Milan Rozšafný

Milan Rozšafný

Autor
Šéfredaktor Kinoboxu. Narozen v roce 1988, vystudoval obor Komunikace v médiích. Psaní o filmech a seriálech se věnuje od roku 2012. Prošel redakcemi Moviezone.cz, TVZone.cz a webů televize Prima, externě spolupracoval s Esquire.cz. Je jedním z autorů knih Encyklopedie fantasy filmu a Encyklopedie hororového filmu. Milovník akčňáků, gangsterek, fantasy i sci-fi filmů.

Články autora

  1. Začalo natáčení nového filmového Star Treku. Bohužel jiného, než byste si přáli
    Filmy5. 2. 2024
    Začalo natáčení nového filmového Star Treku. Bohužel jiného, než byste si přáli

    Už řadu let se nachází sci-fi sága Star Trek ve své celovečerní podobě prakticky na mrtvém bodě. Po vlažném přijetí třetího dílu Star Trek: Do neznáma (Star Trek Beyond) studio Paramount jaksi neví, co s látkou dělat dál. Pokusy o návrat oblíbených herců v čele s Chrisem Pinem či Zacharym Quintem vždy selhaly a u projektu se vystřídala řada tvůrců v čele s Quentinem Tarantinem. Nový film ze světa Star Treku ovšem přesto vzniká. Jen vzniká přímo na VOD pro fanoušky moderních seriálů z oblíbeného universa.

  2. Na Cenách české filmové kritiky se radovala komedie Přišla v noci. Uspěl také Karel Roden
    Festivaly a ceny3. 2. 2024
    Na Cenách české filmové kritiky se radovala komedie Přišla v noci. Uspěl také Karel Roden

    V sobotu večer se v pražském Divadle Archa uskutečnilo slavnostní vyhlášení 14. ročníku Cen české filmové kritiky, jež každoročně organizuje Sdružení české filmové kritiky za podpory České televize, Státního fondu kinematografie či Ministerstva kultury ČR. Ceny se snaží odlišit od ještě zavedenějších Českých lvů, což potvrdily i letošní nominace. Zatímco u lví konkurence získalo nejvíce nominací drama Bratři, u kritiků příběh bratrů Mašínů vyšel naprázdno a nejvíc želízek měla před dnešním večerem hororová komedie Přišla v noci. Nakonec dominovala i během samotného večera.

  3. Prokletá Amy Winehouse bez drog a alkoholu. Trailer na její životopis sází na nešťastnou lásku
    Filmy2. 2. 2024
    Prokletá Amy Winehouse bez drog a alkoholu. Trailer na její životopis sází na nešťastnou lásku

    V květnu zamíří do kin fanoušky vyhlížený film o životě legendární Amy Winehouse, zpěvačce s nádherným hlasem a vnitřními démony. Snímek Back to Black se pak bude věnovat příběhu za jejím nejslavnějším albem a komplikované lásce. Odváží se však tvůrci více zaměřit i na její závislost na alkoholu či drogách? Druhý trailer možná leccos napoví.

  4. VOD tipy: Bratři Mašínové, hvězda Aquamana na motorce i remake Pana a paní Smithových
    VOD2. 2. 2024
    VOD tipy: Bratři Mašínové, hvězda Aquamana na motorce i remake Pana a paní Smithových

    Víkendové tipy ze streamovacích služeb jsou opět tady. I tentokrát bude z čeho vybírat a zejména fanoušci českého filmu budou mít na co koukat. Na Netflix totiž dorazil největší favorit na České lvy a zároveň pro mnohé velmi kontroverzní počin Bratři.

  5. Argylle: Tajný agent chce být špionážní hříčkou. Svými zvraty vás buď pobaví, nebo příšerně otráví
    Recenze1. 2. 2024
    Argylle: Tajný agent chce být špionážní hříčkou. Svými zvraty vás buď pobaví, nebo příšerně otráví

    Režisér Matthew Vaughn patří mezi nejvýraznější britské tvůrce své generace, který nejen že produkčně zaštítil počátky Guye Ritchieho, ale poté sám proslul podobně drzými, dravými a nekompromisními hrátkami s různými žánry. Jeho Hvězdný prach (Stardust), brutální komiksovka Kick-Ass či první díl Kingsmanů (Kingsman: The Secret Service) už patří mezi malé kultovky. Ani jeho novinka Argylle: Tajný agent (Argylle) nešetří žánrovou nápaditostí, snahou o styl a skvělým obsazením. Už teď je ale jasné, že i Vaughnovi skalní fanoušci asi budou hledat k jeho novince cestu velmi složitě.

  6. První záběry z nové Hry na oliheň jsou tady. Netflix láká na své největší hity roku
    Téma1. 2. 2024
    První záběry z nové Hry na oliheň jsou tady. Netflix láká na své největší hity roku

    Streamovací gigant Netflix vždy na konci roku ve svižném videu ukazuje, jaké filmové a seriálové trumfy si pro nás v následujících měsících chystá. A ani počátek roku 2024 není výjimkou. Nový netflixovský showreel láká zejména na návrat prověřených seriálových hitů v čele s Hrou na oliheň (Squid Game) a Bridgertonovými (Bridgerton). Ve filmech poutá nejvíce pozornosti druhá část sci-fi Rebel Moon s podtitulem Jizvonoška (Rebel Moon: Part Two - The Scargiver) či návrat Policajta v Beverly Hills (Beverly Hills Cop: Axel F)

  7. Henry Cavill a seriálový Reacher střílí nácky. Válečný nářez Guye Ritchieho baví v krvavém traileru
    Filmy30. 1. 2024
    Henry Cavill a seriálový Reacher střílí nácky. Válečný nářez Guye Ritchieho baví v krvavém traileru

    Populární režisér Guy Ritchie opět razantně mění žánr a v novince The Ministry of Ungentlemanly Warfare nám nabídne krvavý výlet do druhé světové války, kde se tajná skupina vojáků pouští do nebezpečných misí. Budou u toho mimo jiné Henry Cavill, Alan Ritchson či Eiza González a už první trailer baví svým střihem, akcí i podobností s Hanebnými pancharty (Inglorious Bastards).

  8. Hollywood našel novou Supergirl. Zahraje si ji hvězda Rodu draka
    Filmy30. 1. 2024
    Hollywood našel novou Supergirl. Zahraje si ji hvězda Rodu draka

    V roce 2025 definitivně začne zcela nová kapitola komiksového universa DC, kterou dostal na starosti známý režisér James Gunn (Strážci galaxie, Sebevražedný oddíl) a producent Peter Safran. Už dříve obsadili tvůrci nového Supermana, jehož si zahraje doposud zejména seriálový herec David Corenswet (Hollywood) a nyní se oficiálně dočkala nové tváře i jeho sestřenka Supergirl.

  9. Krotitelé duchů jsou zpátky! Nový trailer ukazuje velkolepou akci i staré hrdiny
    Filmy30. 1. 2024
    Krotitelé duchů jsou zpátky! Nový trailer ukazuje velkolepou akci i staré hrdiny

    Reboot legendární značky Krotitelé duchů s podtitulem Odkaz (Ghostbusters: Afterlife) zaznamenal před třemi lety i přes pandemii koronaviru solidní úspěch a potěšil zejména fanoušky prvního dílu. A tak se letos populární série vrací do New Yorku a ve filmu Krotitelé duchů: Říše ledu (Ghostbusters: Frozen Empire) už definitivně spojí nové a staré hrdiny v epickém trikovém dobrodružství.

  10. Nová klasika od tvůrců Nedotknutelných? U Těžkého roku se zasmějete, v hlavě ale neutkví
    Recenze29. 1. 2024
    Nová klasika od tvůrců Nedotknutelných? U Těžkého roku se zasmějete, v hlavě ale neutkví

    Je to 13 let, co se režijní dvojice Eric Toledano a Olivier Nakache navždy zapsala do diváckých srdcí novodobou francouzskou klasikou Nedoknutelní (Intouchables), v níž dokázala i s vážnými tématy pracovat citlivým a divácky hřejivým způsobem. Od té doby se pak logicky čeká, zda režiséři zvládnou svůj největší úspěch zopakovat. U jejich novinky Těžký rok (Une année difficile) se to pravděpodobně nestane, zabavit diváka ale umí film i tak.

