Američan

64%
Američan

Americký thriller o vrahovi Jackovi, který se skrývá v Itálii před svou poslední vraždou. Na italském venkově se spřátelí se zdejším farářem a prožívá milostný vztah s krásnou Clarou. Nesmí ale zapomínat na své poslání.




Recenze: Američan

Kinobox.cz
75%

Je jen škoda, že je snímek natolik svázán nepsanými pravidly uměleckých filmů. Konec nemá díky tomu jak překvapit. Je nevyhnutelným důkazem toho, o co šlo tvůrcům především – vyhnout se Hollywoodskému pozlátku. To se, pravda, povedlo. Mince má ovšem dvě strany. A tak zatímco klišé mainstreamu bylo popřeno, klišé nezávislé scény je naopak vrchovatě naplněno.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Banální až na kost. Okoukané, neobjevné a přitom viditelně přesvědčené o svojí hloubce. Nejhorší druh filmu - arogantní a přitom prostý jak Slabikář.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Nějak se s těmi Corbijnovy artovkami trápím. Stejný pocit jsem měl u Control - tzn že to nebylo špatné, ale něco mi u toho chybělo, abych měl z Američana mnohem lepší výsledný dojem. 6/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Jako by se člověk propadl časem do sedmdesátých let s režisérem, který umí kouzlit obrazem a skladatelem, který vykrádá Morriconeho, ale nějak mu to funguje. Clooney je v osudové šlamastyce svého života výborný a dcera komisaře Cattaniho je tak nádherná, že by si to s Clooneym hned člověk vyměnil. Jen by se ta nestyda neměla tvářit, že se jí to tak líbí! Shoduju se s Rogerem Ebertem, že tohle je jeden z TOP 10 roku.

Dodatečné informace

Původní název:
The American (více)
  • Velká Británie Američan
  • Velká Británie The American
  • Velká Británie A Very Private Gentleman
Premiéra v ČR:
2. 12. 2010
Distributor:
Bioscop
Země původu:
Velká Británie, USA
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
67,88 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Američan je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch