Milan Rozšafný

Milan Rozšafný

Autor
Šéfredaktor Kinoboxu. Narozen v roce 1988, vystudoval obor Komunikace v médiích. Psaní o filmech a seriálech se věnuje od roku 2012. Prošel redakcemi Moviezone.cz, TVZone.cz a webů televize Prima, externě spolupracoval s Esquire.cz. Je jedním z autorů knih Encyklopedie fantasy filmu a Encyklopedie hororového filmu. Milovník akčňáků, gangsterek, fantasy i sci-fi filmů.

Články autora

  1. Krvaví zombíci i život na Marsu. Začíná festival hororu, sci-fi i fantasy Kinomixér
    Festivaly a ceny25. 1. 2024
    Krvaví zombíci i život na Marsu. Začíná festival hororu, sci-fi i fantasy Kinomixér

    Patříte mezi fanoušky sci-fi, hororů či fantasy a chcete vidět doposud méně známé kousky, které však udělají radost všem příznivcům žánru? Tak to byste měli tento víkend od 26. do 28. ledna navštívit pražské kino Bio Oko a druhý ročník festivalu Kinomixér.

  2. Dinosauři se vrátí. Do Jurského světa zamíří jeden z tvůrců legendární značky
    Filmy25. 1. 2024
    Dinosauři se vrátí. Do Jurského světa zamíří jeden z tvůrců legendární značky

    Když v roce 1993 natočil Steven Spielberg Jurský park (Jurassic Park) vytvořil trikovou a blockbusterovou evoluci, z níž těží Hollywood dodnes. Na „první“ trilogii navázal v roce 2015 režisér Colin Trevorrow megaúspěšným Jurským světem (Jurassic World), z něhož vznikla další trilogie. A nyní se producenti chystají na další dinosauří dobrodružství a vsadí u toho na jednoho z nejprověřenějších lidí.

  3. Hvězda Top Gunu coby nájemný vrah. Stylový trailer láká na špičkový thriller slavného režiséra
    Filmy24. 1. 2024
    Hvězda Top Gunu coby nájemný vrah. Stylový trailer láká na špičkový thriller slavného režiséra

    Herec Glen Powell patří aktuálně mezi hollywoodské talenty, jejichž kariéra je na slušném vzestupu. U diváků zabodoval coby sympatický frajírek v megahitu Top Gun: Maverick a aktuálně slaví nečekaný komerční úspěch s romantikou S tebou nikdy (Anyone But You). O svém charismatu a pověsti hereckého tahouna má pak publikum definitivně přesvědčit novinka Hit Man, která sbírá nadšené ohlasy už několik měsíců.

  4. Nominacím na nejhorší film roku vévodí čtvrtí Expendables. Kdo další si uřízl ostudu?
    Festivaly a ceny23. 1. 2024
    Nominacím na nejhorší film roku vévodí čtvrtí Expendables. Kdo další si uřízl ostudu?

    Je už takovou tradicí, že několik hodin před vyhlášením oscarových nominací se připomene i jejich protipól v podobě Zlatých malin. Mnohými vysmívané ocenění každoročně dostávají ty nejhorší filmy, stejně jako herci a herečky. A „oceňují“ se samozřejmě nejvíce blockbustery či filmy, jež se dostaly do kin či ve větší míře na stream. Letos si nejvíce pozornosti po zásluze vysloužilo zbytečné pokračování Expendables (Expend4bles) a návrat Vymítače ďábla (The Exorcist: Believer). Pozadu však nezůstaly ani komiksovky.

  5. Filmový Michael Jackson na první fotce! Herec se dokonale proměnil v krále popu
    Filmy23. 1. 2024
    Filmový Michael Jackson na první fotce! Herec se dokonale proměnil v krále popu

    Životopisný film o hudební legendě Michaelu Jacksonovi s prozaickým názvem Michael se po dlouhých průtazích, které mimo jiné způsobila herecká a scenáristická stávka, konečně začíná natáčet. Za kameru si usedá režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) a producenti doufají v podobný úspěch, jaký zaznamenal snímek Bohemian Rhapsody. A se startem natáčení tu máme i první fotografii filmového Michaela.

  6. Tvůrci Hry o trůny uvedli jedinou věc, kterou by na seriálu změnili. Jejich odpověď fanoušky naštve
    Seriály23. 1. 2024
    Tvůrci Hry o trůny uvedli jedinou věc, kterou by na seriálu změnili. Jejich odpověď fanoušky naštve

    Letos uplyne už 5 let od konce seriálového fantasy fenoménu Hra o trůny (Game of Thrones), který si u diváků prošel zajímavou proměnou. Zatímco na první série nedá nikdo dopustit a počítají se mezi ty nejchválenější seriálové počiny vůbec, na posledních dvou řadách nenechávají fanoušci dodnes nit suchou a zejména osmička vyvolává u čtenářů předlohy velmi bouřlivé reakce. Jenže jak se zdá, tvůrčí duo David Benioff a D. B. Weiss si z toho pořád nic nedělá.

  7. Top kina ČR: Druhá Aristokratka dominuje, i přesto zcela nenaplnila očekávání
    Filmy22. 1. 2024
    Top kina ČR: Druhá Aristokratka dominuje, i přesto zcela nenaplnila očekávání

    Několikatýdenní stagnace a sucho v českých kinech je u konce. Po období, kdy se žebříček návštěvnosti prakticky nehnul a vévodily mu filmy Jedeme na teambuilding, Wonka či Aquaman a ztracené království (Aquaman and the Lost Kingdom), vítáme na vrcholu nového vítěze. Tím se podle očekávání stala česká komedie Aristokratka ve varu. Ta sice velmi naplnila čím dál prázdnější kina, i přesto se od ní možná čekala ještě o trochu větší návštěvnost.

