlavní aktérky, které nutí diváka k zamyšlení, co vlastně vidí a nutí ho k soustavnému rozboru obrazu samotného. Dílo, jež klade nároky a otázky, které je potřeba zodpovědět a překonat, a až se to podaří, je na čase Electru vidět znovu, aby měl divák prostor se soustředit zase na jiný jí nastíněný motiv. Absolutní vrchol české kinematografie posledních let v punkovém hávu, jaké není snadno hned zpracovat.. Nejednoznačné nedivácké vzepření se tradicím aktuálního tónu české kinematografie, které vystřeluje samotnou tvůrkyni na post jedné z nejsledovanějších osob tuzemské filmové tvorby.
Klajnik
Klajnik
8 627 bodů
9
Něco tak vizuálně nápaditého se jen tak nevidí. Režisérka filmu dala vědět, že na filmu pracovala od roku 2019 a nutno uznat, že ty 4 roky práce jdou na těch 20 minutách fakt vidět. Je to velmi koncentrované. Snad jen samotný rok vymýšlela nápady spojené s animací a až později, když se dozvěděla o elektřiny komplexu, tomu dala tematické sevření. Tvůrčí zájem byl tedy zaměřen takto a na výsledku to jde trochu znát. Nemám pocit, že by to o komplexu dost dobře vypovědělo a nepřišlo mi to tak dobře zabaleno jako jiný film (Přes střepy), který jsem viděl v rámci FAMU Four, ale možná to lépe sepne až to uvidím znovu, což rozhodně plánuji a rozhodně to byl z oné čtveřice kraťasů ten vizuálně nejsilnější - V tomto směru je to vlastně tak působivé (takovej gasparo-noéovskej švankmajer), že to můžu v klidu stavět na roveň toho nejlepšího, co jsem dosud v kinematografii viděl. Myslím, že Daria Kashcheeva má před sebou skvělou budoucnost. Hodně štěstí!
mojmir.sedlacek
6 046 bodů
9
Zatím stále jen kuloární zvěsti o kvalitách dalšího krátkometrážního počinu Darii Kashcheevy nejen nelhaly, ale dokonce ani nepřeháněly. Elektra je špičkovým, formálně i tematicky precizním dílem, které strká do kapsy vše, co letos na poli tuzemské audiovize vzniklo. A možná ne jen letos. Kashcheeva propracovala každou součástku bezmála půlhodinového filmu, díky čemuž příběh o jedné smutné vzpomínce na dětství emočně funguje a navíc jej lze donekonečna analyzovat. Gejzír nápadů, vizuálních detailů a do sebe zapadajících významů vede k tomu, že až to bude možné, budeme chtít tenhle snímek vidět opakovaně. A pak ještě mnohokrát. Nejen v rámci své kategorie unikátní počin.

Dodatečné informace

Původní název:
Electra (více)
  • Česká republika Electra
Premiéra v ČR:
1. 7. 2023
Země původu:
Česká republika, Francie, Slovensko

Podobné


Powered byJustWatch