Tajnosti

71%
Tajnosti
Julie (I. Bittová) má všechno. Úspěšného a pohledného manžela (K. Roden), zdravou a chytrou dospívající dceru (letošní jubilantka M. Issová), práci překladatelky, oddaného milence (I. Franěk) a teď dokonce i nový, velký dům, kam se celá rodina právě přestěhovala. Ale pod tímto zdánlivě spokojeným a klidným povrchem zatím odpočívají mnohá tajemství, která nebude možno skrývat donekonečna. Julie však nechce dělat zásadní rozhodnutí. Místo toho se vrhne do zcela nesmyslné mise. Když ráno ve zprávách zaslechne, že zemřela jazzová zpěvačka a klavíristka Nina Simone, kterou v mládí obdivovala, vzpomene si na dobu, kdy vše bylo jednoduché a kdy žádné hory tajností neexistovaly. Zcela iracionálně a přes protesty celé rodiny se rozhodne koupit si piano, na nějž jako malá hrávala. I když tím na první pohled od všech hlubokých problémů utíká, ukáže se, že tento jediný den, kdy opustí bezpečnou rutinu svého života a vydá se hledat vytoužený nástroj, převrátí její dosavadní život vzhůru nohama. A přesně tohle je někdy potřeba, aby člověk mohl začít znovu. (Česká televize)



kunafix
kunafix
20 052 bodů
8
Až na tu trochu křeč, když ke konci hráli na to piano a začli u toho zpivat. Jinak asi nejlepší film Alice Nellis, kterej zkrásnila svou přítomností báječná Iva Bittová (která s přehledem zastíní všechny ostatní, i Rodena). Je to pohled do jednoho dne jedné ženy, která to má všechno trochu složitý a pomíchaný a je to prostě ženská (už jenom to, že dostala botičku mluví za sebe, chch, čímž nechci nikoho ponižovat). A abych nezapomněl - skvělý záběry, skvělá kamera a hodně dobře nasazená hudba soundtrack. Je to fakt takovej laskavej a dobrej českej film. A to říkám hodně pomálu.
ZkuKol
12 290 bodů
10
Nejlepší film od Alice, který dokazuje mou teorii, že pokud má český režisér talent, potřebuje ještě přísného producenta (kterému nejde o prodávanost či náklady, ale o kvalitu). Jan Svěrák vyždímal z Nellis naprosto vynikající vizuál (pochvalu zaslouží i Ramunas Greicius - kamera), jasný příběh se sdělením a tahem na branku a hlavně jí zabránil v jejích oblíbených ukecaných scénách, které dělají z deseti minut hodinu! Navíc všichni víme, že Iva krásně zpívá, nikdo nepochybuje o tom, jaký je to kus ženský, ale jestli budu muset zase deset let čekat, než opět dokáže, že i mezi herečkami patří v Čechách do top5, tak to snad fakt s českou kinematografií zabalim. Karel je už mezinárodní formát, takže od něj miň jak nadprůměr nečekejte, Marthička to odehraje roztomilým úsměvem a tak jen unaví snaživý Ivan Franěk a lehce otráví Natálie Drabiščáková. Palec nahoru i za minivýkon na Lva pro mistra Krobota. Soundtrack Niny Simone je přesně to, co film potřeboval, aby ho to nakoplo k pěti hvězdám, alespoň pro mne! Julie už není nejmladší, dcera vyrostla, manžel utíká k práci i jinam a ani ona nežije poklidným rodiným životem a v tu chvíli zemře zpěvačka jejího mládí a ona by se ráda vrátila do let, kdy vše bylo jasné a tráva voňavější - jenže to přece nejde, nebo jo?... 90%
avenis
avenis
10 005 bodů
5
ART! ... to musí být jedině Art. Tohle slovo pro mě znamená (v souvislosti s filmem), že cokoliv, co normální člověk považuje za bláznivé, je v tomto případě obdivuhodně krásné, hodno zamyšlení a prostě... tomu vy nerozumíte...:) Já nevím, filmové školy nemám, ale když mám co dělat, abych dialogům rozuměla, protože herci "šuchlají" a sotva otvírají hubu, dost mě to se*e. Ivu Bittovou mám ráda, je to brňanda jako já, ale tady se mi na ní líbilo jen to bleděmodré oblečení. Rodena bych shodila z přídě toho jeho lodního baráku. A zbytek lidí... no, dobře, dyť sou to Pražácííí... Ale vážně, žena má vědět, co chce. Tímto filmem Alice Nellis ženám moc nepomohla. Sama je totiž taková rozháraná a její filmy podle toho vypadají. (4.11.2020)

Dodatečné informace

Původní název:
Tajnosti (více)
  • Česká republika Tajnosti
  • Česká republika Little Girl Blue
Premiéra v ČR:
17. 5. 2007
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika, Slovenská republika
Přístupnost:
12+
Knižní předloha:

Podobné


Powered byJustWatch