Top kina ČR: Druhá Duna odstartovala famózně. Semlela Matku v trapu i Stodolovy

Top kina ČR: Druhá Duna odstartovala famózně. Semlela Matku v trapu i Stodolovy
Duna: Část druhá | Vertical Entertainment
Na uplynulý víkend budou čeští kinaři vzpomínat v dobrém. A ještě asi hodně dlouho. Už je to nějaký pátek, co nějaký hollywoodský film vidělo v našich končinách za první víkend více než 100 tisíc diváků. Druhá Duna ovšem podle předpokladů zcela opanovala kinožebříček a dá se předpokládat, že o ní budeme v souvislosti s návštěvností psát ještě několik týdnů. Ostudu si však neuřízly ani domácí tituly a velmi překvapila i animovaná novinka, která má přitom oficiální premiéru až tento týden.

5. místo

Jeden život
Jeden život
82%
tržby 1 milion 320 tisíc Kč / návštěvnost 7 303 diváků / 76 kin
Nejdřív se ale podívejme na jednoho z veteránů žebříčku. Životopis Nicholase Wintona Jeden život stále klesá velmi pozvolna, tentokrát o necelých 30 %, což na udržení v nejlepší pětici stačilo. Tady zkrátka šeptanda pořád funguje, i když diváci i počet kin přeci jen pomalu ubývají, takže překonání hranice 100 tisíc diváků už se zdá být poměrně nepravděpodobné. Ani za aktuálních 78 tisíc se však snímek nemusí stydět, jako zimní trvalka a vděčné drama pro všechny generace obstál na výbornou.
Jeden život: trailer | Warner Bros.

4. místo

Kung Fu Panda 4
Kung Fu Panda 4
62%
tržby 1 milion 359 tisíc Kč / návštěvnost 7 353 diváků / 61 kin
A nyní tu máme menší raritu. Málokdy se stane, aby se do top 5 dostal film, který ještě neměl ani oficiální premiéru. Animovaný medvědí bojovník a nepřítel schodů to však dokázal. Čtvrtá Kung Fu Panda si díky předpremiérám připsala už 7 tisíc dětských diváků a jejich rodičů. Což znamená, že od ní následující týden, kdy bude kina atakovat naplno, můžeme čekat opravdu velké věci a pravděpodobně velkou bitvou o první místo s epickou sci-fi Denise Villeneuva. Mladé publikum zkrátka i po osmi letech od třetího dílu na oblíbený animák stále slyší a evidentně toho o něm ještě hodně napíšeme.
Kung Fu Panda 4: trailer, český dabing | CinemArt

3. místo

Manželé Stodolovi
Manželé Stodolovi
70%
tržby 3 miliony 057 tisíc Kč / návštěvnost 16 038 diváků / 147 kin
Na bronzové příčce se usídlili vražední Manželé Stodolovi. 16 tisíc diváků není vzhledem k temnému tématu a faktu, že snímek neměl úplně výraznou propagaci, špatný výsledek, zároveň se ale asi přeci jen čekalo trochu více. Zde ovšem bude záležet na následujících týdnech, které mohou titulu výrazně pomoct. Rozšíří se šeptanda o povedeném kousku, nebo bude film o sériových vrazích nakonec rád, když překoná hranici 50 tisíc diváků?
Manželé Stodolovi: trailer | CinemArt

2. místo

Matka v trapu
Matka v trapu
43%
tržby 5 milionů 037 tisíc Kč / návštěvnost 26 801 diváků / 138 kin
Romantická komedie s Petrou Hřebíčkovou podle očekávání spadla z první pozice a pád to byl poměrně výrazný. Mezi víkendy se film propadl o více než 50 % a přišlo na něj přes 26 tisíc diváků a (asi především) divaček. Aktuálně jich má na kontě 113 tisíc a bude tedy v následujících týdnech chtít dohnat návštěvnost Aristokratky ve varu a další komedie Jedeme na teambuilding. Aby se však film dostal aspoň přes hranici 200 tisíc lidí, bude muset v následujících týdnech svá čísla trochu stabilizovat a stát se trvalkou. Pokud totiž bude padat dosavadním tempem, konkurenci nedožene.
Matka v trapu: trailer | Falcon

1. místo

Duna: Část druhá
Duna: Část druhá
92%
tržby 25 milionů 830 tisíc Kč / návštěvnost 121 390 diváků / 221 kin
Tady nás nečeká žádné překvapení. Podle očekávání se na prvním místě usídlila druhá Duna, která nedala konkurenci ani čuchnout a ukázala, že po prvním díle vyrostla v silnou značku. Dvojka o víkendu přilákala do kin 121 tisíc fanoušků, společně se středečními předpremiérami jich bylo dokonce 136 tisíc. První díl startoval (samozřejmě i s ohledem na tehdy ještě řádící covid) na menších číslech – o prvním víkendu ho vidělo 74 tisíc lidí. Máme tu tedy jasné zlepšení. Navíc to vypadá, že okolo filmu se vytvoří silná šeptanda, jelikož diváci hlásí velkou spokojenost a „každý“ chce tuto obří sci-fi vidět v kinech. Návrat na planetu Arrakis tak může atakovat i hranici půl milionu diváků a stát se jedním z nejnavštěvovanějších filmů tohoto roku. A to je úspěch, jak má být.
Duna: část druhá: 3. trailer | Vertical Entertainment
Aktuální program českých kin naleznete zde.
Zdroj: Unie filmových distributorů, Kinomaniak