  8. Nový Harry Potter se blíží! Studio začalo hledat pro kouzelnickou sérii příští tvůrce
    Seriály22. 1. 2024
    Nový Harry Potter se blíží! Studio začalo hledat pro kouzelnickou sérii příští tvůrce

    Minulý duben oznámilo studio Warner Bros. práci na seriálovém zpracování Harry Pottera. Nepůjde však o spin-offy s nějakou vedlejších postav či dobrodružství bystrozorů, ale opravdu kompletní reboot známé knižní série, která přitom své filmové dobrodružství završila teprve před 13 lety. Ždímání populární franšízy ovšem musí pokračovat za všech okolností a nyní se okolo projektu začínají konečně dít první zásadní věci.

  9. Herecké talenty, které získaly nominaci na Českého lva. O kom v budoucnu hodně uslyšíme?
    Téma20. 1. 2024
    Herecké talenty, které získaly nominaci na Českého lva. O kom v budoucnu hodně uslyšíme?

    V pondělí 15. ledna spatřily světlo světa dlouho očekávané nominace na České lvy. Česká filmová a televizní akademie vybrala z 86 filmů opět ty nejlepší z nejlepších a nejvíce nominací si tento rok odnesli Bratři (15 želízek), Úsvit (12) či sci-fi Bod obnovy a komediální Přišla v noci (shodně 8). Kromě prověřených hereckých hvězd se pak mezi nominovanými objevilo i několik mladých tváří. Jaké herce a herečky se vyplatí v budoucnu sledovat?

  10. Voyo tipy na leden: dorazí děsivý sériový vrah i kriminálka z Chorvatska
    VOD20. 1. 2024
    Voyo tipy na leden: dorazí děsivý sériový vrah i kriminálka z Chorvatska

    Streamovací služba Voyo je čím dál větším a zásadnějším hráčem na trhu a každý měsíc vydává několik originálních titulů, jimž se vyplatí věnovat pozornost. Ani leden samozřejmě není výjimkou. Na Voyu totiž začali nový rok s velkou vervou a nachystali si pro nás jak návraty prověřených titulů, tak ambiciózní novinky i oblíbené zahraniční filmy.

  11. VOD tipy: Dorazí sci-fi od Netflixu i jeden z nejlepších filmů loňského roku
    VOD19. 1. 2024
    VOD tipy: Dorazí sci-fi od Netflixu i jeden z nejlepších filmů loňského roku

    Víkend klepe na dveře, a jelikož chladné počasí stále vybízí spíše k tomu být zalezlý doma u televize, jistě se vám hodí další várka tipů ze streamovacích služeb. I tento týden byly samozřejmě jednotlivé platformy aktivní a na své si přijdou fanoušci mnoha žánrů.

  12. Dior vs. Coco Chanel. Hvězdný seriál ukazuje v traileru osobní válku módních legend
    Seriály18. 1. 2024
    Dior vs. Coco Chanel. Hvězdný seriál ukazuje v traileru osobní válku módních legend

    Zdá se, že se streamovací služby stále více zaměřují na dobové seriály o velkým módních ikonách. Již v pátek 19. ledna se na Disney+ představí seriál Cristóbal Balenciaga o legendárním španělském návrháři. Konkurenční Apple TV+ ovšem hodlá v únoru kontrovat snad ještě většími jmény z branže. Série The New Look se totiž hodlá zaměřit na vzestup Christiana Diora a jeho rivalitu s Coco Chanel.

  13. První fotky z natáčení pátých Stranger Things ukazují hrob populární postavy. Lákají na časový skok
    Seriály18. 1. 2024
    První fotky z natáčení pátých Stranger Things ukazují hrob populární postavy. Lákají na časový skok

    Kamery na place páté série Stranger Things se po dlouhém čekání konečně rozeběhly. Na první trailery či oficiální fotky si fanoušci ještě pěkně dlouho počkají. Na internet už ovšem postupně utíkají první fotografie z natáčení a také indicie, které dávají fanouškům dost prostoru ke spekulování o ději či časovém zasazení.

  14. Romantická komedie pro odvážné? V traileru na Sladký život balí Polívka matku i dceru
    Filmy17. 1. 2024
    Romantická komedie pro odvážné? V traileru na Sladký život balí Polívka matku i dceru

    Můžeme si o kvalitách tohoto žánru u nás myslet, co chceme, ale tuzemské romantické komedie zkrátka jen tak nevymřou. Pořád totiž zůstávají jednou z mála jistot, co spolehlivě dotlačí diváky – a v tomto případě zejména divačky – do multiplexů. Nový snímek Sladký život s Vladimírem Polívkou a Petrou Hřebíčkovou se pak zdá být z komerčního hlediska trefou do černého. Upoutávka ovšem asi neudělá radost úplně všem.

  15. Hvězda filmů pro dospělé míří na Netflix. Provokativní seriál se představuje v prvním traileru
    Seriály17. 1. 2024
    Hvězda filmů pro dospělé míří na Netflix. Provokativní seriál se představuje v prvním traileru

    Jen pár měsíců poté, co jsme v českých kinech mohli zajít na příběh pornoherečky Andrey Absolonové ve filmu Její tělo, se na Netflixu objeví seriál Supersex o další ikoně hanbatého průmyslu, „italském hřebci“ Rocco Siffredim. Život této kontroverzní osoby se tak po dokumentárním filmu Rocco dočká zřejmě ještě detailnější a podle první upoutávky i dosti ambiciózní péče.