Druhá Duna slaví obří úspěch. Překonává tržby jedničky a jde ve stopách Oppenheimera

Druhá Duna slaví obří úspěch. Překonává tržby jedničky a jde ve stopách Oppenheimera
Duna: Část druhá | Vertical Entertainment
První Duna neměla při své premiéře v říjnu roku 2021 úplně ideální pozici. Startovala stále ještě v covidové době, kdy se do kin tolik nechodilo, a Warneři navíc kvůli své tehdejší strategii uvolnili snímek současně i na streamovací platformu HBO Max. Jenže pozitivní ohlasy a slova o audiovizuálním zážitku, co se musí vidět v kině, se naštěstí rozšířily a film, jehož sequel byl tehdy ve hvězdách, utržil v multiplexech přes 400 milionů dolarů.
Síla značky navíc postupem let stoupala a upoutávky na druhou část patřily mezi to nejlepší, co se na trailerovém poli za poslední roky urodilo. Dalo se tedy očekávat, že tržby druhého dílu porostou a překonání první části se jevilo jako povinnost. A evidentně to nebude pro všeobecně chválenou sci-fi a audiovizuální kolos od Denise Villeneuva žádný problém.
Duna: Část druhá
Duna: Část druhá
92%
Tržby prvního víkendu totiž zcela naplňují předpoklady a odhady na základě čísel z předprodejů. V USA tak druhá Duna dle očekávání stanula na vrcholu žebříčku nejnavštěvovanějších filmů s 81,5 miliony dolarů. Jednička během prvního víkendu utržila 41 milionů, čísla se tedy takřka zdvojnásobila a je jasné, že hlad po pokračování byl veliký. Úspěch pak snímek slaví i ve zbytku světa, kde utržil 97 milionů. Takřka v každém státě se pak návrat na Arrakis stal samozřejmě o prvním víkendu také úspěšnější než jednička a zároveň byl v 58 zemích nejlepším otvírákem ve filmografii Villeneuva i Timothéeho Chalameta (Zendaya se přeci jen může pochlubit ještě úspěšnějšími Spider-Many). Suma sumárum si tak Duna: Část druhá připsala za první víkend na účet 178,5 milionů dolarů.
Duna: část druhá: 3. trailer | Vertical Entertainment
Zejména v amerických kinech pak tržby takřka opisují loňského Oppenheimera od Christophera Nolana, který je stejně jako Villeneuve považován za jednoho ze současných zachránců poctivého kinozážitku. Strůjce atomové bomby si připsal v prvních dnech ze zámořských kin 82,4 milionů dolarů, adaptace Franka Herberta tak zůstává jen kousek za ním. Od Duny se také očekává podobná výdrž v kinech.
Stejně jako Oppenheimera, i Dunu doprovází nejen neskutečně nadšené kritické i divácké ohlasy, ale zejména touha vidět sci-fi podívanou na co největším možném plátně. Nejde se proto divit, že i v tomto případě se ve velkém vyhledávají sály IMAX, vždyť ze zmiňovaných 178,5 milionů dolarů jich 32,2 milionů obstarala právě tato obří plátna. Díky pozitivní šeptandě se pak dá tušit, že poptávka nebude rychle klesat, jak bývá u většiny blockbusterů zvykem, ale spíše se z filmu stane trvalka, co svůj úvodní víkend ještě výrazně znásobí.
Duna: Část druhá
Duna: Část druhá | Vertical Entertainment
Což se stalo také u Oppenheimera, který nakonec v kinech utržil neskutečných 957 milionů dolarů. Povede se Duně podobný majstrštyk? Do těchto úvah je ještě daleko, už teď je ale jasné, že si studia Warner Bros. a Legendary připisují velký úspěch a spekulovaný třetí díl nás asi za pár let opravdu nemine.
Podívejte se také na žebříček nejlepších sci-fi podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Deadline, BoxOfficeMoje