  11. Top kina ČR: Druhá Aristokratka dala Karlosovi těžké K. O.
    Filmy29. 1. 2024
    Top kina ČR: Druhá Aristokratka dala Karlosovi těžké K. O.

    Zatímco americká kina zejí prázdnotou a doplácí na absenci hollywoodských novinek, české multiplexy zaplňují komerčně vděčně tuzemské tituly. K osvědčenému komediálnímu tandemu Aristokratka ve varu a Jedeme na teambuilding se tento víkend přidal dokumentární Karlos. I když od pohledu do života kontroverzního MMA zápasníka se asi čekalo o něco víc.

  12. Megahit Já, padouch se vrací. První trailer ukazuje trumfy v podobě Mimoňů a Grua juniora
    Filmy29. 1. 2024
    Megahit Já, padouch se vrací. První trailer ukazuje trumfy v podobě Mimoňů a Grua juniora

    S výjimkou disneyovského Ledového království (Frozen) asi v současnosti nenajdete úspěšnější filmovou franšízu pro děti, než jakou se stala značka Já, padouch (Despicable Me). Studio Illumination narazilo v podobě převychovaného záporáka Grua a jeho žlutých nohsledů na zlatou žílu a ta se musí těžit, dokud nadšené dětičky chodí do kina. Čtvrtý díl má proto potenciál stát se největším kinohitem tohoto roku. A tak představuje první, správně infantilní trailer.

  13. 5 zajímavostí o Sedmi schodech k moci: Hudba od hollywoodského skladatele i pikantní scény herců
    Seriály28. 1. 2024
    5 zajímavostí o Sedmi schodech k moci: Hudba od hollywoodského skladatele i pikantní scény herců

    Na televizi Prima startuje v neděli večer nový ambiciózní seriál Sedm schodů k moci, v němž se tvůrci pustí v našem rybníčku netradičně do politických vod. Příběh nenápadné servírky Anny Malé, která se postupnými krůčky dostane z kantýny v Poslanecké sněmovně do nejvyšších politických pater a ložnice premiéra, už je téměř rok dostupný na streamovací platformě Prima+ a nyní mu konečně budou moci dát šanci i televizní diváci.

  14. Vládcové nebes připomenou válečné klasiky. Do nejvyšších oblak ale nevzlétli
    Recenze28. 1. 2024
    Vládcové nebes připomenou válečné klasiky. Do nejvyšších oblak ale nevzlétli

    Příznivci kultovních válečných seriálů Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers) a Pacifik (The Pacific) se tento pátek konečně dočkali. Na streamovací platformě Apple TV+ měl premiéru dlouho připravovaný a natáčený „duchovní“ nástupce těchto dvou počinů od stejného producentského i tvůrčího týmu v čele se Stevenem Spielbergem a Tomem Hanksem. Velkorozpočtová minisérie Vládcové nebes (Masters of the Air) nám ukáže druhou světovou válku z pohledu posádky bombardérů a od svých předchůdců se značně odlišuje.

  15. Zlo si umí počkat i přinést originální horor. Atmosférický film zaujme plíživou apokalypsou
    Recenze27. 1. 2024
    Zlo si umí počkat i přinést originální horor. Atmosférický film zaujme plíživou apokalypsou

    V rámci festivalu Kinomixér, který je určen všem příznivcům hororu, sci-fi či fantasy, můžete tento víkend v pražském Bio Oko mimo jiné zhlédnout nenápadný argentinský horor Zlo si umí počkat (Cuando acecha la maldad). Ten loni zabodoval na mnoha zahraničních žánrových festivalech a mohl by mít potenciál stát se malým hororovým kultem. Způsob, jakým tu tvůrci pracují s tématy posednutí či příchodem ďábla, k tomu vlastně i vybízí.