10 tipů se zabijáky v hlavní roli, které si můžete hned teď pustit doma na streamu

10 tipů se zabijáky v hlavní roli, které si můžete hned teď pustit doma na streamu
Wanted | Universal Pictures
Následující desítka titulů zahrnuje jak známé a prověřené kousky, tak i řádění poněkud méně vyhlášených zabijáků. Spojuje je však zásadní přednost, že se na jejich dobrodružství můžete z pohodlí gauče podívat rovnou – hned po názvu totiž následuje přehled streamovacích platforem, kde je dílo k přehrání. Nechte se tedy inspirovat.

Američan (KVIFF.TV, prima+)

Američan: trailer | Focus Features
Američan (The American) možná nepatří k tomu nejlepšímu, co lze v daném žánru najít, jeho komornější pojetí, plíživé tempo a evropské zasazení (příběh se odehrává v italských lokacích) v kombinaci se soustředěným výkonem George Clooneyho a melancholickou atmosférou nicméně mají své neoddiskutovatelné kouzlo. Jack (Clooney) je ostřílený profesionál, který se ke své smůle na poslední misi zamiluje. To mu přirozeně zkomplikuje situaci a on se bude muset rozhodnout, co je jeho prioritou. Není to nejoriginálnější příběh, silná atmosféra nicméně dělá z Američana kousek hodný pozornosti.
Američan
Američan
64%

Assassin (Edisonline)

Assassin
Tato nezvyklá filmová báseň režiséra Hsiao-hsiena Houa (Květy Šanghaje) jménem Assassin je zasazena do Číny 9. století a nabízí vizuálně působivé vyprávěním s prvky žánru wuxia (tedy čínského ekvivalentu středověkého rytířského eposu s fantasy nadstavbou). Jeho hrdinkou je profesionální vražedkyně Nie (Shu Qi), která poté, co během mise selže, dostává od své paní rozkaz vrátit se do svého rodného kraje a zabít muže, jemuž byla kdysi přislíbena ― svého bratrance, který dnes velí největší vojenské oblasti v severní Číně. Hou byl na filmovém festivalu v Cannes za tento film oceněn soškou za nejlepší režii.
Assassin
Assassin
61%

Collateral (SkyShowtime)

Collateral: trailer | Paramount Pictures
Tom Cruise natočil za svou bohatou kariéru řadu hitů, rolí padouchů má ale ve filmografii minimum. Tou nejvýraznější je jednoznačně zabiják Vincent, který se jednoho večera v Los Angeles nasouká do taxíku k Jamiemu Foxxovi, aby se nechal odvézt na několik zakázek. Snímek natočil Michael Mann (Nelítostný souboj) a dokázal v něm vystavět příběh nezvyklého nuceného spojenectví, které od chvíle, kdy se odkryjí karty, napíná až do poslední minuty. Jde o často přehlížený žánrový klenot, kde se dokonce v úvodu na chvíli mihne kurýr Frank Martin v podání Jasona Stathama (jde ale skutečně jen o cameo). Kdo Collateral neviděl, ten by měl tuhle chybu jednoznačně napravit. Je to pecka.
Collateral
Collateral
78%

Ghost Dog – Cesta samuraje (KVIFF.TV)

Ghost Dog - Cesta samuraje
Ghost Dog (Ghost Dog: The Way of the Samurai) je zcela bez přehánění jedním z nejpůsobivějších filmů konce devadesátých let. V hlavní roli exceluje Forest Whitaker, jehož nájemný vrah pracuje pro mafii, chová holuby na střeše a nejlepším přítelem je mu francouzský prodejce zmrzliny, s nímž si nerozumí ani slovo. Jde o pohlcující postavu a každý moment, kdy je na scéně (což je prakticky pořád), ovládne svou osobností. Jim Jarmusch v této netypické gangsterce dosáhl na jeden ze svých tvůrčích vrcholů. Za samostatnou zmínku stojí i výborný hiphopový soundtrack od RZA, který vás bude bavit i v případě, že tomuto žánru neholdujete.
Ghost Dog - Cesta samuraje
Ghost Dog - Cesta samuraje
78%

Looper: nájemný zabiják (Voyo, prima+)

Looper: nájemný zabiják
Nájemný zabiják těžkej chleba má – obzvlášť když jde po krku sám sobě. Snímek z nedaleké budoucnosti je příběhem Joea (Joseph Gordon-Levitt), který se živí jako looper. Looper je speciální zabiják, jehož úkolem je bez otázek likvidovat těla, která mu pošlou z budoucnosti. Jakmile „klient“ dorazí, Joe ho okamžitě sprovodí ze světa a jeho tělo spálí. Jednoho dne však před jeho hlavní skončí on sám ve své starší podobě (Bruce Willis). Zajímavý základ je následně opepřen o silné morální dilema, režisér Rian Johnson (Na nože) šikovně pracuje s nižším rozpočtem a podobně jako Bod obnovy (ale o úroveň výš) nastiňuje uvěřitelnou a přesto na detaily bohatou vizi budoucnosti. Looper platil za jedno z nejpříjemnějších překvapení roku 2012 a i dnes, o 11 později, působí neokoukaně a podnětně.
Looper: nájemný zabiják
Looper: nájemný zabiják
74%

