Top kina ČR: Druhá Aristokratka dominuje, i přesto zcela nenaplnila očekávání

Top kina ČR: Druhá Aristokratka dominuje, i přesto zcela nenaplnila očekávání
Aristokratka ve varu | Falcon
Po menším období nudy, kdy nabídka kin novými tituly dvakrát nehýřila, máme za sebou konečně o něco zajímavější víkend. Ten rozproudila zejména zmiňovaná Aristokratka ve varu, která dělá kinařům velkou radost. Ta je pak podpořena tím, že vánoční matadoři v čele s Wonkou, Aquamanem a Ptáky stěhováky i po několika týdnech prokazují solidní výdrž a připisují přes 10 tisíc víkendových diváků a divaček.
Do top 10 se kromě Aristokratky dostaly další dvě novinky – animák Vynálezce skončil na 10. místě, dánský BastardMadsem Mikkelsenem o příčku výše. Ani jeden z nich ale zřejmě výraznější stopu v návštěvnosti nezanechá. Pojďme si teda probrat pětici nejnavštěvovanějších titulů uplynulého víkendu.

5. místo

Ptáci stěhováci
Ptáci stěhováci
65%
tržby 2 miliony 396 tisíc Kč / návštěvnost 13 421 diváků / 90 kin
Jeden z těch méně nápadných animáků studia Illumination sice startoval v českých kinech ve vánočním období pozvolna, od té doby však prokazuje solidní výdrž a zřejmě se bude jednat u dětského publika o zimní trvalku. Ostatně, konkurenci budou mít animované kachny v tomhle ohledu minimální. Minulý víkend na Ptáky stěhováky zašlo přes 13 tisíc dětí i rodičů, což znamená střídmý pokles o 22 % a přiblížení se hranici 100 tisíc diváků. Ta padne velmi brzy, jelikož momentálně jich snímek přepočítává necelých 98 tisíc.
Ptáci stěhováci: finální trailer | CinemArt

4. místo

Aquaman a ztracené království
Aquaman a ztracené království
63%
tržby 2 miliony 474 tisíc Kč / návštěvnost 12 051 diváků / 62 kin
Vodní hrdina od DC se stále snaží vyhrabat z nejhoršího a vyhnout se pověsti dalšího komiksového propadáku. Pravda, film Jamese Wana si v multiplexech vede mnohem důstojněji než např. Flash, druhý Shazam! či konkurenční Marvels, i přesto ovšem finální čísla zaostávají za očekáváním. Vzhledem k rozpočtu kolem 250 milionů dolarů a přetáčkám je aktuálně necelých 400 milionů celosvětově zoufale málo. V Česku dalo druhému Aquamanovi tento víkend šanci přes 12 tisíc diváků (před Ptáky stěhováky se komiksárna dostala díky větším tržbám z dražšího vstupného) a celkově jich má na kontě přes 157 tisíc, což není úplná tragédie. Ani to ovšem mírnou pachuť v kinech nezachrání.
Aquaman a ztracené království: finální trailer | Vertical Entertainment

3. místo

Wonka
Wonka
78%
tržby 3 miliony 636 tisíc Kč / návštěvnost 19 706 diváků / 96 kin
Nové dobrodružství Willyho Wonky v podání Timothée Chalameta pokračuje v udržování reputace největšího vánočního hitu a celosvětově si kouzelná podívaná nejspíš připíše více než 600 milionů dolarů. Také zájem českého publika zůstává neměnný a padá velmi pomalu. 19 706 diváků a divaček za víkend znamená pokles o pouhých 24 % a překonání 250 tisíců platících celkově. Je jasné, že překonání 300 tisíc je už takřka povinnost. Nyní je otázkou, na jakém čísle se Wonka během svého čokoládového řádění v kinech nakonec zastaví.
Wonka: 2. trailer | Vertical Entertainment

2. místo

Jedeme na teambuilding
Jedeme na teambuilding
56%
tržby 3 miliony 923 tisíc Kč / návštěvnost 19 879 diváků / 77 kin
Úspěšná česká komedie Jedeme na teambuilding se dle očekávání musela sklonit před novým vítězem a nakonec nescházelo mnoho a málem ji porazil i Wonka (mezi druhým a třetím místem je rozdíl 173 diváků a v tržbách je mezera mezi tituly také minimální). I přesto mohou být tvůrci tuzemské „lidovky“ spokojeni. Pokles o 35 % je navzdory příchodu velké konkurence solidní a v příštích týdnech se může návštěvnost titulu zase o něco více stabilizovat. Aktuálních 166 tisíc diváků a divaček celkově se tak jistě podaří ještě o něco navýšit.
Jedeme na teambuilding: trailer | CinemArt

1. místo

Aristokratka ve varu
Aristokratka ve varu
64%
tržby 12 miliony 800 tisíc Kč / návštěvnost 75 408 diváků / 228 kin
Na vrcholu žebříčku dle očekávání stanula Aristokratka ve varu. Druhý díl úspěšné komedie neměl konkurenci. Do kin přispěchalo přes 75 tisíc divák a včetně úspěšných předpremiér jich má snímek Jiřího Vejdělka na kontě už 85 tisíc. I přes jasnou dominanci se však možná čekalo i o něco více. První díl Poslední aristokratka totiž vidělo o první víkendu přes 114 tisíc lidí. V tomto srovnání se tak jedná o viditelný pokles.
Zatím však nejde o nic, co by muselo producenty výrazně trápit. Záviset bude totiž hodně i na výdrži následujících týdnů, kdy nemá Aristokratka ve výhledu výraznou českou konkurenci (dokumentární Karlos bude mířit na jinou cílovku) a může naplno vytěžit svůj potenciál. První Aristokratka podobným diváckým maratonem nastřádala v roce 2019 přes půl milionu platících. Dokáže se dvojka této hranici alespoň přiblížit?
Aristokratka ve varu: trailer | Falcon
Aktuální program českých kin naleznete zde.
Zdroj: Unie filmových distributorů, Box Office Mojo, Kinomaniak