Cesta do zatracení (Disney+)

Cesta do zatracení: trailer | Dreamworks Pictures
Nejen Tom Cruise je herec, který se převážně drží kladných rolí. Tom Hanks je na tom podobně. Nicméně v jeho případě platí, že ani nájemný vrah Michael Sullivan, který pracuje pro irský gang, není pocitově extra negativní figura. Přesto je zajímavé vidět Hankse v roli, která jde přes mrtvoly. Cesta do zatracení (Road to Perdition) toho ale nabízí mnohem, mnohem víc. Nádhernou dobovou výpravu (příběh se odehrává v USA roku 1931), jako vždy podmanivou hudbu Thomase Newmana, famózní obsazení (Paul Newman v jedné ze svých posledních rolí) a často až poetickou atmosféru, jakou režisér Sam Mendes (Americká krása) zpočátku definoval svou kariéru. Road to Perdition je navzdory tíživé zápletce (vyvraždění rodiny hlavního hrdiny) vyloženě krásný film. Asi málokdo si tipne, že vychází z komiksu.
Cesta do zatracení
Cesta do zatracení
79%

Terminátor (prima+)

Terminátor: Trailer | Orion Pictures Corporation
Ano, víme, že Terminátor (The Terminator) se nabízí až příliš. Ale co by to bylo za seznam, kdyby právě tahle legendární mašina na zabíjení, která je vyslána do minulosti, aby svým řáděním zajistila v budoucnosti soudný den, chyběla? Jednička Terminátora dnes navíc působí svou špinavostí a některými skřípajícími efekty až (v dobrém slova smyslu) archaicky. Zatímco dvojka je ryzí hollywoodský blockbuster, jednička stála v roce 1984 pouhých 6,4 milionů dolarů (i takový Karate Kid ze stejného roku vyšel na osm!), takže se dá v určitém ohledu také označit za netypický kousek.
Terminátor
Terminátor
85%

V Bruggách (SkyShowtime)

V Bruggách
Pokud jste nikdy nebyli v belgickém městečku Bruggy, je černohumorná gangsterka režiséra Martina McDonagha (Tři billboardy kousek za Ebbingem) tou nejlepší možnou alternativou, jak se tam podívat. V malebných uličkách McDonagh rozehrává partii dvou zabijáků (fantastičtí Colin Farrell a Brendan Gleeson), kteří jsou do Brugg uklizeni po nepovedené akci. A když se konečně dočkají telefonátu od šéfa, situace se ještě více vyhrotí. Výborné dialogy, drsný humor i dojemné scény. V Bruggách (In Bruges) najde filmový nadšenec vše, co si může přát. Stylovka, kterou by nikdo neměl minout.
V Bruggách
V Bruggách
81%

Wanted (SkyShowtime)

Wanted
John Wick má momentálně status toho nejstylovějšího filmového zabijáka, ale pokud jde o dravost v rámci režie, máloco se může rovnat s peckou z roku 2008 s názvem Wanted. Má trochu nablblý scénář, ostatně jde o adaptaci komiksu, je v ní ale natřískáno tolik vizuálních nápadů, že člověk filmu odpustí i to, že postavy umí střílet kulky tak, aby za letu měnily směr. Navíc tu mladého Jamese McAvoye na kariéru asasína koučuje v té době bezprecedentně sexy Angelina Jolie. A jako bonus v jedné ze svých prvních roliček dostane po hubě Chris Pratt. Když už přepálená akce, pak jednoznačně takhle.
Wanted
Wanted
73%

Zúčtování (Google Play, iTunes, O2TV, Rakuten)

Zúčtování
Před uvedením nikdo moc netušil, co od Zúčtování (The Accountant) čekat. Zápletka o autistickém zabijákovi, co má jako součást krytí práci účetního, se taky v rámci marketingové kampaně dost obtížné prodává. Režisér Gavin O'Connor (Warrior) z toho ale namíchal sakra chutný a napínavý koktejl. Ben Affleck, často tepaný za to, že v rolích neprojevuje dostatek emocí, navíc v podobně koncipované postavě přímo září. Snímek zaznamenal slušný komerční ohlas (tržby 155 milionů dolarů oproti rozpočtu 44 mega) a nějakou dobu se šeptalo o dvojce. Nakonec z toho sešlo, což ale nemění nic na tom, že nám zůstala výborná „jednička“, která si jednoznačně zaslouží být v tomhle zabijáckém seznamu.
Zúčtování
Zúčtování
79%
Koupit nebo půjčit Zúčtování si můžete hned na několika službách typu TVOD, u nichž se platí zvlášť za každý snímek. Tahle možnost existuje i u většiny předchozích snímků, pro přehlednost jsme však uvedli pouze nejběžnější VOD služby, nabízející buď měsíční předplatné, nebo přehrávání titulů zdarma s reklamami.
Podívejte se i na náš žebříček nejlepších akčních filmů všech dob, který vás třeba nasměruje ještě k dalším zabijáckým dobrodružstvím.